Sárgabarack-dió cobbler
Hozzávalók:
- 1 kg sárgabarack vagy nektarin
- 5 dkg (barna) cukor
- 1 tk. vanília aroma
- 5 dkg mandula/dió/mogyoró
- 1 ek. ételkeményítő
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 10 dkg margarin
- 5 dkg dió
- csipet só
- 1 tk. sütőpor
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- 1 kis pohár natúr joghurt
Az olajos maggal kezdünk, hogy legyen ideje hűlni. Száraz serpenyőben néhány perc alatt illatosra pirítjuk, hűlni hagyjuk.
A barackot kimagvaljuk, majd nagyságtól függően még félbe/negyedbe vágjuk.
A pirított dió felét mozsárban vagy késes betétű robotgéppel durvára törjük. A barackhoz keverjük a cukrot, a vanília kivonatot, az ételkeményítőt, majd a diómorzsákat. Kész is a töltelék.
A tésztával igen gyorsan kell dolgozni. A másik 5 dkg diót finomra daráljuk - én késes betétű robotgéppel. Hozzáadjuk a hideg margarint és néhány ek. lisztet a szükségesből, pár pillanat alatt morzsalékosra zúzva. Így jó, nem is kell simára dolgozni! A diós-lisztes margarinszemcséket tálba öntjük, hozzáadjuk a maradék lisztünket, a cukrot, csipet sót, sütőport és szódabikarbónát, jól összekeverjük. Beleborítjuk a kis pohárnyi joghurtot, és tessék-lássék összedolgozzuk egy villával. Igen könnyed tésztát kapunk végeredményként.
Egy kerek piteformát kikenünk margarinnal, belehalmozzuk a diós gyümölcsöt. Apró darabokban rápakoljuk a tésztát, kézzel szakítva belőle. Semmi vész, ha nem takarja be rendesen, mindenhol! Legfeljebb felbugyog a sülő gyümölcs :-)
Előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranylóra, ropogósra sütjük.
Tejszínhabbal, vanília fagyival tálaljuk - jellemzően nálunk soha nincs egyikből sem itthon, ezért tessék hozzá képzelni :-D
Lesz is ilyenem!! Nagyon tetszik! Ráadásul van még barack a fánkon! Köszi!
VálaszTörlésChef Viki, ne kínozz! Ma sütöttem két adagot a sárgabarckos-meggyes pitédből, most majd állhatok neki ilyen gyönyörűséget is készíteni! :D
VálaszTörlésÓ, de finom! Sárgabarack dióval-nyami:))))
VálaszTörlésElaléltam!!!! :)) Szinte érzem a számban az ízét.
VálaszTörlésNapmátka, remélem ízleni is fog a végeredmény!
VálaszTörlésGarffyka, már nincs sok sárgabarack :-) Manapónak meg ne mutogasd :-DD
Trinity, fini! Aha!
Ancsika :-)))
Szia!
VálaszTörlésÉn még J.O.egyik főzős műsorában láttam meg a cobblert akkor nagyon tetszett,de ugye nincs az ember kezébe nőve egy notesz ceruzával{sok egyéb mellett az is elkelne}így a recept elveszett az örök éterben.Igaz ő rebarbarával és eperrel csinálta,de ez is biztos szupi.Köszi:-D
Belly, akkor már megérte :-))
VálaszTörlésA végét a kiccsaládom megette és szépen megnyalta nemtom összeszámolni hány ujját. Köszönjük Viki!! Pusssz Ancsi
VálaszTörlés