2009. május 31., vasárnap

VKF! XXV. - Kolbászos táska hajtogatott krumplis tésztából

Ez a tészta maga a mennyország! Majd' elrepül, könnyű, légies. Olyan jól esett hajtogatni, nyújtani, közben végig-végigsimítani a felületén, mely sima volt és bársonyos. Komolyan!

Megsülése után sem okozott csalódást, pillekönnyű volt, foszlós. Tölteléke jelen esetben sütnivaló kolbász, amúgy nyersen, s a tésztával együtt sült készre. Azt hiszem, ez a tészta játszani fog még nálunk: mondjuk pogácsaként, sajttal/szezámmaggal a tetején, vagy egyéb más töltelékkel a belsejében!

Kolbászos táska hajtogatott krumplis tésztából

Hozzávalók:

  • 2 kisebb/közepes főtt krumpli
  • 20 dkg puha margarin
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 egész tojás
  • 50-55 dkg liszt
  • 2 tk. cukor
  • 1 ek. só
  • 1/2 kocka friss élesztő

Töltelék:

  • 30 dkg friss sütnivaló kolbász
  • tetejére 1 egész tojás

A krumplit kockára vágva sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és áttörjük/átpasszírozzuk. Teljesen kihűtjük.

A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, és dagasztó-kelesztő programon csak megdagasztjuk.

Dagasztás után lisztezett munkalapon egész vékony téglalappá nyújtjuk, majd hármas hajtással hajtogatjuk. Felülről-alulról, majd jobbról-balról. Tehát a felső harmadát magunk felé hajtjuk, majd az alsó részét felhajtjuk, kapunk egy keskeny tésztacsíkot. Jobb szélét behajtjuk kicsit tovább, mint a fele, majd a bal szélét is ráhajtjuk.

Hajtogatás után pihentetjük 15 percet, majd a nyújtást-hajtogatást még kétszer, összesen tehát háromszor megismételjük. Eközben az élesztő is végzi a dolgát: a tészta gyönyörű hólyagosra kel.

Ha háromszor meghajtogattuk, szabályos téglalappá nyújtjuk, kb. fél cm vastagságban. 24 egyenlő nagyságú négyzetre vágjuk. Mindegyik négyzet közepébe teszünk 1-1 falatnyi adagot a nyers kolbászhúsból, félbehajtjuk, a széleit összenyomkodjuk.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, 20 percig még kelni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük - aljában egy kis edényke vízzel. A táskákat lekenjük felvert tojással, majd a forró sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütjük.




16 megjegyzés:

  1. Szia!

    Leend mindjárt csodálkozás és meglepetés:-D{majdnem megint egy rugóra járt az agyunk}.Belly

    VálaszTörlés
  2. Belly nem mondod :-o Mindjárt leslek, mit sütöttél ki - szó szerint :-)))

    VálaszTörlés
  3. Te is jól belehúztál Vikikém!!!
    Nagyon guszták ezek a táskák!!!!

    VálaszTörlés
  4. Vikim szinte látlak, ahogy simogatod a tésztát! :) Szuper recept!

    VálaszTörlés
  5. Én nem bírtam ki és lopiztam egyet vacsira! :))

    VálaszTörlés
  6. Trinity, bagoly mondja? :-)) Hihetetlen, mit műveltél!

    Ancsika, jól látod :-)) Kéjes élvezettel :-))) Ilyen jó tészta még nem volt a kezem alatt!

    Limara, egészségedre :-))

    VálaszTörlés
  7. Ez gyönyörű, Viki!
    És gondolom, jó laktató is!

    VálaszTörlés
  8. Napmátka köszönöm :-) Talán csak a mostani tölteléke miatt laktató, de mondjuk pogácsaként, sajttal a tetején tényleg ellibbenne :-)

    Garffyka, jöhettek! Fenn vagyunk :-))

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jól néz ki, talán meg is tudom sütni, csak kolbászt kell venni hozzá, kipróbálom ezt is. Ez a vesztem, hogy megtaláltalak BENNETEKET kajás blogosokat:-)))

    VálaszTörlés
  10. Lonci :-DD Ne is mondd, ez itt tényleg a vesztőhely :-)) A kilókkal örök harc folyik!

    Tegyél bele más tölteléket, ami van otthon! Sajtot például vagy hagymás-gombát. Vagy simán szaggasd ki pogácsának!

    VálaszTörlés
  11. Szerintem is jó lehetett a tészta, így első olvasatra hasonlítanak az arányok anyukám krumplis pogácsájának a tésztájára. Az nyerő, azzal akartam evezni, de annyi volt a program, hogy nem jött össze most; de ami késik az nem múlik.. Gratulálok!

    VálaszTörlés
  12. Kata, ahogy mondod! Ami késik, nem múlik! Lesz ott még krumplis pogácsa :-)) Anyukádé is majd' elrepül?

    VálaszTörlés
  13. Na én ilyen táskával akarok utazni. Pl. most megyek a nyalárdába, tudok vinni?

    VálaszTörlés
  14. Anyukámé repül, az enyém még nem teljesen, de azt mondják, sokat fejlődtem:)))

    VálaszTörlés
  15. Max :-DD Akár a hónod alá is csaphatod :-)) Ajánlom a tésztát kipróbálásra, imádni fogod!

    Kata, mese nincs: szárnyakat idézünk a pogácsának :-D

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.