Múlt péntek délután a sütőm csütörtököt merészelt mondani... Pénteken, amikor a barátnőimet vártam egy jó kis dumapartira - fiúk nélkül. Fiúk raftingolni el :-)
Előző nap még nekik sütöttem húst és sós perecet, gond egy szál sem. Szó nélkül romlott el, előjelek nélkül, szerencsére csak a gombja. Pont elég volt, hogy ne tartsa meg a lángot... Hétfőn aztán jött a gázos bácsi, és 10 perc alatt horrorisztikus áron állított a gombon... Mindegy, mert sütőm nélkül félkarú óriás vagyok :-)) "Bóti" kenyeret ettünk!
Ezt a guszta, fini kis tejes zsemlét sütöttem a legnagyobb megelégedéssel újra üzemképes sütőmben. Az eredeti recept eredetileg kenyeret írt, így lett a neve zsemlekenyér. Foszlós bélű, puha, illatos péksütemény!
Előző nap még nekik sütöttem húst és sós perecet, gond egy szál sem. Szó nélkül romlott el, előjelek nélkül, szerencsére csak a gombja. Pont elég volt, hogy ne tartsa meg a lángot... Hétfőn aztán jött a gázos bácsi, és 10 perc alatt horrorisztikus áron állított a gombon... Mindegy, mert sütőm nélkül félkarú óriás vagyok :-)) "Bóti" kenyeret ettünk!
Ezt a guszta, fini kis tejes zsemlét sütöttem a legnagyobb megelégedéssel újra üzemképes sütőmben. Az eredeti recept eredetileg kenyeret írt, így lett a neve zsemlekenyér. Foszlós bélű, puha, illatos péksütemény!
Angol tejes zsemlekenyér
Hozzávalók 9 darabhoz:
- 2 ek. olaj/1-2 dkg vaj
- 3 dl langyos tej
- 50 dkg liszt
- 2 tk. cukor
- 2 mk. só
- 1/4 kocka friss élesztő
- tetejére tetszés szerinti magvak
A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk a felsorolás sorrendjében, dagasztjuk-kelesztjük. Nem kel meg hatalmasra, semmi pánik!
A megkelt tésztát átgyúrjuk, 9 egyenlő darabra vágjuk, melyekből kis gombócokat gömbölyítünk a tenyerünkben. Sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk őket, majd konyharuhával letakarva langyos helyen kelni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy kis lábaska vízzel. Ha a zsemlék duplájára keltek, tetejüket lekenjük vizes ecsettel, és meghintjük tetszés szerint magvakkal - mák, szezám, napraforgómag, tökmag, stb.
25-30 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Vikim, ezek a zsömik egyszerüen gyönyörüek! :))) Mindenképp ki kell próbálnom!
VálaszTörlésOkés, várom a postot a végeredményről :-)
VálaszTörlésJa, esetleg a vendégségbe is, hétfőre, langyosan eltépkedni a husi és saláta mellé! Hm?
Én azt a zsemikét kérem, aminek olyan gusztán be van vágva a teteje-láttam, az rám kacsintott-az az az enyém akar lenni:))))))))))))
VálaszTörlésKacsintós zsemi, ez kész :-DDD Oké, tedd a magadévá!
VálaszTörlésBocs...letéptem egyet a széléről...finom volt:)
VálaszTörlésKata :-))
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésMost fogom a fejem,mert nemrég dagasztottam be egy adag tejfölös kiflit.Ha előbb erre járok.....na majd legközelebb.Ami késik,nem múlik:-D{milyen bölcs lettem hirtelen:-D}
Belly, lesz annak a tejfölös kiflinek gazdája, úgy gondolom :-) S itt van előttünk a hosszú hétvége!
VálaszTörlésNagyon guszta! S én is gondban vagyok, mert Manapóm éppen fogyózik, semmi szénhidrát, úgyhogy ha megsütöm és leszámolom Manó adagját, hét zsömlényit nekem kell majd megenni ... de csak elfogy :)
VálaszTörlésHali, Manka vagyok. Nem tudtam profilt csinálni :D
VálaszTörlésMegcsináltam, de nekem a 3dl tej sok volt, nagyon ragadt a tészta :( még tennem kellett bele lisztet. Viszont eszméletlen finom lett :D És mivel nekem nem voltak itthon magvak, Dejódiót szórtam rá :D Így is nagyon jó lett :D
Szia Manka!
VálaszTörlésAz igazság az, hogy lisztje válogatja! Érdemes dagasztás közben figyelni a tésztát, és ha nagyon lágy, liszttel korrigálni, ha kemény, valamilyen folyadékkal.
Ügyes vagy :-) És örülök, hogy ízlett!!!
Szia Viki!
VálaszTörlés(megint Manka)
Ezen felbuzdulva azt hiszem, további receptjeidet is meg fogom próbálni :D Nem vagyok egy ász a sütés terén, de ez most dobott rajta egyet :D:D
Még egyszer köszönöm a sikerélményt :D
Szia Manka :-) Örülök a sikerélményednek!!! Hajrá!!!
VálaszTörlésA receptek kipróbáltak, ott a fotó, hogy működik :-) Sok-sok sikert!