Még hétköznap találtam a receptet a Mindmegettén, már akkor megfogott, gondolati sütés után nagyon finomnak véltem! Pénteken megejtettük aztán a hétvégi nagybevásárlást, s ahhoz képest feltűnően kevés dolgot vettünk. Zuram aggódva kérdezte: ugye lesz hétvégén valami sütike Megnyugtattam, hogy naná, sőt be is vásároltunk hozzá!
A süti hozta a hozzá fűzött reményeimet! Omlós tészta, vaníliás-meggyes töltelék, intenzív meggyízzel! Egy rusztikus, vasárnapi desszert!
Pudingos-meggyes pite
Hozzávalók:
- 45 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 12 dkg cukor
- 2 egész tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- csipet só
- 1/2 cs. sütőpor
- 1-2 ek. tej/tejföl
Töltelék:
- 70 dkg meggy, tisztán mérve
- 2 cs. főzős vaníliás pudingpor
- 2-5 ek. cukor
- fahéj
- 8 dl meggylé - befőttlé vagy rostos üdítő, akár vegyesen is
Tetejére:
- 1 tojás
A töltelékkel kezdjük, hogy legyen ideje kihűlni. A pudingport összekeverjük ízlés szerinti cukorral. Nekem elég volt 2 evőkanálnyi, mert a rostos üdítőt (Sió) megkóstolva nekem elég édes volt. Simára keverjük 8 dl meggylével, sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a magvalt, lecsepegtetett meggyet és ízlés szerinti fahéjat, hűlni hagyjuk.
Összekeverjük a szárazanyagokat: liszt, cukor, vaníliás cukor, sütőpor, csipet só. Hozzámorzsoljuk a margarint, beleütjük a tojásokat, majd annyi tejet/tejfölt adunk hozzá, hogy rugalmas, jól nyújtható, nem morzsálódó tésztát kapjunk.
A tésztát elosztjuk kistestvér-nagytestvér (1/3-2/3) arányban. Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral. A nagyobbik tésztát kinyújtjuk, nagyobbra, mint a tepsi, majd kibéleljük vele úgy, hogy pereme is legyen körbe-körbe, így a töltelék nem tud majd kifolyni! Rásimítjuk a kihűlt pudingos meggyet.
A kisebbik tésztarészt is kinyújtjuk, befedjük vele a tölteléket. Megszúrkáljuk imitt-amott, lekenjük felvert tojással, majd előmelegített sütőben, 180 fokon - sütője válogatja - 45-60 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Kihűlve szeletelhető, mert megszilárdul benne a puding. Melegen egyenesen a tepsiből, kanállal :-) Isteni finom!
De jó lehetett!! Ezt én is kipróbálom, tetszik ez a pudingos töltelék :)
VálaszTörlésHmm, de jól néz ki! És milyen finom lehetett! A címe megragadott, mert az utóbbi 3 napban én is 3x sütöttem egy meggyes-pudingos pitét, csak az teljesen más, mint ez. De az íze annak is mennyei. Azt hittem, te is ugyanazt készítetted, mert én is egy másik blogról vettem!
VálaszTörlésÜdv, Edith
Isteni lehet! :)
VálaszTörlésNagyon várom már a meggyet én is!
Lúdanyó, Zuram egyfolytában a tepsi körül sündörgött hétvégén :-)
VálaszTörlésSedith, én is láttam tényleg valahol! De nem :-) Ez egy másik!
Ancsika, isteni bizony! Tessék kipróbálni meggyszezonban!
Végre nem cseresznye! Kicsit hányok a cseresznye látványától is... Ez a meggyes elég jól néz ki, és az első szemekre messziről azt hittem, hogy gyöngyök... Vakulok, vagy mi. :D
VálaszTörlésÉn is pudingos töltelékkel készítem,szerintem is nagyon finom így! Gyönyörű ez a pite! :))
VálaszTörlésSzepyke, na de ilyet :-DD Képzeld, diákként dolgoztam konzervgyárban, egy hétig meggyszezon volt, szalag mellett válogattuk a meggyet. Utolsó napra anyám mit csomagolt? Meggyes táskát :-)))
VálaszTörlésSzemüveg!!!
Limara, köszönöm :-) És nem áztatja el a tésztát!
Viki,
VálaszTörlésgusztusos!!!Megenném....De már elfogyott, félek:(
Trinity, hát itt vagy! Kipihented magad?
VálaszTörlésVan még 1-2 kocka, gyertek!
Mint a gyöngyszemek! Nagyon csábító! Gratula! :-D
VálaszTörlésIsten bizony nem az volt a célom, hogy optikai csalódást okozzak :-)
VálaszTörlésMost fedeztem fel a blogod!Majdnem teljesen ugyanezzel a recepttel kezdtem el a blogomat,nagyon finom ez a pite,már több éve készítem,én a Nők Lapjában találtam.
VálaszTörlésSzép ez a süti nagyon!S ablogod is!
Andi
Andi, üdv a konyhámban :-) Vannak ám véletlenek, ugye? Köszönöm a dicséretet!
VálaszTörlésEz valami gyönyörű, nem is találok szavakat, felséges!
VálaszTörlésNapmátka köszönöm! Pirulós smiley :-)
VálaszTörlésMegsütöttem :) Képes voltam nekiállni ma, a legnagyobb kánikulában, annyira kiváncsi voltam rá. Jelentem, nagyon finom lett, most tartunk a kanállal a tepsiből fázisnál :) Talán megéri a szeletelhető hőmérsékletet is :)
VálaszTörlésAzért kellett sütnöm, mert a cseresznyém kiolvadt amiatt, hogy leolvasztottuk a mélyhűtőnket, mert holnap disznót vágunk, és másképp nem fértünk volna, szóval adott volt kb egy kiló cseresznye, most mit csináljak alapon ezt sütöttem meg :)
VálaszTörlésJó kis pite lett tényleg, egy baja van, hogy rossz a sütőnk, és az alja megégett picit :(
Thx a receptet :)
Móni
Hűha Móni :-) Jó kis cseresznyés pite ebben a csikorgó hidegben! Ott egye meg a fene az égett alját, le lehet vágni :-)
VálaszTörlésEgészségetekre!
Nagyon finom volt így is de én már almával is megsütöttem úgy is nagyon jó!
VálaszTörlésKata, nagyon örülök! Szuper ötlet az almás verzió!
VálaszTörlésHű, de jól néz ki! Laptop a konyhapulton, baba alszik, én meg birkózom a tavalyról maradt utolsó üveg meggybefőtt fedelével (itt a friss, legfőbb ideje elhasználni). Viki, annyira szuperek a receptjeid, eddig kb. mindegyiknél felkiáltottam, hogy na, ezt kipróbálom (tegnap kolbásszal töltött csirkecomb volt ebédre, az is isteni volt, az édes-savanyú csirkét pedig rendszeresen készítem, ezer köszönet érte) :-)
VálaszTörlésDrága Borcsa, nagyon szépen köszönöm a kedves szavaidat!
TörlésRemélem, a pite is sikert aratott, és sikerült összedobni, míg a kicsi szuszókált :-)
Na, többet nem sütöm meg!!!!
VálaszTörlés...ugyanis befaltam több, mint a fél tepsivel, és másnap egy egész kilóval többet mutatott a mérleg. Csuda finom volt egyébként, de gondolom, az előzmények után ezt nem kell bizonygatnom :-D