2009. június 6., szombat

Cseresznyés tejespite

Hirtelen felindulásból elkövetett pite :-)) Gyönyörű, nagyszemű, ropogós cseresznyéhez jutottam, s azon túl, hogy boldogan elropogtattam belőle egy adagot, egyre ott motoszkált a fejemben, hogy sütni kellene belőle valamit.


Itt jött a tejespite ötlete, hisz van hozzá minden otthon, nyugtáztam gondolatban. Ahogy a neten tallóztam, számtalan verziója jött velem szembe. Liszt nélküli; csak tejes tésztájú; tej-tejszín kombós; hagyományos sütési technikájú illetve vízfürdőben gőzölésű.

A végső lökést aztán - isteni jel? - a Nők Lapja Konyha júniusi száma adta. Délután megvettem, s otthon épp csak táskát letéve, gyorsan állva átlapoztam :-)) Mit látok benne? Tejespitét! Na nem mintha kétségeim lettek volna afelől, hogy nem sütöm meg...


Isteni lett... Egy cikkely maradt belőle másnap tízóraira Zuramnak, egyébként ketten elpusztítottuk az egészet...


Cseresznyés tejespite

Hozzávalók:
  • 3 tojás
  • 1,5 dl tej
  • 0,5 dl tejszín (vagy egyszerűen 2 dl tej)
  • 4 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • csipet só
  • 2 cs. vaníliás cukor vagy vanília kivonat
  • 1 mk. sütőpor
  • 2 maréknyi cseresznye
A cseresznyét megmossuk, kimagvaljuk. Fehér asztalterítő messzire eltesz!

A tojásokat kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, csipet sóval, liszttel, pici sütőporral, majd felhígítjuk a tejjel-tejszínnel (tejjel).

Egy piteformát/kerek sütőformát kikenünk margarinnal, 1-2 ek. cukorral meghintjük. Beleöntjük az egyébként ijesztően híg tésztát, és megdobáljuk a magozott cseresznyével.

Előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

Elvetemültek vanília fagylaltot vagy gyümölcsmártást is adhatnak mellé!


11 megjegyzés:

  1. No, akkor hirtelen felindulásból kérek egy szépen egy szeletkét!!!

    VálaszTörlés
  2. Kár, hogy nem maradt nekem egy kis szeletke...olyan rég sütöttem tejespitét!

    VálaszTörlés
  3. Trinity, ez biza már múlt idő :-))

    Belly, dehogy! Zabálnivaló :-D

    Kata, és még csak most jönnek a csonthéjas gyümölcsök! Bűn, hogy ilyen hamar el lehet készíteni...

    VálaszTörlés
  4. A friss gyümölcsök (főleg a piros bogyósok) annyira feldobják a nyári sütiket! Nagyon ínycsiklandó, gratulálok!

    VálaszTörlés
  5. Szia
    nagyon tetszik a sütid.Holnap megcsinálom én is.
    Bemásoltam magamnak a neved megjelölésével
    köszönöm.

    VálaszTörlés
  6. Hm... holnap én is csersznyés sütit sütök! Nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
  7. Nálunk sem szokott gondot okozni a tejespite elfogyasztása, bármikor mármennyit :) A cseresznyéset még pont nem próbáltam, csak meggyes, szilvás, barackos változatokban. Pedig a cseresznyés az igazi :)

    VálaszTörlés
  8. Napmátka, ha rajtam múlna, mindig nyár lenne :-) De legalábbis jó idő, imádom a meleget, a sok zöldséget, gyümölcsöt!

    Monianyu, remélem ízleni fog!

    Duende, a boszorkányos varázslás után? Még mi jöhet? :-)))

    ManóAnyó, ennek aztán tényleg nekiestünk alaposan - ketten :-) Isteni! A barackos de remek lehet...

    VálaszTörlés
  9. Eszméletlen finom lett.2* sütöttem meg délután.És a második adagból is már szinte csak a morzsák vannak.
    Gratula.
    Annyit segítenél,hogy amiket beillesztesz képeket,hogyan feliratozod?
    Vagy van valami segédprogid hozzá?
    köszi

    VálaszTörlés
  10. Monianyu, juhujj! Egészségetekre :-)

    Van képszerkesztő programom, PhotoScape a neve. Így írd be a google-ba, az elsők között hozza fel a magyar nyelvű, ingyenesen letölthető verziót! Feltelepíted, nagyon egyszerű!, utána már csak ismerkedni kell vele :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.