Húsvétra sütöttem ezt a fonott kalácsot! Kinn, a rezidencián, egy ősrégi, lábon álló, palackos gáztűzhely sütőjében! Sőt, kézzel is dagasztottam, mert imádott kenyérsütő gépemet nem cipeltük ki magunkkal hétvégére.
Isteni finom lett. Foszlós. Hatalmas. Repetára hívó :-) Sonkával, főtt tojással, újhagymával, ahogy kell :-)
A rezidencián nincs vezetékes gáz. Évekig egy mikró és egy kétlapos rezsó, s természetesen bogrács korlátozta a főzési lehetőségeimet. Egy idő után rettentően szenvedtem... Aztán néhány éve Zuram egy hirdetési újságban látott pár sort: palackos gáztűzhely megkímélt állapotban olcsón eladó. Megörültünk, régóta kerestünk már ilyet! Egy idős bácsi árulta, még az ő anyukája sütött benne süteményt... Döbbenet. A tűzhely olyan kifogástalan állapotban volt, hogy a szememnek nem akartam hinni, pedig kb. 40-50 évesre saccoltam. Se egy leverés, se egy rozsdafolt. A gáztepsije gond nélkül használható süteménysütésre. Tökéletes! Csak át kellett törölgetni, palackra kapcsolni, és aléltan vettem birtokba ezt a kincset!Isteni finom lett. Foszlós. Hatalmas. Repetára hívó :-) Sonkával, főtt tojással, újhagymával, ahogy kell :-)
Fonott kalács
Hozzávalók:
- 2,5-3 dl langyos tej
- 3 tojás sárgája
- 6 dkg olvasztott vaj/margarin
- 50 dkg liszt
- 3 dkg friss élesztő
- 6 dkg cukor
- csipet só
A hozzávalókat felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Vagy felfuttatjuk az élesztőt, és hagyományos módon kézzel tésztát dagasztunk, majd tálban megkelesztjük.
Ha megkelt, kissé átgyúrjuk, majd egyharmad-kétharmad (kistestvér-nagytestvér) arányban elvágjuk. A darabokat további három egyenlő darabra vágjuk, hurkákat sodrunk belőle, és egyszerű hármas fonással külön-külön megfonjuk. A nagyobbik közepét átkenjük tojásfehérjével, ráültetjük a kisebbik kalácsot, és langyos helyen 30 percig kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, esetleg kis edény vízzel az aljában. A kalácsot lekenjük tojásfehérjével, és 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Gyönyörű kalácsot sütöttél!!!
VálaszTörlésForma nélkül nekem oldalra is kelne-nem tudom , hogy tudod anélkül ilyen szépre, de csodás!!!
Gyönyörüséges!!! És le a sapkával elötted, hogy kézzel dagasztottál! Ez igen! :)
VálaszTörlésNagyon szép kalács! Én igencsak elgondolkodnék rajta, hogy nekiálljak kézzel dagasztani. Minden elismerésem! Ügyi vagy! :))
VálaszTörlésKöszönöm :-)
VálaszTörlésSzükség nagy úr: se kenyér, se semmi nem volt vasárnap délutánra, boltok zárva - maradt a dagasztás :-)
Trinity, nem volt lágy a tészta, szerintem azért tartotta meg ilyen frankón a formáját! És sima lisztből van, nem réteslisztből - nem tudom, számít-e valamit?
Gyönyörűséges! :))
VálaszTörlésKöszönöm Limara :-) Épp most rágjuk a végét :-))
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki.Nekem is inkább oldalra szokott nőni,de a kiflireceptnél gondoltam,hogy eddig túl lágyra csináltam a kelt tésztát,biztos azért.Ezek szerint jól gondoltam.Kézzel dagasztani meg szeretek,mert kikapcsol és dögönyözni olyan jó:-D{de karácsonyra már izzítom a jézuskát,hogy kenyérsütő nélkül nem élet az élet:-D}
Belly, szia! Szerintem is a lágyság-keménység a megoldás. Ez inkább kemény volt, mint lágy.
VálaszTörlésÉs tök jó volt tényleg dögönyözni, ezer éve nem csináltam! Olyan selymes volt a végén :-))
Viszont tény, hogy kenyérsütő nélkül nem élet az élet :-DD