Lopkovics Mirelle-től :-) Lehető legjobbkor, mert a salátavacsiból kimaradt egy fél fej kelkáposzta!
Nálunk is sokáig tabu volt a kelkáposzta, valamiért úgy gondoltam - sugallatra? - hogy Zuram ki nem állhatja. Aztán egyszer egy frankfurti levessel megtört a jég :-) Oké, főzelék formájában ritka vendég a tányérunkon, de levesként szívesen kanalazzuk!
Az eredeti receptúrán kicsit módosítottam. Tejszín helyett tejfölt tettem bele, a póréhagyma helyett pedig természetesen medvehagymát :-)) S mindennek a felét vettem, kevés volt a jelleget adó alapanyag, a kelkáposzta. Alul ropogós, belül krémesen lágy lepény lett a végeredmény.
Kelkáposztás lepény
Hozzávalók:
- 35 dkg kelkáposzta
- 15 dkg főtt húsos szalonna
- 15-20 levél medvehagyma
- 1 tojás
- 2 dl tejföl
- 1 dl tej
- 15 dkg liszt
- 2 ek. zsemlemorzsa
- 2 ek. olaj
- só, bors
A kelkáposztát megmossuk, torzsáját kivágjuk, és egészen kis darabokra vágjuk. Pici olajon, némi víz aláöntésével megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk.
A szalonnát falatnyi kockára vágjuk. Ha a káposzta kissé meghűlt, összekeverjük a szalonnával, a felcsíkozott medvehagymával, a tojással, tejföllel, tejjel és a liszttel.
Egy lapos üvegtálat kikenünk margarinnal, meghintjük zsemlemorzsával és belesimítjük a káposztás masszát. Forró sütőben 30-35 percig sütjük (tűpróba).
Langymelegen a legfinomabb.
Szalonnát pótlom vmivel vagy kimarad, a többi jöhet! :-))
VálaszTörlésTegyél bele virslit, debrecenit, stb. :-) Vagy karakteres sajtot nagyobb darabokban!
VálaszTörlésÉn is azon kivétel vagyok, aki szereti a káposztát: jöhet:))
VálaszTörlés