2009. április 6., hétfő

Kelkáposztás lepény

Lopkovics Mirelle-től :-) Lehető legjobbkor, mert a salátavacsiból kimaradt egy fél fej kelkáposzta!


Nálunk is sokáig tabu volt a kelkáposzta, valamiért úgy gondoltam - sugallatra? - hogy Zuram ki nem állhatja. Aztán egyszer egy frankfurti levessel megtört a jég :-) Oké, főzelék formájában ritka vendég a tányérunkon, de levesként szívesen kanalazzuk!




Az eredeti receptúrán kicsit módosítottam. Tejszín helyett tejfölt tettem bele, a póréhagyma helyett pedig természetesen medvehagymát :-)) S mindennek a felét vettem, kevés volt a jelleget adó alapanyag, a kelkáposzta. Alul ropogós, belül krémesen lágy lepény lett a végeredmény.



Kelkáposztás lepény

Hozzávalók:
  • 35 dkg kelkáposzta
  • 15 dkg főtt húsos szalonna
  • 15-20 levél medvehagyma
  • 1 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 15 dkg liszt
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • 2 ek. olaj
  • só, bors

A kelkáposztát megmossuk, torzsáját kivágjuk, és egészen kis darabokra vágjuk. Pici olajon, némi víz aláöntésével megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk.

A szalonnát falatnyi kockára vágjuk. Ha a káposzta kissé meghűlt, összekeverjük a szalonnával, a felcsíkozott medvehagymával, a tojással, tejföllel, tejjel és a liszttel.

Egy lapos üvegtálat kikenünk margarinnal, meghintjük zsemlemorzsával és belesimítjük a káposztás masszát. Forró sütőben 30-35 percig sütjük (tűpróba).

Langymelegen a legfinomabb.



3 megjegyzés:

  1. Szalonnát pótlom vmivel vagy kimarad, a többi jöhet! :-))

    VálaszTörlés
  2. Tegyél bele virslit, debrecenit, stb. :-) Vagy karakteres sajtot nagyobb darabokban!

    VálaszTörlés
  3. Én is azon kivétel vagyok, aki szereti a káposztát: jöhet:))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.