Khm, még mindig sárgabarack. Vagy már megint? Hiába, abból élünk, amink van :-))
Ha jellemeznem kéne, csak annyit mondanék: mennyei! Hűvös, krémes, dúsan sárgabarackos. Nem sűrűn főzök levest, mert munkába csak egy ételes dobozkát tudunk vinni melegíteni, ezért jobbára "másodikban" utazunk, s csak hétvégén van két fogás.
Ez itt az utóbbi idők legfinomabb levese. Zuram nagyon dicsérte, minden egyes kanál után hmmmmmm hagyta el a száját :-) Azt mondta, olyan, mintha Danone joghurt és lágy puding ötvözetét kanalazná, csak még annál is finomabb!
Én mondom, ennek a pasinak érdemes főzni :-))
Ha jellemeznem kéne, csak annyit mondanék: mennyei! Hűvös, krémes, dúsan sárgabarackos. Nem sűrűn főzök levest, mert munkába csak egy ételes dobozkát tudunk vinni melegíteni, ezért jobbára "másodikban" utazunk, s csak hétvégén van két fogás.
Ez itt az utóbbi idők legfinomabb levese. Zuram nagyon dicsérte, minden egyes kanál után hmmmmmm hagyta el a száját :-) Azt mondta, olyan, mintha Danone joghurt és lágy puding ötvözetét kanalazná, csak még annál is finomabb!
Én mondom, ennek a pasinak érdemes főzni :-))
Hideg sárgabarack krémleves
Hozzávalók:
- 50 dkg sárgabarack
- 5 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor vagy kivonat
- 1 rúd fahéj/1 mk. őrölt fahéj
- 1 ek. ételkeményítő
- 2 dl tejföl
A barackokat meghámozzuk. Forró, de nem lobogó vízbe merítjük 2 percre, utána hideg vízbe át, pompásan lehúzható a héja, mint a paradicsomnak.
A vajat megolvasztjuk, majd a cukrot aranyszínűre karamellizáljuk rajta. Rádobjuk a barackot, átkevergetjük, hogy a karamellás vaj mindenhol érje, majd felöntjük vízzel. Ízesítjük a vaníliás cukorral, fahéjjal. Felforraljuk.
A vajat megolvasztjuk, majd a cukrot aranyszínűre karamellizáljuk rajta. Rádobjuk a barackot, átkevergetjük, hogy a karamellás vaj mindenhol érje, majd felöntjük vízzel. Ízesítjük a vaníliás cukorral, fahéjjal. Felforraljuk.
Néhány perc forralás után a tűzről lehúzva botmixerrel pépesre zúzzuk. A keményítőt kevés hideg vízzel, majd a tejföllel simára keverjük, s apránként felöntjük a forró leves egy részével - hőkiegyenlítést végzünk, nehogy összeugorjon a végén!
A simára kevert habarást a leveshez adjuk, kiforraljuk. Előbb vízfürdőben, majd hűtőben alaposan lehűtjük.
Ha van otthon egy kis vanília fagyi, biztos nem rontja el! Vagy egy kis pirított mandulaszirom...
Ha van otthon egy kis vanília fagyi, biztos nem rontja el! Vagy egy kis pirított mandulaszirom...
Ez tetszik. A karamellizálás jó ötlet, ezt én is alkalmazni fogom.
VálaszTörlésWiseLady, elképesztően finom! Ilyen jó gyümölcslevest még nem főztem :-)
VálaszTörlésNagyon tetszik, bevetem, hátha Manóm is megeszi!
VálaszTörlésGarffyka, ha szereti a Danone K+F joghurtot, akkor meg fogja enni :-) Pont olyan, csak E-k nélkül :-)
VálaszTörlésEz igen!!
VálaszTörlésViki,
VálaszTörlésez gyönyörű...Látszik, hogy jó sűrű, tele gyümölccsel!!
Belekanalazhatok? :DDD
Kata, köszönöm :-)
VálaszTörlésTrinity, gyere a kanaladdal :-DD
Nagyon jól néz ki, én is elkanalazgatnék egy kis adagot!
VálaszTörlésNálad is sárgabarack? Isteni lehet ez a leves, már a színe is elbűvöl...s a Párodra tényleg érdemes főzni!!:)
VálaszTörlésKiskukta, ebben a hőségben milyen jól esne :-)
VálaszTörlésNapmátka, véletlenek márpedig vannak :-)) Élőben pedig még szebb volt a színe, sajnos a kép nem adja vissza.
Viki, vissza is jöttem kimásolni a recit-meg kell majd főznöm:)))Istenien hangzik!!!
VálaszTörlésÉn is elkészítem, nagy sárgabarack és Danone joghurt kedvelő volnék!
VálaszTörlésTrinity, helló újra :-) Főzzed csak megfele :-))
VálaszTörlésVesta, remélem nem fogsz csalódni :-) Ahogy áll a hűtőben, egyre sűrűbb és krémesebb lesz!
Jelentem kipróbáltam, mindenkinek csak ajánlani tudom, megéri a barack héjának macerás lehúzása. Viki, te egy istennő vagy!! Puszi Ancsi
VálaszTörlésMár megyek is a konyhába és elkészítem ebédre, éppen egy ilyen receptet kerestem, mert rámszakadt egy kis sárgabarack termés :o) Köszi a receptet!
VálaszTörlésKipróbáltam, nagyon finom lett! Annyit változtattam, hogy nem húztam le a barack héját, megdupláztam a barack mennyiségét, viszont a keményítőt kihagytam belőle. Tejföl és tejszín került bele, a többi ugyanaz :) Szóval tényleg csúcs ez a leves :)
VálaszTörlésA víz mennyisége annyi legyen, hogy épp ellepje? Szerinted 7 felnőttre hányszoros adagot készítsek?
VálaszTörlésKöszönöm!
NAGYON TETSZIK A RECEPT.ÉN IS EGY RECEPTET KERESTEM,DE NEM IS MEGYEK TOVÁBB,HOLNAP MEG IS CSINÁLOM.ÜGYES VAGY!
VálaszTörlésTimi, imádni fogjátok a hőségben! Még desszertnek is elmenne kis túlzással, gombóc vanília fagyival :-)
VálaszTörlésJó étvágyat!