2009. május 30., szombat

VKF! - XXV. - Bolgár muszaka

Legelső bolgár élményünk, mely pozitív értelemben igen-igen meghatározó volt. Mindketten 2006-ban jártunk először külföldön, ha már lúd, legyen kövér alapon rögtön tengerparttal debütáltunk. Úticélunk Bulgária, Szozopol volt, hála egy fantasztikus útikönyvnek, ami 1 nap alatt döntötte el sorsunkat :-) Elejétől a végéig elolvastuk, másnap már az utat szerveztük.

Az útikönyv a sok látnivaló és hasznos tudnivaló mellett részletesen, képekkel illusztrálva tért ki a bolgár gasztronómiára, és őszintén szólva már nagyon tartogattam a hasamat a sokféle salátára, a fűszeres húsokra, a csodás desszertekre!

26 órányi vonatozás! után érkeztünk meg Szozopolba. A szállásadó bácsink németül elmagyarázott mindent, lepakoltunk, zuhanyoztunk, és betértünk abba a vendéglátó egységbe, melyet a bácsi ajánlott szívélyesen. Név és cím a szerkesztőségben!

Az útikönyv ajánlása szerint rendeltünk. Bemelegítésül masztikát (ánizslikőr, brr, mint a gyerekköptető) és mentovkát (szájvíz-fíling, szintén brrr), valamiért nem újráztunk utána :-)

Utána két adag muszakát. Ez nem olyan, mint a görög világban ismert muszaka, nincs benne padlizsán, inkább a mi rakott krumplink és a lasagne keveréke. Nagyon fűszeres, bőkezűen adagolva benne az általuk csubricának nevezett borsikafű/csombor, s ezt a fűszerességet tompítandó jéghideg bolgár joghurttal tálalták... Aléltunk... A végén azt mondta a hölgy, hogy 8 leva. Átszámolva 4 euro. Nem hittünk a fülünknek :-)

Azóta már sokszor alkottam újra itthon, a nagy mennyiségű import szárított csubricával, ami idén már friss fűszernövényként növekszik az erkélyen! Ez adja meg az igazi ízét!

Bolgár muszaka

Hozzávalók:
  • 60 dkg (új)krumpli
  • 50 dkg darált hús (tetszés szerint)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-4 gerezd fokhagyma
  • só, bors, parányi pirospaprika
  • sok-sok friss vagy szárított borsikafű
  • 4 dl tejföl
  • 1-2 egész tojás
  • a tálaláshoz jéghideg kefír
A krumplit meghámozzuk, ha apró, félbe-negyedbe vágjuk, egyébként felkockázzuk, és puhára főzzük.

A vöröshagymát és fokhagymát kevés olajon megdinszteljük, rádobjuk a darált húst, fehéredésig kevergetjük. Sóval, borssal, pici pirospaprikával ízesítjük, s kevéske víz aláöntésével puhára pároljuk - majd zsírjára sütjük. A főzés végefelé érdemes hozzáadni a borsikafüvet, hogy jellegzetes aromája megmaradjon!

A leszűrt krumplit összekeverjük a fűszeres darált hússal, ráérősek rétegezhetik is - de úgyis összekeveredik :-)

2 dl tejfölben elkeverünk 1-2 egész tojást, kevés sót, a húsos krumpli tetejére simítjuk, s további tejfölpamacsokkal megpöttyözzük. Előmelegított sütőben pirulásig sütjük.

Tálaláskor a forró, fűszeres muszaka mellé jéghideg kefírt adjunk. Bármennyire is bizarrul hangzik, mennyei együtt!

9 megjegyzés:

  1. Hmm, ismerem. Mifelénk (Erdély) is szokás ezt készíteni, sőt, nálunk csak ezt hívják muszakának. Igaz, inkább a románság körében elterjedt étel, de én nagyon szeretem. Itthon talán egyszer készítettem el, de a kolleszben annál többszr volt vacsorára.
    Köszi, hogy általad megtudtam: eredetileg bolgár étel.

    VálaszTörlés
  2. Románia és Bulgária szomszédok, így nem csoda a nagyfokú hasonlóság a konyhában is :-)

    Könnyebben elkészíthető, mint a padlizsános verzió és szerintünk isteni finom! Főleg a kefírrel!

    VálaszTörlés
  3. Aha, akkor most már értem a különbséget; ebben nincs padlizsán és paradicsom! :)
    Így is finom lehet!

    VálaszTörlés
  4. Ancsika, finom biza! Tégy egy próbát :-)) De okvetlen kefírrel!

    VálaszTörlés
  5. Én is most jöttem rá, hogy csak a görögöt, a padlizsánost ismerem...
    Nagyon finom lett, ahohgy látom!!!!Grat!

    VálaszTörlés
  6. Sokkal közismertebb, sőt mondhatni az a standard, nem?

    VálaszTörlés
  7. Ezt ki kell próbálnom! Feltétlen! A görög a padlizsán és a paradicsom miatt, még sosem hozott lázba...

    VálaszTörlés
  8. Imádom a muszakát! :9 Bármilyen is legyen. :)) De a krumplit mindig teszek bele, még ha padlizsános vagy cukkinis, akkor is. kell bele, legalábbis nekem. :)

    nagyon jó ötlet volt ez a VKF-re!

    VálaszTörlés
  9. Citromfű, pedig az is haj de finom :-)) Próba, ez ízleni fog biztos!

    Duende, én is imádom :-) Annyira nyarat idéző az íze :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.