2009. július 16., csütörtök

Egy tésztából: sajtos bagett és fetás táska

Már egy jó ideje Limara jól bevált fehér kenyerét sütöm, öregtésztával, 70 dkg lisztből - páratlanul finom, napokig friss és puha marad!

Zuram igen nagy munkában volt, s gondoltam, meglepem valamilyen finom péksüteménnyel, jól fog neki esni a megszokott kenyér helyett.

2/3 részéből egyszerű bagettet formáztam és meghintettem sajttal. A maradékból pedig fetás-zöldfűszeres táskát kanyarítottam - teljesen kimerült Zuram legnagyobb megelégedésére :-)

Hosszú hmmmmmmmmm után kérdezte: mi ez, ráutaló magatartás? Ugyanis hó végén Bulgária felé vesszük az irányt, ahol jelentős a sós lében érlelt sajtok túlsúlya :-) Vigyorogva helyeseltem, hogy igen, ez itt már a felkészülési fázis!


Sajtos bagett és fetás táska


Hozzávalók:

  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. ecet
  • 3,75 dl víz
  • 20-25 dkg öregtészta (30 Ft)70 dkg liszt (90 Ft)
  • 1/3 kocka friss élesztő (15 Ft)
  • 2 tk. cukor
  • 1 tk. só


Töltelékhez:

  • 10 dkg feta (150 Ft)
  • 2 ek. tejföl (30 Ft)
  • friss oregánó és bazsalikom (ha nincs, okés a szárított is!)
Tetejére:
  • 5 dkg reszelt sajt (50-100 Ft)

Felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk a hozzávalókat, dagasztjuk-kelesztjük. Néha kukkantsunk rá dagasztás közben, ha nagyon lágy - farkincája van - akkor segítsünk neki 1-2 kanál liszttel, ha hallhatóan erőlködik a gép, pici vízzel lazítsuk a tésztát.

Ha megkelt, lisztezett munkalapon gyúrjuk át alaposan. Vágjuk el 2/3 - 1/3 (nagytesó-kistesó) arányban.

A nagyobbik tésztából formázzuk a bagetteket. 4-6 darabra vágjuk, hurkává sodorjuk, sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, s konyharuha alatt kelni hagyjuk 20 percig. Utána lekenjük hideg vízzel, megszórjuk reszelt sajttal, s 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.

A kisebbik tésztarészt 2-4 darabra vágjuk. Kézzel kicsit széthúzogatjuk, s megtöltjük a következő krémmel: a fetát simára keverjük a tejföllel és zöldfűszerekkel ízesítjük. Sózni nem kell!

A tészta egyik felébe halmozzuk a tölteléket, ráhajtjuk a másik felét, széleit kicsit összecsipkedjük, hogy sütés közben ki ne nyíljon. 20 percig kelesztjük őket is, majd hideg vízzel lekenjük, tetejét szintén meghinthetjük sajttal, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.


Kommentem: bagettnél érdemes inkább 6 darabra vágni a tésztát, mert a 4 darab akkora lett, amivel kapálni lehet menni - egész nap :-) Fetás téma dettó, ott is érdemes több darabra vágást választani, mert letöri a karunkat :-))

16 megjegyzés:

  1. Azanya!
    A ráutaló magatartás tetszik, meg a sütött "dolgok" is. Fetásat kérnék! Khm, meg egy sajtosat is. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Meg kell kezdeni a felkészülést :-))

    Tessék választani! Utána egy gombóc a puncsos fagyiból :-) Vagy kettő!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon-nagyon szeretném, ha ehetném :))
    A fagyit is ... Ebben a sorrendben. :)))

    VálaszTörlés
  4. Igen Yasmine, ahogy a gyerekek :-) Előbb a főétel, utána az édesség :-DD

    VálaszTörlés
  5. Lehetne egyszerre? Egy falat fetás, egy nyalat fagyi, egy falat sajtos, egy nyalat fagyi :D

    VálaszTörlés
  6. Egyik kezemben kenyér, másikban fagyi - ez ám a királyság :-))) Így képzelted?

    VálaszTörlés
  7. Nekem jó lesz egymás után is- hátha amennyiben ilyen rendes vagyok, akkor én kapok először:DDD

    VálaszTörlés
  8. Jókislány :-DD Te vehetsz először :-)))

    VálaszTörlés
  9. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  10. Figyi, ünnepelek. Ma 8 napos a blogom!!
    És ilyen szigorú vagy velem? Ne mááár! :)))))))

    VálaszTörlés
  11. Juj Yasmine!!! Még sokszor 8 napot :-DDDD

    Holnap hozok sütit, jó?

    VálaszTörlés
  12. Úgy látom, Te is bekapcsolod a sütőt - még ebben a kánikulában is. S mennyire jól teszed! Nagyon kívánatosak...

    VálaszTörlés
  13. Jó! Holnap meg azt ünnepelem, hogy 9 napos lesz ! :))))))))))))

    VálaszTörlés
  14. Napmátka, elárulok egy titkot: a teraszon van a tűzhelyem (a nyári rezidencián). Majd mutatok képeket :-) Így könnyen vagyok!

    Yasmine, majd gyere és nézd meg! Tényleg hozom!

    Limara, köszönöm :-) Jó receptből könnyű!

    VálaszTörlés
  15. Szia!
    Holnap nálunk is Limara kenyere fog süln i,francsebánja a hőséget:-)Azért egy fetásat dobhatnál ha van még:-D

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.