2009. július 4., szombat

Sárgabarack-dió cobbler

A fülledt hőségben egy újabb finomság, mely szaporán összeállítható, ráadásul a sütőt sem kell hosszú ideig működtetni - ezáltal szaunává változtatva a lakást.

Az eredeti recept - by Stahl Judit - mandulát írt, nekem dió volt itthon, múlt héten papától kaptam fél kilót. Minden mást változatlanul hagytam, az ízélmény nem szenvedett csorbát!

Alul fortyogósra sült sárgabarack diómorzsákkal és vaníliával, felette ropogósra sült diós tésztakéreg. Isteni finom "kanalas" süti :-)

Napmátka, szívből ajánlom! Minimális tejtermék van benne (joghurt) és tojás egy szál sem :-)

Sárgabarack-dió cobbler

Hozzávalók:

  • 1 kg sárgabarack vagy nektarin
  • 5 dkg (barna) cukor
  • 1 tk. vanília aroma
  • 5 dkg mandula/dió/mogyoró
  • 1 ek. ételkeményítő

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg margarin
  • 5 dkg dió
  • csipet só
  • 1 tk. sütőpor
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 1 kis pohár natúr joghurt

Az olajos maggal kezdünk, hogy legyen ideje hűlni. Száraz serpenyőben néhány perc alatt illatosra pirítjuk, hűlni hagyjuk.

A barackot kimagvaljuk, majd nagyságtól függően még félbe/negyedbe vágjuk.

A pirított dió felét mozsárban vagy késes betétű robotgéppel durvára törjük. A barackhoz keverjük a cukrot, a vanília kivonatot, az ételkeményítőt, majd a diómorzsákat. Kész is a töltelék.

A tésztával igen gyorsan kell dolgozni. A másik 5 dkg diót finomra daráljuk - én késes betétű robotgéppel. Hozzáadjuk a hideg margarint és néhány ek. lisztet a szükségesből, pár pillanat alatt morzsalékosra zúzva. Így jó, nem is kell simára dolgozni! A diós-lisztes margarinszemcséket tálba öntjük, hozzáadjuk a maradék lisztünket, a cukrot, csipet sót, sütőport és szódabikarbónát, jól összekeverjük. Beleborítjuk a kis pohárnyi joghurtot, és tessék-lássék összedolgozzuk egy villával. Igen könnyed tésztát kapunk végeredményként.

Egy kerek piteformát kikenünk margarinnal, belehalmozzuk a diós gyümölcsöt. Apró darabokban rápakoljuk a tésztát, kézzel szakítva belőle. Semmi vész, ha nem takarja be rendesen, mindenhol! Legfeljebb felbugyog a sülő gyümölcs :-)

Előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranylóra, ropogósra sütjük.

Tejszínhabbal, vanília fagyival tálaljuk - jellemzően nálunk soha nincs egyikből sem itthon, ezért tessék hozzá képzelni :-D

8 megjegyzés:

  1. Lesz is ilyenem!! Nagyon tetszik! Ráadásul van még barack a fánkon! Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Chef Viki, ne kínozz! Ma sütöttem két adagot a sárgabarckos-meggyes pitédből, most majd állhatok neki ilyen gyönyörűséget is készíteni! :D

    VálaszTörlés
  3. Ó, de finom! Sárgabarack dióval-nyami:))))

    VálaszTörlés
  4. Elaléltam!!!! :)) Szinte érzem a számban az ízét.

    VálaszTörlés
  5. Napmátka, remélem ízleni is fog a végeredmény!

    Garffyka, már nincs sok sárgabarack :-) Manapónak meg ne mutogasd :-DD

    Trinity, fini! Aha!

    Ancsika :-)))

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Én még J.O.egyik főzős műsorában láttam meg a cobblert akkor nagyon tetszett,de ugye nincs az ember kezébe nőve egy notesz ceruzával{sok egyéb mellett az is elkelne}így a recept elveszett az örök éterben.Igaz ő rebarbarával és eperrel csinálta,de ez is biztos szupi.Köszi:-D

    VálaszTörlés
  7. Belly, akkor már megérte :-))

    VálaszTörlés
  8. A végét a kiccsaládom megette és szépen megnyalta nemtom összeszámolni hány ujját. Köszönjük Viki!! Pusssz Ancsi

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.