Sütötte már Max, amúgy üresen, ők utólag ettek hozzá lekvárt. Ancsika Limarához hasonlóan friss házi eperlekvárral töltötte. Garffyka csokoládépudinggal és marcipánnal. Edit, aki Max alkotótársa - egyelőre - láthatatlanul, és Romániában alkot szuper ételeket, raháttal ízesítette(tessék utánanézni, mi az!)
Gyereknapra sütöttem a keresztgyerekeinknek, bolti édesség helyett, egyrészt ezért is választottam töltelékül a Nutellát. Másrészt azért, mert a karácsonykor vett kis üveg nem akart fogyni, ott nézett rám nap mint nap a hűtőben szemrehányóan :-)
A receptet én is beírom ide, hogy bármikor kéznél legyen. Ha más nem, nekem :-))
Dán vajas kifli
Hozzávaló 24 darabhoz:
- 60 ml langyos víz
- 125 ml tej
- 1 egész tojás
- 35 dkg liszt
- 1,5 dkg friss élesztő
- 1 tk. só
- 2,5 dkg cukor
- 25 dkg margarin
- fél üveg Nutella
A vizet, a tejet, a tojást összekeverjük, feloldjuk benne az élesztőt.
A késes betétű gépem pici. Ezért a margarint háromfelé vágtam, s a 35 dkg lisztből néhány evőkanálnyit/adag hozzáadtam, s pár pillanat alatt morzsásra pörgettem, ezt megismételtem még kétszer.
A morzsás liszthez adjuk a cukrot és a sót, majd hozzáöntjük az élesztős folyadékot. Fakanállal összekeverjük, s egy ronda, ragadós, kemény galuskatészta-szerű izét kapunk. Takarjuk le, hűtőbe vele.
Másnapra a tészta még hervasztóbban nézett ki! Erősen lisztezett nyújtólapra borítjuk, vékony téglalappá nyújtjuk. Felülről alulra, alulról felülre, majd a kapott csík jobb és bal oldalát középre hajtjuk, s végül becsukjuk, mint egy könyvet. Újra kinyújtjuk, hajtogatjuk - még kétszer, összesen háromszor. Hűtőben pihentetjük fél órát.
A 30 perc letelte után újra kinyújtjuk, 3 csíkra, majd a csíkokat 8-8 háromszögre vágjuk. A háromszögek széles vége felől halmozzuk a tölteléket - itt most a Nutella - és feltekerjük a hegyes vége felé. Sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk őket, s egy órán át kelesztjük.
Lekenjük felvert egész tojással, s előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Limara, hálás köszönet ezért a remekműért!!!
Viki, te chefek gyöngye :), kaphatnék egy icike-picike kiflicskét? Akár a legkisebbet (természetesen, a legnagyobb ellen sem tiltakoznék :D)
VálaszTörlésGarffyka, na én az vagyok :-)) A plusz 30 dkg lisztemmel :-))
VálaszTörlésTermészetesen kaphatsz. Nagyot is :-)
Gyönyörűek lettek, csak úgy kelletik magukat! Én is kérek, ha van még! :))
VálaszTörlésA nutella nálunk percekig tart csak, a férjem magához veszi és kiskanállal bekanalazza az egészet, csak úgy magában, brrr.... :)))
Vikikém!
VálaszTörlésNutella fél évig a hűtőben???Ez nálunk maga lenne a csoda:DD
Gratulálok, gyönyörűségeset sütöttél!!!
Akkor ha begyúrom, ne nagyon ijedjek meg az állagától-ki fogom tudni nyújtani??
Jól megküzdöttél vele, de a jutalom nem maradt el:)
VálaszTörlésCV, bocsánat, hogy válaszolok Trinitynek - Trinity, igen, ki lehet nyújtani, lisztezett deszkán kell, és ne ijedj meg az ebőől-soha-nem-lesz-életképes-kifli állagtól :)
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésMostmár tudom mit csináljak a régen kamrában süppedő, ki sem bontott nutellával..amint lesz időm máris.. pedig már most kívánom.. köszi, hogy a receptet is tálaltad, mert lám, nem csak magadnak írtad le:)
Limara, köszönöm a receptet - asszem sokak nevében! Isteni!!!
VálaszTörlésRégen lehetett kapni pici dobozos mogyorókrémet (nagymókusok süteménybe is tölthetik, tudod!), na azt én is el tudtam kanalazni :-)
Trinity, ez bóti nutella volt! Nem ám, mint egyeseknél, finom házi csemege :-)) A tészta több, mint hervasztó, lisztet alá, és gyönyörűen lehet vele dolgozni!
Kata, ez volt ám az igazi jutalom, igen!
Deborah, nálunk is csak sütiben megy, a karácsonyi aprókhoz vettem. Vagy muffinba. Vagy a dán vajasba :-) Süsd meg, imádni fogja mindenki!
Most gyorsan elkattintok innét, ha nem haragszol, mert már késő van, és olyan, de olyan éhes lettem itt!:)
VálaszTörlésLehet hogy ezt nekem is kéne... Újabban nagyon édesszájú lettem! Nagyon guszták! :)
VálaszTörlésNapmátka, én Nálad szoktam nyálat csurgatni :-)) Billentyűzetre, monitorra, mikor mire :-DD
VálaszTörlésDuende, én sajnos így születtem :-))) Az édességnek valahogy mindig jut hely!