Az almafánk móresre tanít bennünket. Zuram tavasszal alaposan megmetszette, s a fa ezt úgy hálálta meg, hogy minden egyes virág almává változott. Olyan 2 mázsára saccoljuk az egyetlen fa termését... Térdig járunk az almában, a szó legszorosabb értelmében :-)
Lázas almafelhasználásba fogtam. Ez a finom süti villámgyorsan összeállítható. Mire elkezdene bemelegedni a konyha, már lehet is elzárni a tüzet, mert elkészült! Érdekessége, hogy fejjel lefelé kell összeállítani, tepsiből kiborítva nyeri el végső formáját: alul a piskóta, rajta almaszeletek, s a tetején ropogósra pirult - zsemlemorzsa. Meghökkentő, de abszolút működik!
Morzsás-almás piskóta
Hozzávalók:
- 25 dkg margarin - 150 Ft
- kb. 15 dkg zsemlemorzsa - 50 Ft
- 6-8 db alma - 200 Ft ?
- 6 tojás - 150 Ft
- 6 ek. cukor - 30 Ft
- 6 ek. liszt - 15 Ft
- 1 cs. sütőpor - 20 Ft
- őrölt fahéj
A margarint vékony lapokra vágjuk, egyenletesen beletesszük a tepsibe (kb. 25x40 cm). Egyenletesen rászórjuk a zsemlemorzsát. Szemre. Se túl vékony ne legyen, se túl vastag. Ha vékony - zsíros lesz, ha vastag - nem sül ropogósra. A képen látszik, körülbelül hogy kell kinéznie!
Az almákat meghámozzuk, szeletekre vágjuk, a morzsa tetejére rakosgatjuk. Meghintjük őrölt fahéjjal.
Hagyományos piskótát készítünk. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, majd a kemény habbá vert fehérjét. Az almák tetejére simítjuk, majd előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt (tűpróba!!) készre sütjük.
A szélét a tepsiben késsel körbelazítjuk, majd egy határozott mozdulattal deszkára borítjuk. Én úgy szoktam, hogy előbb a deszkát teszem a tepsire, s így fordítom fel - tutira nem fog lecsúszni róla.
Az almákat meghámozzuk, szeletekre vágjuk, a morzsa tetejére rakosgatjuk. Meghintjük őrölt fahéjjal.
Hagyományos piskótát készítünk. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, majd a kemény habbá vert fehérjét. Az almák tetejére simítjuk, majd előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt (tűpróba!!) készre sütjük.
A szélét a tepsiben késsel körbelazítjuk, majd egy határozott mozdulattal deszkára borítjuk. Én úgy szoktam, hogy előbb a deszkát teszem a tepsire, s így fordítom fel - tutira nem fog lecsúszni róla.
Bekerülési költség: 650 Ft
Elkészítési idő: 15-20 perc + 20-25 perc sütés
Tényleg érdekes a recept,nem ismertem , de csábító!!
VálaszTörlésNálunk őszi alma lesz inkább...De gyanítom, ez is működik más gyümivel is? Hmmm?????
Úgy értettem az elején, hogy olyan fánk, ami almából készült :) Aztán rájöttem :) Klassz lett a sütid!
VálaszTörlésNagyon guszta! :)) Nálunk is inkább ősszel-télen készül sokféle almás.
VálaszTörlésTrin, fogalmam sincs, ez összeforrt az almával nálunk!
VálaszTörlésLúdanyó, mint a farsangi fánk :-)) Farsangkor kiválasztunk egy odvas fát, belebújunk = az lesz a farsangi fánk :-DD
Mónika, köszi :-)
Nálunk úgy készítik-és téli étel-hogy a piskótás almára krém kerül arra meg csokimáz.NNNNAAAA az brutál finom{és hízlaló,de ki térdekel:-)}
VálaszTörlésHallo, nem kellene neked már nyaralnod?
VálaszTörlésBelly, látom ti is tudtok élni :-)))
VálaszTörlésSzepy, 30-tól!