Sima fehérkenyér, friss bazsalikommal és fokhagymával ízesítve. Sülés közben olyan, de olyan illata volt, kár hogy nem lehet neten közvetíteni :-)) Nagyon foszlós, puha bélű kenyér, harmadnap is finom volt!
Bazsalikomos-fokhagymás kenyér
Hozzávalók:
- 2-3 ek. olaj
- 2 duci gerezd fokhagyma
- 6-8 levél friss bazsalikom
- 2,75 dl langyos víz
- 60 dkg liszt
- 2 tk. cukor
- 2 mk. só
- 1/2 csomag friss élesztő
A bazsalikomot és a fokhagymát az olajjal késes betétű robotgéppel összeaprítjuk. A többi hozzávalóval együtt aztán, felsorolás sorrendjében a kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett munkalapon átgyúrjuk, megformázzuk, tepsire téve, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük - aljában egy kis edényke vízzel - 180 fokra. A megkelt kenyeret lekenjük/spricceljük vízzel, majd a forró sütőben aranyszínűre sütjük (kb. 30-35 perc).
Rácsra téve kihűtjük. Csak úgy magában, vagy langyosan, vajjal megkenve...
Hmm, ide érzem az illatát! :)) Csodás!
VálaszTörlésJuj! de finom lehet!!!! :)
VálaszTörlésLimara, Ancsi köszi :-)) Isteni volt még önmagában is :-D
VálaszTörlésAkkor ez egy mediterrán kenyér, a hullámzó tengert még hozzáképzeljük:)))
VálaszTörlésGyönyörű, mint minden kenyered!!!
A gyűjtőoldalon kiszúrtam már ezt a kenyeret, de nem vettem észre, hogy a tied! :-) Nem is olvastam végig, csak most, hogy van egy kis időm, nézegetlek megint, hogy vajon miket alkottál a hosszú hétvégén? És tessék! Az egyetlen recept, ami érdekelt a gasztro-ról, a tied volt! Talán nem véletlen... :-)
VálaszTörlésOlyan sallangmentesen írod, hogy pofonegyszerűenk tűnik az egész, pedig, ahhhh, idáig érzik az illata! :)
VálaszTörlésCsodaszép!!
VálaszTörlésTrinity, az kéne, igen! A tenger! Hozzászippantani azt a jellegzetes sós illatot!
VálaszTörlésAndi, köszi :-) Biztos nem véletlen :-))
Garffyka, dehát tényleg pofonegyszerű! Hát Neked magyarázzam :-)) Ez csak ízesítés, semmi más.
Napmátka, köszönöm :-)
Már nőnek a bazslikomocskák a ládámban! :))
VálaszTörlésSzia Viki! A bazsalikom így végezte nálunk, ebben a formában. Nagyon finom lett, és azok az illatok!! Én még egy kis olajbogyóval bolondítottam meg. Isteni!!!
VálaszTörlés