2009. április 7., kedd

Medvehagymás-sajtos kenyér

Ez a kenyér valami elképesztően finom! Az alap tetszés szerinti fűszerrel variálható, most egyértelmű volt számomra, hogy ebbe is medvehagymát kell gyömöszölnöm.

Vannak, akik emlékezhetnek rá: ilyet vittem MP2-re, akkor fokhagymával-rozmaringgal ízesítve :-) Akkor és most is sütőzacskóban sült, de készítettem már gépben is, normál programon, ugyanolyan finom, puha, napokig eltartható lett!


Hangosan ropogó, vékony héjú kenyér, lágy, foszlós bélzettel, csodás illattal a fűszerektől. A tésztájában lévő sajttól napok múltán is friss marad - feltéve, ha megér több napot. Mi ketten megettük a felét azon langyosan... Zuram kommentje: szívem, ez valami isteni finom! Megyek, vágok még egy szeletet :-)



Medvehagymás-sajtos kenyér

Hozzávalók:

  • 1 ek. olaj
  • 5 dkg ömlesztett sajt (egy tömlős sajt fele)
  • 2,5 dl langyos víz
  • 50 dkg liszt
  • 2 tk. cukor
  • 2 mk. só
  • 1/4 kocka friss élesztő
  • jelen esetben 10 levél medvehagyma finomra vágva és csipet rozmaring

Variációk száma végtelen: fokhagyma-rozmaring, bazsalikom, oregánó, kakukkfű...

A hozzávalókat felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk és kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett munkalapon alaposan átgyúrjuk, és kis kerek cipóformát gömbölyítünk belőle. Sütőzacskóba csúsztatjuk (Alufix-es, extra nagy). Zacskóval együtt tepsire emeljük, s zacskó száját nyitva hagyva kelni hagyjuk 30-40 percet.

Ha gyönyörűre megkelt, benyúlunk a zacskóba, éles késsel metszést ejtünk a tetején (ez mutatvány, mert kicsi a hely!). Vizes kézzel átsimogatjuk a kenyér tetejét, lezárjuk a zacskó száját, s 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük (nekem ennyi idő elég volt).

A zacskót felvágjuk. Vigyázzunk, mert éget a belőle kiáramló forró gőz! Rácsra emeljük a mosolygó kenyeret, tetejét újfent átsimogatjuk hideg vízzel, és ehető hőmérsékletűre hagyjuk hűlni.







6 megjegyzés:

  1. Gyönyörű és ínycsiklandó!!!

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem, mentem, ha nem baj:)))

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Halálosan jól néz ki!Gondolom az íze is jó.Te is átmentél pékbe?

    VálaszTörlés
  4. Referenciaként tudom említeni, hogy ültő helyünkben megkajáltuk a felét langyosan :-)))

    Belly, másfél éve, mióta gépem van, itthon sütöm a kenyerünket meg a péksütiket!

    VálaszTörlés
  5. gyönyörű! :)) ide érzem az illatát! :))

    VálaszTörlés
  6. Illata tényleg volt :-) Köszönöm Limara!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.