2009. július 13., hétfő

Rizottó - bográcsban

Ha nyár, akkor bogrács- és grillszezon. Szeretünk a kertben lebzselni, bográcsban főzni. Piszkálni a tüzet, igazítani a bográcson, meg-megriszálni a seggét, oda ne kapjon a benne lévő kaja. Szimatolva járkálni körülötte, bele-belekóstolni.

S a könnyeinket törölgetni, ha füstöl az átkozott :-)) Papa szokta mondani: Szépre száll a füst, bolond aki állja! :-D Abszolút helytálló!

Nem tudom megmondani, honnan származik a recept, sok évvel ezelőtt olvastam valahol. Azóta nyaranta többször is műsorra kerül, üdítő színfoltja a kínálatnak, ha már unalmas vagy megterhelő a pörkölt, a pörkölt, a pörkölt :-)

Rengeteg zöldség - csak a fantáziánk szab határt - csirkemáj és rizs. Egyszerűen isteni!


Rizottó - bográcsban

Hozzávalók:

  • 4 fej vöröshagyma
  • 4-6 db TV paprika
  • 8 db paradicsom
  • 1 izmos cukkini/2-3 zsenge darab
  • 1 padlizsán
  • 30-40 dkg gomba
  • 50 dkg csirkemáj
  • 2,5 dl rizs
  • só, bors, kakukkfű
  • tetejére reszelt sajt

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, karikára vágjuk illetőleg felkockázzuk. A csirkemájat megmossuk, kivágjuk az oda nem illő részeket, 2-3 darabra vágjuk.

A padlizsánt meghámozzuk, kockára vágjuk, besózzuk, hogy keserű levét kidobja.

Kevés olajon aranyszínűre pirítjuk a vöröshagymát. Rádobjuk a paprikát, együtt pároljuk, míg a paprika kissé összeesik. Mehet rá a cukkini, a paradicsom, a leöblített padlizsán és a gomba. Pici vizet önthetünk alá, de elég levesesek a zöldségek. Lassú tűzön, meg-megrázogatva pároljuk, nem teljesen készre!

Ha már félfővésben van (kb. 20-30 perc múlva), hozzáadjuk a csirkemájat és a megmosott rizst. Fűszerezzük sóval, borssal, (friss) kakukkfűvel, és felöntjük vízzel (ne adj' isten egy kis fehérborral vegyesen), hogy a rizsnek legyen miben megpuhulnia.

Innentől kezdve békén hagyjuk, s lassú tüzet/parazsat tartunk alatta, nehogy a rizs leszálljon az aljára és odakozmáljon. Készre főzzük - abszolút tűzfüggő, én időközben elmászkáltam, sütit sütöttem, stb.




Bekerülési költség kb:
Vöröshagyma - 60 Ft
Paprika - 160 Ft
Paradicsom - 180 Ft
Cukkini - 150 Ft
Padlizsán - 120 Ft
Gomba - 220 Ft
Csirkemáj - 300 Ft
Rizs - 60 Ft
Összesen: 1 250 Ft

Ebből az adagból 6 személy bőségesen jóllakik!

5 megjegyzés:

  1. Nahát!Hát, itt a csirkemáj...

    :D
    Nálad olcsóbb a máj, mint nálam... Én a Tescoban vettem, fél kiló 500 körül volt..:(

    VálaszTörlés
  2. Fagyasztottból csináltam, az mindig olcsóbb, mint a friss, de a végeredmény tekintetében mindegy.

    Nálunk van egy frankó húsbolt, mindenük van rendkívül baráti áron!

    VálaszTörlés
  3. Bográcsos-szuper!!!Mehetett volna a VKF-re is akár....Megenném, most esetleg..Úgyis 6 adag.Annnyit biztos nem ettetek meg:))

    VálaszTörlés
  4. Nekem is eszembe jutott, de kötött az előétel, mint kritérium. Ez meg nem éppen az :-)

    Három napig ettük :-D

    VálaszTörlés
  5. Nagyon tetszik az ötlet... biztos jó szaftos lett a végeredmény.

    Nyamiiiii! :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.