Az újdonságok feltérképezése során került a kosarába a csicseriborsó is, amit megfőzött otthon jó sok kolbásszal, tejföllel, sok zöldséggel, s elmondása szerint nagyon finom lett. A férje reakciója mindössze ennyi volt: többet ne rakj elém pattogatott kukorica levest! Így a másik zacskó borsót átadta nekem, próbáljam én megetetni Zurammal :-) Megette! Sőt, ízlett is neki nagyon!
Csicseriborsó leves
Hozzávalók:
- 25 dkg száraz csicseriborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 1 nagy szál sárgarépa
- 1 kisebb fej zeller
- 1 szál petrezselyem
- 20-25 dkg kolbász
- 2 dl tejföl
- 1 ek. étkezési keményítő
- só, bors és kakukkfű
- 1 ek. balzsamecet
A csicseriborsót megmossuk, és éjszakára/12 órára nagyon bőséges hideg vízbe áztatjuk.
A zöldségeket megtisztítjuk, és késes betétű robotgéppel valamennyit összeaprítjuk vagy kézi reszelő durva fokán lereszeljük.
Ezt a zöldségreszeléket kevés olajon néhány percig pároljuk. Rádobjuk a beáztatott, megduzzadt csicseriborsót, felöntjük vízzel, és csendes forrásban tartva, fedő alatt főzzük. Nem néztem az órát, de olyan másfél órát biztos főtt!
Ha megpuhult a borsó, hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük 1 tk. morzsolt kakukkfűvel. Néhány percig főzzük a kolbásszal.
A keményítőt kevés hideg vízzel, majd a tejföllel simára keverjük, s folyamatos kavargatás mellett a leveshez adjuk, a balzsamecettel ízesítjük. 1-2 perc alatt kiforraljuk.
Sajtos-krumplis muffint kínáltam mellé/utána.
Mostanában kezdtem el én is a csisceriborsóval barátkozni. Én nagyon megszerettem. A férjem szerint azért, mert kukorica íze van :)
VálaszTörlésA csicseriborsó nálunk is repertoáron van!!Húsokkal is szuper! Érdekes, nekem olajos magra emlékeztet az íze...Levesnek is kipróbálom!!!
VálaszTörlésManóAnyó tényleg! Kukorica íze van, és nem is fő szét, mint a rendes szárazbab! Mindenesetre finom!
VálaszTörlésTrinity, levesnek is jó - mint egy felturbózott bableves kábé :-) Mire kitaláltam, hogy mégiscsak kuktában kéne főzni, addigra pont kész lett :-D