Mikor gyerekek voltunk, nálunk is, Zuraméknál is mumus volt a rakott karfiol. Mindkettőnk szülője a hagyományos vonulatot vitte: alul karfiol - jó vastagon -, majd jött a darált húsos-rizses középső réteg, s a tetejére újfent jó vastagon karfiol! Mit mondjak, nem nagyon repestünk az örömtől, mikor ez volt műsoron...
Aztán jött egy zseniális recept, és alapjaiban megváltoztatta a rakott karfiolhoz fűződő kapcsolatunkat! Zuram nálunk evett először ilyet. Még igen friss volt a kapcsolatunk: ergo meg sem merte mondani, hogy ki nem állhatja :-)) Anyukája már odáig fajult, hogy az ő részéből kihagyta a karfiolt, volt egy pucér húsos-rizses sarok, direkt Neki!
Ez a verzió viszont mindent vitt! Zuram megette az összeset, amit a tányérjára pakoltunk, és otthon elújságolta, hogy mit evett! Nem akarták elhinni :-)
Majdnem minden hozzávaló nyersen kerül a tepsibe, és tejben párolódik meg, fólia alatt, összesimítva az ízeket. Hozzá hűs tartármártás, s bárkit le lehet venni vele a lábáról! Fotó nem készült róla, mert amilyen finom, annyira nem fotogén...
Rakott karfiol - másképp
Hozzávalók:
- 1 közepes fej karfiol
- 1 kg krumpli
- 50 dkg darált hús
- 2 dl rizs, szárazon mérve
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2-3 dl tej
- 1 tojás
- só, bors, szerecsendió
A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük, és sós vízben előfőzzük. Éppen csak, mert fólia alatt a gőzben tovább fog főni!
A vöröshagymát finomra vágjuk, összekeverjük a darált hússal, hozzázúzzuk a fokhagymát. Kevés olajon állandó keverés mellett a hús fehéredéséig sütjük. Erősen sózzuk, borsozzuk (a rizs tompítani fogja a fűszereket), majd hozzáadjuk a nyers, megmosott rizst.
A krumplit meghámozzuk, fél cm vastag karikákra vágjuk. Nyersen a tepsi aljára terítjük, megsózzuk. Ráhalmozzuk a húsos-rizses keveréket, majd a tetejére csinosítjuk az előfőzött karfiolrózsákat. A karfiolra némi szerecsendiót reszelünk, nagyon jól passzol hozzá!
A tojást feltörjük, összekeverjük a tejjel, ezt is ízesítjük sóval-borssal, majd egyenletesen a rakományra locsoljuk. A tepsit szorosan lezárjuk alufóliával, és egy óra alatt, közepes lángnál készre sütjük.
Hűs tartármártással tálaljuk! Igen kiadós, 6-8 személy részére is elegendő!
Képzeld el, én kb egy hónapja ettem életemben először karfiolt. Már írtam, hogy rettentő finnyás vagyok, ami valamiért becsipődik, hogy nem, azt nem az Istennek sem. Illetve ezzel most megdőlt a dolog, mert a Zuram rámeröltetett egy falatnyi savanyúságnak eltett karfiolt. Hát, az milyen finom volt. Ropogós, és hmmm. Már készülök rá, hogy összeszedem a bátorságomat és jobban elmerülk a témában... Jó indítás volt ez a bejegyzés ehhez! :DD
VálaszTörlésÉn a salátalevessel vagyok így, és a paradicsomos káposztával :-) Nem, nem és nem! A világból ki lehetne vele zavarni!
VálaszTörlésDe hogy életedben most ettél karfiolt :-o Jééé!
Ez bemelegítésnek jó lesz :-)
Salátaleves? Brrrr! Az meg mi a szösz? Ha fejessalátából van, az jó gusztustalan lehet, mert az sima vízben is olyan gyorsan fonnyad, mintha muszáj lenne neki. És ebből még levest is főznek? Brrr. A nagynéném csinált az unokahúgomnak anno salátafőzeléket. Hogy az milyen gusztustalan volt.
VálaszTörlésDe! A paradicsomos káposzta nagyon finom!!! Tényleg! Azt szeretem. Egy szép nagy fasirttal, vagy pörkölttel a tetején. :D
Azaz! Szerintem olyan, mint a sokat használt mosogatórongy :-)) Fokhagymás-tejes a leve. Öcsémmel már a szagától is öklendeztünk :-D Ez volt az egyetlen, amit nem erőltettek ránk kötelező megevésre, annyira utáltuk!
VálaszTörlésAnyám egyszer főzött öcsémnek, mikor pici volt, salátafőzeléket - reszelt sajttal... Az ÚGY nyúlt :-DD
Kerestem a fotót.....Nem is tudod, hány ilyenem van a gépen-nem merem feltenni:OOOOOO
VálaszTörlésPedig nagyon finom lehetett!!
Á, meg sem kíséreltem fotózni :-)
VálaszTörlésAz íze viszont mindent visz!
Juj de jó! Én nem is ismerek olyan embert, aki a hagyományos rakott karfiolt szeretné (olyat aki megeszi igen, de aki szereti is...), nálunk se senki, de ezt a változatot biztosan ki fogom próbálni! Nagyon tetszik!
VálaszTörlésJa és salátafőzeléket a nagyanyám főzött, ki lehetett kergetni vele engem a világból!
VálaszTörlésWise Lady hajrá! Ez még a megrögzött rakott karfiol-utálókat is meggyőzi!
VálaszTörlésAbcug salátaleves és salátafőzelék :-)))
Hello Chef Viki,
VálaszTörlésEpp most vettem ki a sutobol a karfiolcsodat es meg a meglehetosen valogatos kicsi fiam is zokszo nelkul eltuntette a termetes adagjat a tanyerjarol! Mindenfele nyaggatas szuksege nelkul:P Ezer hala es koszonet a receptert:)