2009. június 12., péntek

Fűszeres grilltarja és fetás-olajbogyós újkrumplisaláta

Ez volt a vasárnapi ebédünk. Szenzációsan sikerült, Zuram csak annyit mondott, miután tele hassal letette a villát: first class!

A pác valami isteni finom aromát kölcsönzött a húsnak: vörösbor, mustár, olaj, vöröshagyma - omlósan puha, szaftos és ízletes lett a végeredmény! Hozzá a hideg újkrumplisaláta... Teljesen úgy éreztük magunkat, mintha nyaralnánk valami mediterrán térségben :-)

Péntek van. Ha valaki kedvet kapna egy kis kerti sütögetéshez, teljesen időben van bepácolni a húst, összedobni a salátát, s utána szerény mosollyal besöpörni az elismeréseket, a jóleső nyögéseket, cuppogásokat!

Fűszeres grilltarja

Hozzávalók:

  • 8 szelet tarja
  • 2 dl vörösbor
  • 2,5 dl olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • mustár
  • só és bors

A tarjaszeleteket megmossuk, megszárogatjuk, sózzuk, borsozzuk. Itt helyből elakadtam: pácba só? Kiszárad a hús sütéskor! És nem! Tessék nyugodtan megsózni, folyadék utánpótlásnak ott a finom vörösbor... A hús mindkét oldalát bedörzsöljük mustárral (kb. 1 ek. hússzeletenként) és a karikára vágott vöröshagymával lerétegezzük egy tálban. Ha kész, felöntjük a vörösbor-olaj keverékével, a lényeg, hogy a folyadék fedje el teljesen a hússzeleteket. Letakarva (illatos!) hűtőbe tesszük min. 4 órára, de a legjobb, ha egész éjszakára.

Másnap a szeleteket lecsöpögtetjük, lesöpörjük róluk a hagymakarikákat, és grillen/vaslapon oldalanként kb. 5 perc alatt szaftosra-pirosra sütjük. Nyálcsordító illata van!

Hűtőhideg újkrumplisalátával kínáljuk.

Fetás-olajbogyós újkrumplisaláta

Hozzávalók:
  • 50 dkg újkrumpli
  • 4-6 kemény tojás
  • 10 dkg feta
  • 10 dkg olajbogyó
  • bors
  • olívaolaj

Az újkrumplit megkapargatjuk, ha nagyobb szemű, félbe-negyedbe vágjuk, sós vízben megfőzzük, s hűlni hagyjuk.

A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, meghámozzuk, őket is hűlni hagyjuk, majd négybe vágjuk.

Az olajbogyót felkarikázzuk.

Összeállítjuk a salátát: egy nagy tálban összekeverjük a krumplit, az olajbogyót, a fetát, megborsozzuk. Óvatosan hozzáadjuk a tojást, majd meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Sózni szerintem nem kell, mert a feta és az olajbogyó is sós.

Minimum 4 órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

Mennyei. Akár önálló fogásként is, könnyű nyári vacsorának. Bárcsak sose érne véget az újkrumpli-szezon!


Forrás: Nők Lapja Konyha 2009/06

10 megjegyzés:

  1. Szia!
    5 perc alatt átsül a tarja? Nekem hosszabb idő alatt sül meg. Így még nem próbáltam.

    VálaszTörlés
  2. Edit, 5-5 perc, összesen 10 perc. A pácolt husinak ennyi idő sztem elég! Omlós lesz és szaftos.

    Természetesen az idő a hőfoktól is függ!!!

    VálaszTörlés
  3. Újkrumplit ennék én is új krumplival! De sajna nincs! Most kaptam a vendégektöl vagy 5 kg-ot. Lassan már nincs belöle :(

    VálaszTörlés
  4. CV, ahogy mondod, ha jól be van pácolva, hamar átsül és szaftos-zamatos lesz (lógónyelves smiley :D)
    Az újkrumplival teljesen igazad van, diszkrimináció, hogy csak rövid ideig tart :(

    VálaszTörlés
  5. Indítok egy aláírásgyűjtő ívet, hogy egész évben újkrumplit :-)))

    Ancsika, nálatok már nincs vagy még nincs?

    VálaszTörlés
  6. Tudod, hogy nem vagyok nagyon húsos, de ez magával ragadó! kedvet csináltál hozzá!

    VálaszTörlés
  7. Napmátka, ennek szívből örülök :-))

    VálaszTörlés
  8. Imádom nyáron a hideg krumplisalátát, és forró-friss husival nagyon finom tud lenni. :) Megenném most.

    VálaszTörlés
  9. Nem jutottam ide napközben....
    Így aztán lehet élni, kinn, a birtokon:)))Kibírnám én is!!!

    VálaszTörlés
  10. Duende, parancsolj, szedj belőle egy adagot :-)

    Trinity, alkalomadtán szívesen vendégül látnálak! Itt kint! Ne lennénk ilyen messze...

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.