2009. május 2., szombat

Csicseriborsó leves

Kaptam egy zacskó száraz csicseriborsót egyik kedves kolléganőmtől. Viszonylag idős kora ellenére is (68 éves!) szeret újdonságokat kipróbálni a konyhájában, fantasztikusan jól főz. A lecsója például egyszerűen mennyei!



Az újdonságok feltérképezése során került a kosarába a csicseriborsó is, amit megfőzött otthon jó sok kolbásszal, tejföllel, sok zöldséggel, s elmondása szerint nagyon finom lett. A férje reakciója mindössze ennyi volt: többet ne rakj elém pattogatott kukorica levest! Így a másik zacskó borsót átadta nekem, próbáljam én megetetni Zurammal :-) Megette! Sőt, ízlett is neki nagyon!



Csicseriborsó leves

Hozzávalók:

  • 25 dkg száraz csicseriborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 nagy szál sárgarépa
  • 1 kisebb fej zeller
  • 1 szál petrezselyem
  • 20-25 dkg kolbász
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • só, bors és kakukkfű
  • 1 ek. balzsamecet

A csicseriborsót megmossuk, és éjszakára/12 órára nagyon bőséges hideg vízbe áztatjuk.

A zöldségeket megtisztítjuk, és késes betétű robotgéppel valamennyit összeaprítjuk vagy kézi reszelő durva fokán lereszeljük.

Ezt a zöldségreszeléket kevés olajon néhány percig pároljuk. Rádobjuk a beáztatott, megduzzadt csicseriborsót, felöntjük vízzel, és csendes forrásban tartva, fedő alatt főzzük. Nem néztem az órát, de olyan másfél órát biztos főtt!

Ha megpuhult a borsó, hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük 1 tk. morzsolt kakukkfűvel. Néhány percig főzzük a kolbásszal.

A keményítőt kevés hideg vízzel, majd a tejföllel simára keverjük, s folyamatos kavargatás mellett a leveshez adjuk, a balzsamecettel ízesítjük. 1-2 perc alatt kiforraljuk.

Sajtos-krumplis muffint kínáltam mellé/utána.







3 megjegyzés:

  1. Mostanában kezdtem el én is a csisceriborsóval barátkozni. Én nagyon megszerettem. A férjem szerint azért, mert kukorica íze van :)

    VálaszTörlés
  2. A csicseriborsó nálunk is repertoáron van!!Húsokkal is szuper! Érdekes, nekem olajos magra emlékeztet az íze...Levesnek is kipróbálom!!!

    VálaszTörlés
  3. ManóAnyó tényleg! Kukorica íze van, és nem is fő szét, mint a rendes szárazbab! Mindenesetre finom!

    Trinity, levesnek is jó - mint egy felturbózott bableves kábé :-) Mire kitaláltam, hogy mégiscsak kuktában kéne főzni, addigra pont kész lett :-D

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.