Nem vagyunk nagy húsleves-evők. Mindkettőnk családjában kötelező eleme volt a vasárnapi ebédeknek, 52 hétből 50 vasárnap biztos, hogy húsleves volt! Engem egy idő után a világból ki lehetett vele kergetni, de meg kellett enni, nem volt mese. Akkor megfogadtam, hogy igen ritka vendég lesz a fazekaimban a húsleves. Fogadalom, amit sikerült is betartani. 10 év alatt egy kezemen meg tudom számolni, hányszor főztem. Mire éppen ráéheznénk, megyünk mamiékhoz, aki mindig húslevessel vár minket :-)
De ez a tyúk, mondom, ez adta magát! Fazékba pakoltam az aprólékját, a szárnyát és a farhátat, rengeteg zöldséget tettem mellé, és 4 órán keresztül csendes forrásban tartottam. Hát kérem, ettől még a holtak is feltámadtak volna!
A combokkal se teketóriáztam túl sokat. Némi házi! vegeta kíséretében kuktába dobtam őket, 1 óra alatt vajpuhára főztem. A főtt húsokat bepácoltam, majd aláágyaztam krumplival-hagymával, és megsütöttem.
Mediterrán tyúkcombok
Hozzávalók:
- 4 egész tyúkcomb
- 1 kg krumpli
- 2 fej vöröshagyma
- 5 dkg feta
- 1 dl olaj
- bazsalikom, oregánó, rozmaring
A tyúkcombokat kuktában 1 óra alatt vajpuhára főzzük házi vegeta/zöldségek hozzáadásával.
Az olajhoz keverjük a fűszereket tetszés szerinti arányban, nálunk a bazsalikom és az oregánó volt túlsúlyban. Beleforgatjuk a combokat, és néhány órára hűtőbe tesszük.
A krumplit, hagymát megtisztítjuk. A krumplit kockára, a hagymát cikkelyekre vágjuk, egy tepsi aljára terítjük, megsózzuk. Rátesszük az ágyikóra a combokat, s a fűszeres olajat is rálocsoljuk. Fólia alatt sütjük 20-30 percig, hogy a krumpli-hagyma páros is puhuljon, majd a takarót levéve ropogósra pirítjuk.
A sütés végén rámorzsoljuk a fetát, s 1-2 percre visszadugjuk a forró sütőbe, hogy a sajt kissé meglágyuljon.
Nagyon kiadós adag!
Veled ellentétben Vikim én imádom a húslevest. De csak az igazi tyúkból készültet. Akár mindennap megenném. Gyönyörü sárga lett a tied. Küldhetnél egy kis ibrikben :) Ja! és csigatésztával szeretem!
VálaszTörlésAz igazi , finom húslevest én is imádom..
VálaszTörlésNálunk ebben anyósom az ász! Mindig 3 féle húsból főzi és erőleves telítettségű, kristálytiszta, zamatos a levese.. Ezt nem tudom überelni...
Szép aranyló a levesed, viki!!!!Grat!
Megyünk ebédre! :-D
VálaszTörlésAncsi, ez volt az idei első húslevesem :-) Nem, nem és nem :-) Jaaaaaaaj, csigatészta! Igen, ez volt minden vasárnap :-))
VálaszTörlésTrinity, mami is világbajnok húslevest főz, és egyszerűen nem tudom én sem leutánozni :-) Talán ez, talán!
Garffyka, okés :-))