Többek között ezért is kellett hamisítani, ez bizony csak natúr galuska! Ráadásul a boltban nem kaptam füstölt szalonnát hozzá. Gyors döntés (s persze lustaság fél egészség, másik bolt nagyon messze van): azt a nagyon húsos fajta szalonnát vettem, talán még főtt is volt. Gondoltam csuda bánja, majd megsütöm úgyis - libazsírban :-) Finom lett, na!
Hamis sztrapacska
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 1 dl víz
- só
- 20 dkg juhtúró
- 3 dl tejföl
- 2 ek. libazsír
- 15 dkg füstölt-(főtt) szalonna
A lisztből, tojásból, tejből és vízből só hozzáadásával galuskatésztát kavarunk, és sós-lobogó vízbe szaggatjuk kézzel vagy galuskaszaggatóval. Ha feljöttek a víz tetejére, picit még főzzük, majd leszűrjük. Papám szerint érdemes megkeresni az utolsónak kiszaggatott galuskát, s ha az megfőtt, a többi is jó :-D
A szalonnát kicsi kockákra vágjuk, és libazsírban megsütjük. Ha szerencsénk van, és kapunk rendes kolozsvári szalonnát, akkor simán pörcösre kiolvasztjuk a zsírját.
A forró galuskát összekeverjük a juhtúróval és a szalonnapörcökkel, s persze a szalonna zsírjával. Tűzálló tálba simítjük, tetejét meglocsoljuk a tejföllel, és sütőben összesütjük. Szerintem sózni nem kell, mert a szalonna és a juhtúró egyaránt sós.
Vigyázat, szédületes mennyiségű kalória!
Galuska-nokedli, nevezzük bárminek: szeresssssük:))
VálaszTörlésEgyszer én is próbálkoztam sztrapacskával, de hasonló élmények miatt nem lett folytatása.Ez viszont igazán jól hangzik!
VálaszTörlésSok noki, sok juhtúró, jól összemelegítve, tejföl :-) A szalonnapörcöt odaadom neked, Viki, a sztrapacska adagodért cserébe :-)) Vendégség után vagyok, de ahogy nézem a fényképed, egy lábasnyit meg tudnék enni belőle.
VálaszTörlésTrinity, mi is, de módjával, mert juuuuuuujjj de hízlal! :-)
VálaszTörlésManóAnyó :-) Szörnyű átkokat motyogtam közben az orrom alá, hogy lehetek ilyen állat, hogy belefogok :-)
Garffyka, jó az a pörc, hidd el :-) Fiiiiinom volt!
Profik között is a legprofibb vagy mondták már Neked? Már sok receptedet ki próbáltam és mind bevált nelunk is. izgatottan várom az újabbnál újabb kiprobált recepteidet. A.E.
VálaszTörlés