2009. március 27., péntek

Mogyoróvajas pulykafalatok

Maradt még a mogyoróvajból az üvegben a kekszsütés után. Fel-felbukkant az agyamban az üveg képe, s egyre gyakrabban társítottam Doki mogyoróvajas bonbonjával. Tegnap meg is néztem újra a receptjét, aztán megint későbbre toltam a "golyózást".

Ekkor ugrott be ez a recept, Stahl Judit első könyvéből. Ó, akkor még fogalmam sem volt holmi mogyoróvajról, amikor ezt a könyvet kaptam :-) Este újfent átnéztem a leírást, és határozottan döntöttem az elkészítéséről. Jól tettem.

Igazi multikulti kaja. Amerikai mogyorókrém. Távolkeleti szójaszósz. Indiai curry. Friss lime. Omlós pulykafalatok ebben az egzotikus mártásban...


Mogyoróvajas pulykafalatok

Hozzávalók:

  • 60 dkg pulykamell (vagy felsőcomb, csirkemell, csirkecomb filé...)
  • 1 ek. liszt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2-2 ek. olaj
  • 1 ek. vaj
  • 5 ek. mogyoróvaj
  • 2 ek. curry
  • 1 ek. szójaszósz
  • 1 ek. cukor
  • 1 ek. lime leve
  • 6 cm friss gyömbér/2 kk. őrölt gyömbér
  • 1-2 dl víz
  • só, bors

A húst felkockázzuk, sóval-borssal ízesítjük, s összeforgatjuk 1 ek. liszttel, így nem tapadnak majd egymáshoz a húsfalatok sütés közben. Serpenyőben vaj-olaj keverékén puhára sütjük.

A mártáshoz a vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk és kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a mogyoróvajat, a szójaszószt, a curryt, a gyömbért, a cukrot és 1-2 dl vizet, attól függően, milyen sűrű mártást szeretnénk végeredményül. Kiforraljuk, belefacsarjuk a lime levét.

Beleforgatjuk a megsült húskockákat, még egyet rottyantunk rajta és kész is!

Párolt rizzsel tálaljuk.



Forrás: Stahl Judit: Enni jó!

3 megjegyzés:

  1. Hű, Viki, ez nagyon jó lehet!!!Jó kis sűrű, mogyoró vajas szósz, meg a szójaszósz: imádnivaló...
    Jut eszembe: tudod mit próbálj ki? Aldiban nagyon olcsón van mogyoró olaj...Keleties kajákhoz abba teszem a tésztát vagy a rizst: olyan szuperül mogyoróízű....

    VálaszTörlés
  2. Finom, tégy egy próbát!

    A mogyoróolajjal már sokszor szemeztem, de még sosem vettem! Felbátorítottál :-)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg nagyon finom....
    A sima kínai tésztára( ami lisztből van, nem a rizstésztára gondolok) mindig ezt öntök 1-2 kanállal és annyira finom, hihetetlen...Persze, ha valaki szereti a mogyoró ízét...Mi igen-és látom, Ti is:)))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.