2009. május 6., szerda

Újhagymás formakenyér

Trinity-vel egyazon forrásból dolgoztunk :-) Nem először, s úgy gondolom, nem is utoljára! Sőt, néha mindenféle egyeztetés nélkül meghökkentően egyformákat sütünk-főzünk! Őt is megihlette a hagymás péksütemény, s mindenkinek merem ajánlani kipróbálásra! Isteni finom!

A kertünk végében van egy sor "hagymaültetvény", a kenyérhez onnan húztunk fel egy csokornyit - a receptben szereplő vöröshagyma helyett. Minden más változatlan.


Mivel csak fél adagot sütöttem, s pont kéznél volt a hasáb alakú sütőformám, gondoltam egyet, bagett helyett csavartam a tésztán, és formakenyeret sütöttem. Gyönyörű is lett, finom is, hálás közönségem - Zuram - lelkesen tömte magába, miután ehető hőmérsékletűre hűlt :-)






Újhagymás formakenyér

Hozzávalók:
  • 0,3 dl olaj
  • 2,5-2,75 dl víz
  • 45 dkg liszt
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 tk. cukor
  • 1 tk. só

Ezen kívül:
  • 1 csokor újhagyma
  • parányi olaj

A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük - nálam ez másfél óra.

Közben a hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és kevés olajon puhára pároljuk. Kihűtjük.

Ha megkelt a tésztánk, lisztezett munkalapra borítjuk, belegyúrjuk a párolt hagymát. Két darabra vágjuk, és két egyforma hurkát sodrunk belőle - akkorát, amekkora a sütőformánk. Az enyém 30 cm hosszú. A két hurkát egyszerűen összesodorjuk, s a kivajazott formába fektetjük.

Letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük, míg kitölti a formát. Ekkor lekenjük vízzel, s előmelegített - gőzös - sütőben kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük.


8 megjegyzés:

  1. Vikim és valóban hagyma ízü a kenyér??? :)

    VálaszTörlés
  2. Ancsika, érzik rajta, de nem átütő! Tudod, megpárolva kicsit édeskéssé válik, és nem az a csípős-szagos hagymaíz lesz!

    Próba (kacsint)

    VálaszTörlés
  3. Ide érzem az illatát! :))

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű lágy kenyérke lett Viki!!!!!

    Ancsi,
    igazolom,a hagymás kenyér bizony isteni!!!
    Nem olyan, mint amikor nyersen eszed, először is ugye megpárolod, aztán meg sül is a kenyérrel és valami szuper lesz a kenyér tőle....A csípőssége teljesen elszáll...Számomra kicsit édeskés ez a fajta hagymaíz. Egyszóval: tessék kipróbálni:)))

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon jól néz ki!!! Eszembe juttattad a hagymás cipócskákat, amiket ezer éve nem sütöttem.

    VálaszTörlés
  6. Limara, Zuram a sütő előtt ült, míg elkészült - táguló orrcimpákkal :-)

    Trinity, megerősítem minden szavadat!

    Kata, nálad meg hagymás cipócskák teremtek korábban? Olyan finik ezek az ízes péksütemények, kenyerek!

    VálaszTörlés
  7. Megcsináltam. Isteni lett! A fiúknak készítettem elsősorban, de nem tudtam ellenállni. Vajjal, nyam-nyammmm.

    VálaszTörlés
  8. Szia Pizsi! Rég beszéltünk :-) Örülök, ha bejött a családnak!

    Jövő héten írok, van miről, de most tanulás, tanulás, tanulás. Kedden vizsgázok!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.