Légies volt, könnyed, magas és fantasztikusan finom. A hétvégi szülinapozásra készült ez is, hogy legyen, ami felszívja az étvágygerjesztőket :-) Két tepsinyi mennyiségből 3 darab maradt - szerintem már senki nem merte kivenni az utolsókat... S recept iránti igényét nyújtotta be anyósom és sógornőm is!
Zuram - látva a sikert - elégedetten düllesztette a mellét: az én csajom! Persze röhögtünk.
Hajtogatott krumplis pogácsa
Hozzávalók 2 tepsinyi adaghoz:
- 2 kisebb/közepes főtt krumpli
- 20 dkg puha margarin
- 1 kis pohár tejföl
- 1 dl tej
- 1 egész tojás
- 50-55 dkg liszt
- 2 tk. cukor
- 1 ek. só
- 1/2 kocka friss élesztő
Tetejére:
- tojás
- reszelt sajt
A krumplit kockára vágva sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és áttörjük/átpasszírozzuk. Teljesen kihűtjük.
A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, és dagasztó-kelesztő programon csak megdagasztjuk.
Dagasztás után lisztezett munkalapon egész vékony téglalappá nyújtjuk, majd hármas hajtással hajtogatjuk. Felülről-alulról, majd jobbról-balról. Tehát a felső harmadát magunk felé hajtjuk, majd az alsó részét felhajtjuk, kapunk egy keskeny tésztacsíkot. Jobb szélét behajtjuk kicsit tovább, mint a fele, majd a bal szélét is ráhajtjuk.Hajtogatás után pihentetjük 15 percet, majd a nyújtást-hajtogatást még kétszer, összesen tehát háromszor megismételjük. Eközben az élesztő is végzi a dolgát: a tészta gyönyörű hólyagosra kel.
Ha háromszor meghajtogattuk, szabályos téglalappá nyújtjuk, bő ujjnyi vastagságban. A tetejét most kenjük le a felvert tojással és most hintjük meg sajttal. A "szabási hulladék" elkerülése végett ugyanis éles késsel egyszerűen felkockáztam a tésztát, így újragyúrt, újraszaggatott "bodagok" nélkül 100%-os tésztakihasználás volt.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, 20 percig még kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük - aljában egy kis edényke vízzel, s a pogácsákat 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Szia!
VálaszTörlésÉn küldöm a Red Bullt,te meg reptess ide pár pogit.Holnap megcsinálom,mmert utazunk sógorékhoz és nehogy éhenvesszünk,míg odaérünk:-D
Kérek!
VálaszTörlésBelly, KöBö kezet fog csókolni, ha ezzel traktálod az úton :-) Sógoréknak is maradjon, mert megharagszanak!
VálaszTörlésSzepyke, parancsolj, vegyél egyet :-)
Nagyon szép lett! Tényleg olyan légies és milyen finom lehetett frissen :)
VálaszTörlésKöszönöm, finom volt!
VálaszTörlésMáskor is jövök.
Lesz még ebből? :D
Lúdanyó, köszönöm :-) Foszlós leveles volt - anyósom a mérce, hogy receptet kért :-D
VálaszTörlésSzepyke, egészségedre :-))) Legyen? Mit gondolsz?
Nagyon finomnak néz ki, és tényleg olyan könnyednek és puhának!
VálaszTörlésNa, én kérés nélkül kóstoltam-isteni volt:))))
VálaszTörlésMondtam már, hogy a kedvenc pogim???
Jó a fotód!!!!
Karulino, és nem PhotoShop :-)))
VálaszTörlésTrinity, nem kell kérni, van bőven :-D Nem, még nem mondtad :-)
No, ezt ki kell próbálni! Én még hajtogatva sosem csináltam a krumplis pogácsát...
VálaszTörlésNapmátka, íme eljött az időd :-))) Itt a pontos leírás :-)
VálaszTörlésNagyon guszta!
VálaszTörlésLemaradtam????? Biztos :(
VálaszTörlésNem baj, a recept itt maradt! Köszi Vikk!
De kár, hogy nem kaptam belőle...:(
VálaszTörlésCsibe köszi :-)
VálaszTörlésAncsika, miről maradtál volna le? A pogi reprodukálható :-)
Kata, ez bizony már történelem :-D
Ha pogácsak,akkor ezentúl csakis EZ!!Vajpuha és isteni finom!!!!!!
VálaszTörlésEnnyire jót még az életben....
VálaszTörlésNagyon egyszerű,és másnapra-persze,ha még marad belőle- is isteni puha!!!! Nagyon köszi a receptet!!!!!!!!!!! Éva
Nagyon köszönöm ezt az isteni receptet, könnyű volt a tésztával dolgozni, én ketté vettem pogácsa és kolbászos táska/darálthúst ízesítettem pizzásra/ készült belőle.Siker élmény volt végig, köszönöm, a többi recepted is kipróbálom!!Angéla
VálaszTörlésNagyon jó recept!!!!A nővérem találta a héten.Már 2x megsütötte, ma meg én is de szerintem ez most sokáig sláger lesz!!!
VálaszTörlésIsteni finom!!!!!!!!!!!!!
VálaszTörlésKöszönet a receptért!
Üdv: Falcsy
Annyira örülök a visszajelzéseknek és a sikerélményeknek, de annyira :-))) Köszönöm!
VálaszTörlésSzia, a kérdésem az lenne, hogy miután hajtogattuk és pihentettük, le lehet fagyasztani a tésztát? Ha igen utána hogy dolgozzunk vele?
VálaszTörlésA legutolsó hajtogatás után már nem pihentetném/keleszteném, hanem fóliába csomagolva fagyasztanám.
TörlésSütés előtt olvadjon ki szobahőmérsékleten, nyújtás, szaggatás, és langyos helyen pihenjen még 20-30 percet, és utána be az előmelegített, gőzös sütőbe!