Trinity-vel egyazon forrásból dolgoztunk :-) Nem először, s úgy gondolom, nem is utoljára! Sőt, néha mindenféle egyeztetés nélkül meghökkentően egyformákat sütünk-főzünk! Őt is megihlette a hagymás péksütemény, s mindenkinek merem ajánlani kipróbálásra! Isteni finom!
A kertünk végében van egy sor "hagymaültetvény", a kenyérhez onnan húztunk fel egy csokornyit - a receptben szereplő vöröshagyma helyett. Minden más változatlan.
A kertünk végében van egy sor "hagymaültetvény", a kenyérhez onnan húztunk fel egy csokornyit - a receptben szereplő vöröshagyma helyett. Minden más változatlan.
Mivel csak fél adagot sütöttem, s pont kéznél volt a hasáb alakú sütőformám, gondoltam egyet, bagett helyett csavartam a tésztán, és formakenyeret sütöttem. Gyönyörű is lett, finom is, hálás közönségem - Zuram - lelkesen tömte magába, miután ehető hőmérsékletűre hűlt :-)
Újhagymás formakenyér
Hozzávalók:
- 0,3 dl olaj
- 2,5-2,75 dl víz
- 45 dkg liszt
- 1,5 dkg friss élesztő
- 1 tk. cukor
- 1 tk. só
Ezen kívül:
- 1 csokor újhagyma
- parányi olaj
A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük - nálam ez másfél óra.
Közben a hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és kevés olajon puhára pároljuk. Kihűtjük.
Ha megkelt a tésztánk, lisztezett munkalapra borítjuk, belegyúrjuk a párolt hagymát. Két darabra vágjuk, és két egyforma hurkát sodrunk belőle - akkorát, amekkora a sütőformánk. Az enyém 30 cm hosszú. A két hurkát egyszerűen összesodorjuk, s a kivajazott formába fektetjük.
Letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük, míg kitölti a formát. Ekkor lekenjük vízzel, s előmelegített - gőzös - sütőben kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Vikim és valóban hagyma ízü a kenyér??? :)
VálaszTörlésAncsika, érzik rajta, de nem átütő! Tudod, megpárolva kicsit édeskéssé válik, és nem az a csípős-szagos hagymaíz lesz!
VálaszTörlésPróba (kacsint)
Ide érzem az illatát! :))
VálaszTörlésGyönyörű lágy kenyérke lett Viki!!!!!
VálaszTörlésAncsi,
igazolom,a hagymás kenyér bizony isteni!!!
Nem olyan, mint amikor nyersen eszed, először is ugye megpárolod, aztán meg sül is a kenyérrel és valami szuper lesz a kenyér tőle....A csípőssége teljesen elszáll...Számomra kicsit édeskés ez a fajta hagymaíz. Egyszóval: tessék kipróbálni:)))
Ez nagyon jól néz ki!!! Eszembe juttattad a hagymás cipócskákat, amiket ezer éve nem sütöttem.
VálaszTörlésLimara, Zuram a sütő előtt ült, míg elkészült - táguló orrcimpákkal :-)
VálaszTörlésTrinity, megerősítem minden szavadat!
Kata, nálad meg hagymás cipócskák teremtek korábban? Olyan finik ezek az ízes péksütemények, kenyerek!
Megcsináltam. Isteni lett! A fiúknak készítettem elsősorban, de nem tudtam ellenállni. Vajjal, nyam-nyammmm.
VálaszTörlésSzia Pizsi! Rég beszéltünk :-) Örülök, ha bejött a családnak!
VálaszTörlésJövő héten írok, van miről, de most tanulás, tanulás, tanulás. Kedden vizsgázok!