A megnevezés nagymamám 1957-es kiadású szakácskönyvéből származik. Vasárnap náluk voltunk, papa szedett két vödör meggyet. Két, egyenként 16 l-es vödör meggyet...
Előző nap főzött egy adagból meggylekvárt, én pedig ajánlkoztam vasárnap, hogy a maradékból csináljunk befőttet. Legyintettek: ott van még a tavalyiból is pár üveg.
Ekkor eszembe jutott Duende szuper és végtelenül egyszerű receptje, a cukrozott meggy. Emlékeztem rá, hogy kell csinálni, de azért belenéztem mama szakácskönyvébe is, melyben szintén ott szerepelt - igaz, picit másként.
A picit másként verzió lett végül a befutó, kizárólag a fűszerezési ötlete miatt. Se dunsztolás, se semmi. Magvalt, lecukrozott meggy saját levében, mely milyen remek lesz sütemények töltelékeként! Megkóstoltam a levét, állati finom!
Rétes meggy
Hozzávalók:
- 10 kg meggy
- 1 kg cukor
- 1 ek. szalicil (érzékenyek helyettesítő termék!)
- 1 tk. fahéj
- 4 szem szegfűszeg
- 2 dl rum
A meggyet alaposan megmossuk, leszárazzuk, kimagvaljuk.
A cukrot összekeverjük a szalicillel és a fűszerekkel, majd a rummal együtt a meggyhez adjuk. Alaposan összekeverjük, s zománcozott vagy porcelán tálban hűvös helyen 3 napig állni hagyjuk. Jócskán levet ereszt!
A meggyet aztán makulátlan tisztára mosott üvegekbe töltjük, felöntjük a levével, hogy lepje el, s lekötjük/lezárjuk.
A recept leírása szerint ha nem használjuk fel egyszerre az egész üvegnyi meggyet, visszazárva nyugodtan tovább tárolható.
Tényleg jó lesz majd elővenni ezt a meggyet egy-egy sütihez!
VálaszTörlésViki, Te aztán nem aprózod el...Végy 10 kg meggyet:))))
VálaszTörlésSzép lett és nagggggyon finom lehet!!!
Nekem pont 10 kg meggyem van jelenleg és meg is csinálom,mert nem tudok tovább várni vele.De a fán még mindig van.Mondjuk nem baj:-D.Köszi a receptet.
VálaszTörlésEz szuper!
VálaszTörlésNem mondom, 10 kg meggy ..., megdolgozhattatok vele, míg kimagoztátok.
Szepyke, a levének kóstolása után jó kis sütiknek nézünk elébe!
VálaszTörlésTrinity: kapj nagyapádtól 10 kg meggyet :-)) Egyszerűbb volt a 10 kg-ra beírni a mennyiségeket!
Belly, azt a 10 kg-t tedd el így, a másik 30-at pedig, hááááááát, nem is tudom :-)
Garffyka, négyen magvaltuk kb. 2-3 órán keresztül. A végén mint Báthory Erzsébet, csupa piros meggylé voltam, mert mindenki engem fröcskölt le :-D
Nekem is van egy kisebb adag meggyem, és gondolkoztam, hogy mit is kreáljak belőle. Lehet, hogy ez a nyerő!
VálaszTörlésKarulino, világ legegyszerűbb verziója! A 10 kg meg ne riasszon meg, simán felezhető, sőt tizedelhető és voila, kész is!
VálaszTörlésEz tényleg isteni finom lehet! Csak bírja kivárni a süteményt, amibe belekerül...!:)
VálaszTörlésFini! A fűszerek és a rum igen jót tett neki! Sütirecepteket kell keresnem hozzá :-)
VálaszTörlésÉn 2010-ben is ezt teszem el, mert nagyon finom volt és nem forrt fel!!!!!
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésNa-Benzoáttal helyettesíthető a szalicil?
Köszönöm,
Ildi
Természetesen igen!
TörlésKöszönöm, már kezdem is! :)
TörlésIldi
Hajrá magvalás!! :-)
TörlésÉn 2009 óta minden évben ennek a receptnek megfelelően rakom el. Nagyon finom. Találtam most egy 2010- es évjáratú üveget, mint a mazsola úgy megaszalódott, az íze nagyon jó!!! Különben is a Viki receptjeiben még soha nem csalódtam. Igazi háziasszonyos receptek. Csak így tovább.
VálaszTörlésGabi, ennek szívből örülök!!!
TörlésS köszönöm a kedves szavaidat :-) Amolyan igazi "házias konyha" ;-))
Kedves Viki!
VálaszTörlésKoszi a receptet, mar ki is probaltam, most uvegezem oket. Egy kerdes, hogy valamit esetleg rosszul csinaltam, de nekem nagyon sok le maradt ki. Esetleg tul megtomtem az uvegeket?
Koszonom a valaszod.
Katuska
Kedves Katuska! Igen, lehet, hogy nagyon megtömted az üvegeket - de az nem baj :-) S a lé mennyisége a meggytől is függ, mennyire volt húsos avagy lédús.
TörlésSzerintem nem csináltál semmit rosszul, a levét esetleg forrald be szörpnek! :-)