Vannak, akik emlékezhetnek rá: ilyet vittem MP2-re, akkor fokhagymával-rozmaringgal ízesítve :-) Akkor és most is sütőzacskóban sült, de készítettem már gépben is, normál programon, ugyanolyan finom, puha, napokig eltartható lett!
Hangosan ropogó, vékony héjú kenyér, lágy, foszlós bélzettel, csodás illattal a fűszerektől. A tésztájában lévő sajttól napok múltán is friss marad - feltéve, ha megér több napot. Mi ketten megettük a felét azon langyosan... Zuram kommentje: szívem, ez valami isteni finom! Megyek, vágok még egy szeletet :-)
Hozzávalók:
- 1 ek. olaj
- 5 dkg ömlesztett sajt (egy tömlős sajt fele)
- 2,5 dl langyos víz
- 50 dkg liszt
- 2 tk. cukor
- 2 mk. só
- 1/4 kocka friss élesztő
- jelen esetben 10 levél medvehagyma finomra vágva és csipet rozmaring
Variációk száma végtelen: fokhagyma-rozmaring, bazsalikom, oregánó, kakukkfű...
A hozzávalókat felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk és kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett munkalapon alaposan átgyúrjuk, és kis kerek cipóformát gömbölyítünk belőle. Sütőzacskóba csúsztatjuk (Alufix-es, extra nagy). Zacskóval együtt tepsire emeljük, s zacskó száját nyitva hagyva kelni hagyjuk 30-40 percet.
Ha gyönyörűre megkelt, benyúlunk a zacskóba, éles késsel metszést ejtünk a tetején (ez mutatvány, mert kicsi a hely!). Vizes kézzel átsimogatjuk a kenyér tetejét, lezárjuk a zacskó száját, s 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük (nekem ennyi idő elég volt).
A zacskót felvágjuk. Vigyázzunk, mert éget a belőle kiáramló forró gőz! Rácsra emeljük a mosolygó kenyeret, tetejét újfent átsimogatjuk hideg vízzel, és ehető hőmérsékletűre hagyjuk hűlni.
Gyönyörű és ínycsiklandó!!!
VálaszTörlésAzt hiszem, mentem, ha nem baj:)))
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésHalálosan jól néz ki!Gondolom az íze is jó.Te is átmentél pékbe?
Referenciaként tudom említeni, hogy ültő helyünkben megkajáltuk a felét langyosan :-)))
VálaszTörlésBelly, másfél éve, mióta gépem van, itthon sütöm a kenyerünket meg a péksütiket!
gyönyörű! :)) ide érzem az illatát! :))
VálaszTörlésIllata tényleg volt :-) Köszönöm Limara!
VálaszTörlés