2009. március 30., hétfő

Kürtős kalács

Legelőször Napmátkánál pillantottam meg a házi kürtős kalácsot, ő nagyon autentikusan mákkal készítette. Elkalauzolt blogjába, ahol a technika is pontosan le volt írva, így aztán én is elkezdtem gyűjteni a gurigákat.

Aztán jött a Manókonyha, és a - szerintem - tökéletes verzió! Sörösdoboz! Amíg nincs faszénparázs, szabad tűz, no és grillsütőm sincs. A végeredmény annyira finom lett, hogy azon melegében el is tépkedtünk egy egész tekercset :-) Megdöbbentően hasonlít az "igazira"...



Míg sültek, annyira dobogott a szívem az izgalomtól, mintha nem is tudom, milyen tétje lenne az egésznek. Közben erős nosztalgiával gondoltam vissza a 2001-es év forró nyarára, amikor is Balatonszárszón nyaraltunk, és a strandhoz vezető úton, stratégiailag tökéletes helyen kürtőskalács sütő lakókocsi működött. Majd' minden nap vettünk egyet, és minden nap rimánkodtam is a receptért - persze hiába. Bibibiiiii, most már nem is kell :-)))


Kürtős kalács

Hozzávalók 5 db-hoz:
  • 10 dkg margarin
  • 1 egész tojás
  • 2,5 dl langyos tej
  • 50 dkg liszt
  • 1 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 mk. só
  • 2,5 dkg friss élesztő

A kéreghez:
  • 3-4 ek. cukor (csak érzésből szórtam a tányérra)
  • 5-10 dkg darált dió vagy mogyoró (nálunk most mogyoró)
  • 1 tojás
Ezen kívül:
  • 5 db sörösdoboz
  • alufólia
  • kevés olaj

A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, és könnyű tésztát dagasztunk-kelesztünk vele.

Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. 10 db csíkra vágjuk - sörösdobozonként 2-2 csík.

A sörösdobozokat alufóliával beburkoljuk, olajjal vékonyan megkenjük. A tésztacsíkokat spirál alakban feltekerjük rá, a csíkok vékonyan fedjék át egymást. Ha kész, egyszer-kétszer átgördítjük a munkalapon, így biztos megtapadnak egymáson!

A diót/mogyorót ledaráljuk, összekeverjük cukorral, nagyobb tányérba szórjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kürtőket lekenjük felvert tojással, és átgördítjük a cukros dión. Sütőpapírral bélelt tepsire álllítjuk! őket, majd sütőbe tesszük, és 25-35 perc alatt készre sütjük.

1-2 perc hűlés után a sörösdoboz kikandikáló vége szabad kézzel is megfogható, és simán kihúzható.

16 megjegyzés:

  1. Én kíváncsi vagyok bizony a kalácsaidra! És nagyon szépek lettek! :) Ügyi vagy!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm :-) Előttem már kitapostátok az utat :-)))

    VálaszTörlés
  3. A párom mondja épp most: "na, nektek egy rugóra jár az agyatok"....
    Viki, ne vállalkozzunk valamiben közösen? Menne ez nekünk:)))
    Anyám, borogass-ez már hihetetlen!!
    Hihi, én is most izgultam legjobban, úgy néztem a sütőt, mint más a tévét:OOO
    Volt nálam sörösdoboz is, de nekem a kisebbek váltak be jobban.
    Ügyes vagy Viki!!!!Szépek!!!

    És senki nem foghatja ránk, hogy összedolgoztunk, teljesen mást reciből sütöttünk, kedves boszipajtás:)))))

    VálaszTörlés
  4. Nem hiszem el. Pont ezt akarok sutni a hetvegen. Boszi :)))

    VálaszTörlés
  5. Benne vagyok egy közös vállalkozásban :-D Döbbenetes, komolyan mondom!

    Úgy dobogott a szívem, mint az első randin :-DDD Pedig hajjaj, hol van az már?

    Nekem ez a vastag hozta az igazi feeling-et, már csak a Balcsi hiányzott!

    VálaszTörlés
  6. Trixi, kigondolt kérésed parancs :-))) Hajrá!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szépek lettek! Ezek szerint nem volt gond kiüríteni a sörösdobozokat :)))

    VálaszTörlés
  8. Jajj, majdnem beleharaptam a monitorba :-))
    Bosziság ide vagy oda, párom most hozza az élesztőt, már bepakoltam mindent a gépbe, mikor észrevettem, hogy ide friss élesztő ajánlott.
    Amúgy én a sütő felavatásánál guggoltam 45 percig előtte, néztem a tésztát és biztattam :-)

    VálaszTörlés
  9. ManóAnyó, lásd lejjebb: sörös malachús :-)) Nem véletlenül :-))

    Garffyka, nyugi, a száraz élesztő is tuti lesz! Én nagyon régóta mindenhez friss élesztőt használok, az sosem döglött és jobban is tudom adagolni! Ügyeskedjél csak :-)

    VálaszTörlés
  10. Ez a sörös doboz micsoda ötlet! Én kampókat hajlítgattam, nyújtófákat tekertem alufóliába, szóval kínlódtam rendesen.... na de majd ezután, hála nektek! :)))

    VálaszTörlés
  11. Manóé az érdem :-)) Így tényleg hozza a "mintha igazi lenne" érzést, szuper!

    Limara, várjuk a postot! :-))

    VálaszTörlés
  12. Vaúúúúúú!

    Engem is érdekel(ez meg a kutyátsemérdeklimiatt)

    VálaszTörlés
  13. Megpróbáltam!
    Még gyakorolnom kell. ;-)

    A tészta viszont nagyon finom. Köszönöm szépen a receptet.

    VálaszTörlés
  14. Aztamindenit!!! Ezt muszáj megcsinálnom, a gyerekek odavannak érte! Előtte ugyan kénytelen leszek leitatni a zuramat 5 doboz sörrel... de majd besegítek neki :D Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  15. Wattacukor, hajrá sörök!!

    Mindent a gyerekekért :-)))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.