2009. július 20., hétfő

Áfonyás cheesecake

Áfonyára bukkantam a piacon! Erdei áfonyára! A néni azt mondta, hogy a gyerekei szedték a Bihari hegyekben! Abszolút hihető, mert ha szép az idő, szinte szabad szemmel is lehet látni a hegyeket!

Háromszor sétáltam el mellette, mire meg mertem kérdezni, vajha mennyiért is adja. A napokban többen is szörnyülködtek, mennyire horrorisztikus áron mérik az áfonyát szerte az országban: 15 dkg 600 Ft, meg ilyenek! Úgy voltam vele, hogyha fennakad a szemem az árától, akkor köszönök szépen és továbbmegyek.

Egy 7 dl-s üvegnyi került 1000 Ft-ba, itthon megmértem, 45 dkg volt. Talán ez még a tolerálható kategória, anno a málna, az itthon termő málna sem volt sokkal olcsóbb!

Valami különlegeset szerettem volna belőle készíteni, semmiképpen sem pl. muffint. Nézelődtem, nézelődtem, így jutottam el a sajttortához! És milyen jó lett! Ropogós keksztalapzat, rajta citromos-vaníliás krémsajt, közte-rajta a pikáns áfonya! Hmmmmmmmm...


Áfonyás cheesecake

Hozzávalók:

25 dkg omlós keksz (közönséges Spar édes omlós keksz) - 200 Ft
10 dkg vaj - 150 Ft
65 dkg natúr krémsajt (illetőleg 2 nagytejföl lecsöpögtetve!!!) - 400 Ft
3 tojás - 75 Ft
2 tk. vanília kivonat (2 cs. vaníliás cukor) - 30 Ft
10-15 dkg cukor - 20-25 Ft
1 ek. liszt
1 citrom reszelt héja - 50 Ft
45 dkg áfonya - 1000 Ft

A kekszet késes betétű robotgéppel összezúzzuk, hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd összegyúrjuk. Sütőpapírral bélelt tortaformába tapicskoljuk, és előmelegített sütőben 10 percig sütjük.

Összedobjuk a krémet. Válságra való tekintettel (s mert a mascarpone felháborítóan drága) még a sütés előtt pár órával lecsöpögtettem egy konyharuhába-szűrőbe borítva 2 nagy doboz tejfölt. Végeredmény tekintetében ugyanaz, ára így kb. harmadannyi... Hálás köszönet az ötletért WiseLady!!!

Az így kapott krémsajtot kikeverjük a cukorral, vanília kivonattal, a liszttel, a 3 tojással, végül hozzáreszeljük a citrom sárga héját. A krém felét az elősütött keksz-talapzatra öntjük, rászórjuk a megmosott áfonya felét. Rásimítjuk a maradék krémet, majd az áfonya másik felét az egész tetejére szórjuk.

További 40-50 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje kicsit már barnul, de a közepe még remegős! Kihűtjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük, s másnap fogyasztjuk.

Hihetetlenül könnyű desszert, szerintem más bogyós gyümölccsel is abszolút működőképes!




Bekerülési költség: 1900 Ft (az áfonya jól megnyomja...)

Elkészítési idő: kb. 1 óra + csöpögtetés 2-3 óra

15 megjegyzés:

  1. Fantasztikusan jól néz ki, és a tejföl is nagyon jó ötlet!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett!! Tényleg jó ötlet a sajttorta belőle. Budapesten most nagyon sok helyen lehet áfonyát kapni, nálunk 1500-1800 ft kilója, ami nem kevés, de néha-néha azért meg lehet engedni.

    VálaszTörlés
  3. Hanga, s a végeredményen abszolút semmit nem változtat!

    Lúdanyó, igazán finom lett :-) Itt én most láttam életemben először áfonyát! Hát igen, ez különleges csemege :-)

    VálaszTörlés
  4. Ó, hát itt van! Hát, ő érdemelte ki az áfonyát!
    :D

    VálaszTörlés
  5. Öhöm, öhöm........
    Mi ez itt kéremszépen, ha nem nyilvános izgatás??? Hogy igyam meg ezek után nyugodtan a kávémat??? Kéééééééérek-vagy sikítok:)))))

    .....Gyögyörűségesen mesés!!! Méltó hely ez az áfonyának!!!

    VálaszTörlés
  6. Szepy, mit gondolsz, méltó volt rá? :-))

    Trin, elnézést az izgatásért! Sajnos sikítanod kell, mert már csak emlék :-DD

    VálaszTörlés
  7. Jaj, de nagyon finom lehet együtt a mascarpone és az áfonya!!! Nagyon guszta!!! Gratulálok hozzá!

    VálaszTörlés
  8. Boszi, isteni - volt :-)

    Köszönöm :-))

    VálaszTörlés
  9. Szombaton én is a friss áfonya szerelmese lettem! Isteni gyümölcs, és a tortád....valami mennyeien néz ki!!!!!

    VálaszTörlés
  10. Benzsi, köszönöm, nagyon kedves vagy :-)

    VálaszTörlés
  11. Nyam!!! Ez nagyon guszta lett.
    Nagyon szeretem az áfonyát, csak ne lenne olyan horror az ára...:((

    VálaszTörlés
  12. Viki, ez istenien néz ki!

    VálaszTörlés
  13. Gabi, egyszerűen lehetetlenül drága :-o Ínyencfalat? Évente egyszer?

    Éva, köszönöm :-)

    VálaszTörlés
  14. Tegnap pont ilyen tortára vágytam és láss csodát, ma észrevettem a receptet :) Én tegnap főztem be áfonyát lekvárnak, 1000 Ft/kg-ért vettem a piacon. Ezek szerint már lement az ára. Sajna nem maradt a tortához, pedig nagyon gondolkoztam, hogy félre kéne rakni egy kicsit. De biztos kapok még...

    VálaszTörlés
  15. ManóAnyó, képzeld, 900 Ft/kg áron láttam ma áfonyát a piacon! Egy hét elteltével! Itt a szezon, úgy látszik :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.