Ancsi barátnőm kért meg még jócskán az eperszezon előtt, hogy egyszer csináljak már neki pannacottát, mert imádja :-) És én biztos tudok olyat csinálni. Meg is beszéltük, hogy okés, ha bejön az eperszezon, már állok is neki.
Bejött az eperszezon! Ancsika, ez volt a főpróba, egyúttal referenciamunka! S hogy ilyen remekül sikerült, megismétlem a 23-i hétvégén! Jó?
Bejött az eperszezon! Ancsika, ez volt a főpróba, egyúttal referenciamunka! S hogy ilyen remekül sikerült, megismétlem a 23-i hétvégén! Jó?
Pannacottát készíteni rém egyszerű! Egyetlen parám volt, név szerint a zselatin. Hátam mögött van egy emlékezetes születésnap, amikor is a népes család előtt akartam hatalmasat villantani egy korábban már kipróbált, s naná, hogy akkor mesésen sikerült sütivel. Na akkor a zselatint elszúrtam, nem kötött meg - a sütit meg kikanalaztuk a tepsiből...
Ezért is volt most főpróba a pannacottával :-) Mielőtt beégek a lányok előtt :-))
Epres-fehércsokis pannacotta
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 2 dl tejszín
- 2 dl tej
- 1 tábla fehércsoki
- 6-8 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tk. vaníliakivonat
- 1 csomag Zselatin Fix (!!)
A tejet és a tejszínt összeöntjük egy kis lábasba. Beletördeljük a csokit, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliakivonatot, a citrom reszelt héját. Nagyon alacsony hőfokon éppen annyira melegítjük csak fel, hogy a csoki és a cukor felolvadjon.
Lehúzzuk a tűzről, langyosra hűtjük. Belekeverjük a Zselatin Fixet. Ezt se melegíteni, se forralni, se semmi. Működik! Isten áldja, aki kitalálta!
4 tálkába szétadagoljuk a pannacotta alapot. Beledobálunk tálkánként 2-2 feldarabolt epret. Lefedjük folpackkal, és hűtőbe költöztetjük min. 3 órára.
Ha megszilárdult, további eperdarabokkal, citromfűvel tálaljuk.
Ez igen, Viki!!!
VálaszTörlésEz nagyon ott van.....
Grat!!!
Gyönyörüséges! :) Ügyi vagy!
VálaszTörlésElöször azt hittem nekem készítetted, aztán rájöttem sajnos, hogy nem egy tarka kutya van a világon! :))) Sajnos nem én kaptam! :(
Nekem is!! :)))
VálaszTörlésNagyon szép! Lenyűgöző!
VálaszTörlésJövő héten kinézek a piacra. Azt mondjátok, hogy már eperszezon van. Meg kell győződnöm róla! (Tényleg van már finom hazai?)
Viki,
VálaszTörlésa zselatinfixxel azon szoktam parázni, hogy kiemeli, hogy a cukrot csakis UTÁNA add hozzá, ne előtte....
Lehet, hogy feleslegesen bonyolítottam ?
Napmátka,
annyira benne vagyunk, hogy míg 1 hónapja minden nap volt a boltban-most meg 1 hete nem tudok venni:( Azt mondják, idén korán leérik, sajna...Mielőbb be kell gyüjteni az epertartalékokat, nekem pl. lekvárnak is kellene....
Viki nem hiszed el, de én is ezt csináltam volna, ha lett volna otthon fehér csoki...de mivel nem volt, ezért simán öntet lett belőle, de az sem volt rossz:), meg is mutatom majd.
VálaszTörlésA tied gyönyörű!!!
Szia Lányok! Köszönöm, köszönöm :-)
VálaszTörlésÁááááállati finom volt, pedig nagyon izgultam előtte, megdermed-e! Nyilván ilyenkor sikerül a legjobban :-)
Napmátka, igen! Már van finom hazai, zamatos, szántóföldi eper! Ez konkrétan az!
Mian-Ancsika, bepótoljuk :-)
Kata :-)) Hihi, kicsi a világ, igaz? :-))
Trinity, a Zselatin Fixet én ezek szerint végig se olvastam rendesen :-)) A végén beleborítottam, aztán gyerünk! Megkötött!
Limara, köszönöm :-)
Nekem az első pannacottam nem sikerült, nem kötött meg, pedig én nem paráztam :))Azóta nem próbálkoztam. Ez nagyon fincsi lehetett.
VálaszTörlésManóAnyó, a Zselatin Fix előtt leborulok :-)) Minden körülmények között működik!
VálaszTörlésÖöö, nagyon finom volt...
Tegnap én is panna cottáztam. :-))))
VálaszTörlésIstenien néz ki! :)
VálaszTörlésGabriella, a káprázatos torta mellett??
VálaszTörlésDuende, köszönöm :-)
Szia! Nekem egy olyan kérdésem lenne,hogy milyen fehércsokit használtál? Mert én nemrég fehércsokival szerettem volna bevonni muffint...csak épp egy csomós izé lett a csokiból,gőz fölött olvasztottam és Tibi fehércsokit használtam...Szóval félek,hogy ennél se olvadna meg normálisan a tejes tejszínbe a csoki.
VálaszTörlésSzia Éva, ebbe pont Milka sikerült - mert csak az volt a boltban. A fehércsoki nagyon alattomos ám, olvasztani nagyon macerás! A hőfok a titka mindennek, a lehető legalacsonyabban kell.
VálaszTörlésA tejben simán felolvadt, kicsit volt csak melegebb, mint kézmeleg a folyadék (lásd alacsony hőfok!)Semmi gond nem volt vele, sima maradt, nem lett göcsörtös.
Esetleg olvasztáskor adj hozzá valamilyen plusz zsiradékot: vajat, olajat vagy pici tejszínt, hogy még véletlenül se csomósodjon össze. Utána úgyis visszaszilárdul!
Köszönöm :)! Amúgy tettem bele vajat is,mikor olvasztottam...de az meg különvált tőle :D. Szóval volt a csomós csoki,meg az olvadt vaj...de a kettő vhogy nem smakkolt :D. Akkor azt hiszem marad a Milka...talán nem lesz belőle tehén :D.
VálaszTörlésBocsi, hogy belekontárkodok, de én mindig olajat szoktam az olvasztott csokihoz tenni, nem vajat. Egyszer egy nénitől hallottam, azóta így csinálom. Sőt, ha nem igazán tuti a csoki, akkor lehet vele bőkezűbben is bánni, csak jobb lesz tőle.
VálaszTörlésJujj Viki! Ez tökéletes lesz! Valami jó kis pezsgő hozzá,nem? Húúú, de várom a 23.-át!! Sok puszi
VálaszTörlésAncsi
Kata, igazából én is mindig olajat használok,mert ráadásul jól adagolható is! Egyből látszik, hogy mennyi az annyi.
VálaszTörlésÉva, hajrá! Remélhetőleg a lilabocis jobb lesz!
Ancsikám, csak neked :-))) Pezsgő! Mekkora ötlet! Édeset, szárazat?
Ezt meg nekem kell kipróbálnom, még sosem csináltam pana cotta-t, nagyon guszta, Viki! :)
VálaszTörlésSziasztok! A 22-i tökéletes volt, nagyon jól kiegészítette az eper. Lehet nyugodtan nyálat csorgatni! Na jó nem is vagyok szemét. Viki, Isten áldja a kezedet meg az eszedet, a többit nem sorolom!! Pussz
VálaszTörlés