Megsülése után sem okozott csalódást, pillekönnyű volt, foszlós. Tölteléke jelen esetben sütnivaló kolbász, amúgy nyersen, s a tésztával együtt sült készre. Azt hiszem, ez a tészta játszani fog még nálunk: mondjuk pogácsaként, sajttal/szezámmaggal a tetején, vagy egyéb más töltelékkel a belsejében!
Kolbászos táska hajtogatott krumplis tésztából
Hozzávalók:
- 2 kisebb/közepes főtt krumpli
- 20 dkg puha margarin
- 1 kis pohár tejföl
- 1 dl tej
- 1 egész tojás
- 50-55 dkg liszt
- 2 tk. cukor
- 1 ek. só
- 1/2 kocka friss élesztő
Töltelék:
- 30 dkg friss sütnivaló kolbász
- tetejére 1 egész tojás
A krumplit kockára vágva sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és áttörjük/átpasszírozzuk. Teljesen kihűtjük.
A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, és dagasztó-kelesztő programon csak megdagasztjuk.
Dagasztás után lisztezett munkalapon egész vékony téglalappá nyújtjuk, majd hármas hajtással hajtogatjuk. Felülről-alulról, majd jobbról-balról. Tehát a felső harmadát magunk felé hajtjuk, majd az alsó részét felhajtjuk, kapunk egy keskeny tésztacsíkot. Jobb szélét behajtjuk kicsit tovább, mint a fele, majd a bal szélét is ráhajtjuk.
Hajtogatás után pihentetjük 15 percet, majd a nyújtást-hajtogatást még kétszer, összesen tehát háromszor megismételjük. Eközben az élesztő is végzi a dolgát: a tészta gyönyörű hólyagosra kel.
Ha háromszor meghajtogattuk, szabályos téglalappá nyújtjuk, kb. fél cm vastagságban. 24 egyenlő nagyságú négyzetre vágjuk. Mindegyik négyzet közepébe teszünk 1-1 falatnyi adagot a nyers kolbászhúsból, félbehajtjuk, a széleit összenyomkodjuk.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, 20 percig még kelni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük - aljában egy kis edényke vízzel. A táskákat lekenjük felvert tojással, majd a forró sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Szia!
VálaszTörlésLeend mindjárt csodálkozás és meglepetés:-D{majdnem megint egy rugóra járt az agyunk}.Belly
Belly nem mondod :-o Mindjárt leslek, mit sütöttél ki - szó szerint :-)))
VálaszTörlésTe is jól belehúztál Vikikém!!!
VálaszTörlésNagyon guszták ezek a táskák!!!!
Vikim szinte látlak, ahogy simogatod a tésztát! :) Szuper recept!
VálaszTörlésÉn nem bírtam ki és lopiztam egyet vacsira! :))
VálaszTörlésTrinity, bagoly mondja? :-)) Hihetetlen, mit műveltél!
VálaszTörlésAncsika, jól látod :-)) Kéjes élvezettel :-))) Ilyen jó tészta még nem volt a kezem alatt!
Limara, egészségedre :-))
Ez gyönyörű, Viki!
VálaszTörlésÉs gondolom, jó laktató is!
Viki, mehetek? :-D
VálaszTörlésNapmátka köszönöm :-) Talán csak a mostani tölteléke miatt laktató, de mondjuk pogácsaként, sajttal a tetején tényleg ellibbenne :-)
VálaszTörlésGarffyka, jöhettek! Fenn vagyunk :-))
Nagyon jól néz ki, talán meg is tudom sütni, csak kolbászt kell venni hozzá, kipróbálom ezt is. Ez a vesztem, hogy megtaláltalak BENNETEKET kajás blogosokat:-)))
VálaszTörlésLonci :-DD Ne is mondd, ez itt tényleg a vesztőhely :-)) A kilókkal örök harc folyik!
VálaszTörlésTegyél bele más tölteléket, ami van otthon! Sajtot például vagy hagymás-gombát. Vagy simán szaggasd ki pogácsának!
Szerintem is jó lehetett a tészta, így első olvasatra hasonlítanak az arányok anyukám krumplis pogácsájának a tésztájára. Az nyerő, azzal akartam evezni, de annyi volt a program, hogy nem jött össze most; de ami késik az nem múlik.. Gratulálok!
VálaszTörlésKata, ahogy mondod! Ami késik, nem múlik! Lesz ott még krumplis pogácsa :-)) Anyukádé is majd' elrepül?
VálaszTörlésNa én ilyen táskával akarok utazni. Pl. most megyek a nyalárdába, tudok vinni?
VálaszTörlésAnyukámé repül, az enyém még nem teljesen, de azt mondják, sokat fejlődtem:)))
VálaszTörlésMax :-DD Akár a hónod alá is csaphatod :-)) Ajánlom a tésztát kipróbálásra, imádni fogod!
VálaszTörlésKata, mese nincs: szárnyakat idézünk a pogácsának :-D