Megsülése után sem okozott csalódást, pillekönnyű volt, foszlós. Tölteléke jelen esetben sütnivaló kolbász, amúgy nyersen, s a tésztával együtt sült készre. Azt hiszem, ez a tészta játszani fog még nálunk: mondjuk pogácsaként, sajttal/szezámmaggal a tetején, vagy egyéb más töltelékkel a belsejében!
Kolbászos táska hajtogatott krumplis tésztából
Hozzávalók:
- 2 kisebb/közepes főtt krumpli
- 20 dkg puha margarin
- 1 kis pohár tejföl
- 1 dl tej
- 1 egész tojás
- 50-55 dkg liszt
- 2 tk. cukor
- 1 ek. só
- 1/2 kocka friss élesztő
Töltelék:
- 30 dkg friss sütnivaló kolbász
- tetejére 1 egész tojás
A krumplit kockára vágva sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és áttörjük/átpasszírozzuk. Teljesen kihűtjük.
A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, és dagasztó-kelesztő programon csak megdagasztjuk.
Dagasztás után lisztezett munkalapon egész vékony téglalappá nyújtjuk, majd hármas hajtással hajtogatjuk. Felülről-alulról, majd jobbról-balról. Tehát a felső harmadát magunk felé hajtjuk, majd az alsó részét felhajtjuk, kapunk egy keskeny tésztacsíkot. Jobb szélét behajtjuk kicsit tovább, mint a fele, majd a bal szélét is ráhajtjuk.
Hajtogatás után pihentetjük 15 percet, majd a nyújtást-hajtogatást még kétszer, összesen tehát háromszor megismételjük. Eközben az élesztő is végzi a dolgát: a tészta gyönyörű hólyagosra kel.
Ha háromszor meghajtogattuk, szabályos téglalappá nyújtjuk, kb. fél cm vastagságban. 24 egyenlő nagyságú négyzetre vágjuk. Mindegyik négyzet közepébe teszünk 1-1 falatnyi adagot a nyers kolbászhúsból, félbehajtjuk, a széleit összenyomkodjuk.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, 20 percig még kelni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük - aljában egy kis edényke vízzel. A táskákat lekenjük felvert tojással, majd a forró sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütjük.