Van egy szép méretű gyógynövényes-fűszeres könyvem, benne a legelterjedtebb növények és fűszerek rajza, hatóanyaga, felhasználási javallata, gyógyereje. Szeretem csak úgy lapozgatni is, különösebb cél nélkül - érdekel a téma. Maximálisan hiszek a növények gyógyító erejében, és csak a legvégső kényszerhelyzetben nyúlok gyógyszerhez.
A könyv végén pedig receptek vannak, a felsorolt-bemutatott fűszerekhez ajánl elég sokféle ételt. Ha valami gyors és finom kaja kell időszűke miatt, ezt bátran merem ajánlani! A gyömbér nagyon diszkréten húzódik meg a háttérben, de érzékelhetően, lágyítva az ízeket, s mindez selymes tejszínnel egybefogva.
Gyömbéres-gombás csirkemell
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 egész csirkemell (a mellrész mindkét oldala)
- 40 dkg gomba
- 2 dl tejszín
- só, bors
- 2 mk. őrölt gyömbér
- 1 ek. étkezési keményítő
A csirkemellett csíkokra/kockákra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük.
A vöröshagymát apróra vágjuk, kevéske olajon üvegesre pároljuk. Rádobjuk a gombát és a csirkehúst, kevergetve zsírjára sütjük. Ennyi idő elég is a gombának s a csirkének is. Sóval, borssal, gyömbérrel ízesítjük.
A keményítőt kevés hideg vízzel majd a 2 dl tejszínnel simára keverjük, s az ételhez adjuk. 1-2 perc alatt kiforraljuk. Ne tovább, mert a keményítő szétesik, és nem tölti be sűrítő szerepét!
Főtt tésztával vagy párolt rizzsel tálaljuk.
Épp az ebéden törpölök-ez pont jó lenne:))
VálaszTörlésNagyon szeretem a gyömbért! :) Ezt bizti kipróbálom! :)
VálaszTörlésTrinity, ráadásul villámgyorsan kész! Amellett, hogy fiiiiiinom!
VálaszTörlésAncsika, okés :-))
Gyömbérrel még sohasem próbáltam a gombát! De nagyon érdekel!
VálaszTörlés