2009. május 25., hétfő

Pizza bianca

A fűszernövényeim úgy nőnek az erkélyen a cserepekben, mint a gomba! Pinduri palántaként hoztam őket haza, most meg... Naponta többször kimegyek, megnézem őket, locsolgatom, morzsolom az ujjaim között a leveleiket, és élvezettel szívom be az illatukat! A legfontosabb házi feladat volt Zuram számára a 4 napos távollét során a "fűszerkert"' locsolása :-) Képes voltam rákérdezni is...

A bazsalikom és a tárkony volt a legelső szerzemény. A bazsalikom már gyönyörű nagy, és elkezdett "kiabálni", hogy használjam, tegyem bele ebbe - abba!

Így született ez a pizza is. Viszonylag minimál stílt képzeltem el a ropogós tésztán. A kiindulási pont a bazsalikom volt, s hánykolódott a hűtőben egy darab megkezdett feta is. Innentől nem volt megállás: feta, tejföl, bazsalikom, fokhagyma alapnak. Isteni finom lett!
Pizza bianca
Hozzávalók:
A tésztához:
  • 1 ek. olaj
  • 2 dl langyos víz
  • 30 dkg liszt
  • 1/4 kocka friss élesztő
  • 1 tk. cukor
  • 1 mk. só
Feltét:
  • 10 dkg feta
  • 1,5-2 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 6 levél bazsalikom
  • 10 dkg sonka
  • 2 tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk a felsorolás sorrendjében, és dagasztjuk-kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett munkalapon kissé átgyúrjuk, majd körlappá nyújtjuk, és sütőpapírral borított gáztepsire csúsztatjuk.
A fetát elmorzsoljuk, simára keverjük a tejföllel, a zúzott fokhagymával és a felaprított bazsalikommal. A nyers! pizzatésztára kenjük egyenletes vastagságban, így sülés közben a tészta picit magába szívja az ízes mártást. Só nem véletlenül nem szerepel, a feta önmagában elég sós!
A sonkát felcsíkozzuk, rászórjuk a pizzára, s igény szerint üthető rá nyers tojás is. Én véletlenül eltörtem két tojást, miközben megmostam őket, ez teljesen alkalom szülte ötlet volt.
Meghintjük reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben 30 perc alatt ropogósra, illatosra sütjük.


10 megjegyzés:

  1. Épp a kedvencem:)Imádom!!!!

    VálaszTörlés
  2. Most ezt nagyon megenném! :))
    A bazsalikomot meg egyszerüen imádom!!!

    VálaszTörlés
  3. Tiszta mediterrán élmény volt :-))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néz ki, megkívántam.:( Azt viszont sajnálom, hogy a képeket nem bírtam kinagyítani:(
    Megnéztem volna közelebbről is:)

    VálaszTörlés
  5. Vagy inkább a maga teljes valójában, Fruzska? :-)))

    VálaszTörlés
  6. Én nagyon szeretem a paradicsom nélküli változatokat is, nagyon tetszik ez a bianco!

    VálaszTörlés
  7. Napmátka, egyre jobban rákapunk mi is! Csak fokhagymásan a tejföl, vagy friss fűszernövényekkel, és majdnem mindegy a rakomány :-)

    VálaszTörlés
  8. Ezt én is megenném:) Nagyon jól néz ki! Biztosan szépek a fűszernövényeid is. Jó lenne látni azt is:)

    VálaszTörlés
  9. Pizza bianca - már ha ragaszkodunk az olasz nyelvtani szabályokhoz :)
    V.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.