Ez még a húsvéti torma... Akkor vettem egy miniatűr üveggel, ráadásul almás torma, semmi vadulás, és nem fogy! Húsvétkor is csak az aprópecsenyéhez kevertem, sonkához-tojáshoz nem ettük.
Tormaeltakarítás a cél, és gombhoz a kabát alapon receptet kerestem. Találtam is Stahl-nál! Ő kifejezetten a húsvéti maradékok átalakításához, elrejtéséhez ajánlotta, nekünk meg pont jól jött gyors hétköznapi fogásként! Egyszerű és nagyon finom!
Hozzávalók:
- 40 dkg penne
- 30 dkg füstölt sonka vagy tarja
- 3 ek. (almás vagy tejszínes) torma
- 2 ek. liszt
- 3-4 dl tej
- 5-6 keményre főtt tojás
- só, bors
- tetejére reszelt sajt
A pennét lobogó sós vízben al dente minőségűre főzzük, leszűrjük és melegen tartjuk.
A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, meghámozzuk és karikákra vágjuk.
A sonkát pici kockákra vágjuk vagy rusztikusra daráljuk késes betétű robotgéppel.
Kevés olajon megpirítjuk a 2 ek. lisztet, s folyamatosan kevergetve hozzáöntünk 3-4 dl tejet, alaposan kiforraljuk - besamelt készítünk. Ez az, amit sosem mérek, csak úgy kb. szemre, inkább hígabb legyen, mint sűrű!
A besamelhez keverjük a sonkakockákat és a tormát, sózzuk, borsozzuk, majd összeforgatjuk a kifőtt tésztával.
Tűzálló tálba simítjuk a sonkás-tormás-besameles tésztát, kirakjuk a felkarikázott tojásokkal, s beborítjuk a tészta másik felével. Tetejét megszórjuk reszelt sajttal, s forró sütőben a sajt pirulásáig sütjük.
Nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésÉn is szeretek besamellel összerakni dolgokat-annyira jó dolgok sülnek ki belőle!