Legelőször Napmátkánál pillantottam meg a házi kürtős kalácsot, ő nagyon autentikusan mákkal készítette. Elkalauzolt Ré blogjába, ahol a technika is pontosan le volt írva, így aztán én is elkezdtem gyűjteni a gurigákat.
Aztán jött a Manókonyha, és a - szerintem - tökéletes verzió! Sörösdoboz! Amíg nincs faszénparázs, szabad tűz, no és grillsütőm sincs. A végeredmény annyira finom lett, hogy azon melegében el is tépkedtünk egy egész tekercset :-) Megdöbbentően hasonlít az "igazira"...
Míg sültek, annyira dobogott a szívem az izgalomtól, mintha nem is tudom, milyen tétje lenne az egésznek. Közben erős nosztalgiával gondoltam vissza a 2001-es év forró nyarára, amikor is Balatonszárszón nyaraltunk, és a strandhoz vezető úton, stratégiailag tökéletes helyen kürtőskalács sütő lakókocsi működött. Majd' minden nap vettünk egyet, és minden nap rimánkodtam is a receptért - persze hiába. Bibibiiiii, most már nem is kell :-)))
Kürtős kalács
Hozzávalók 5 db-hoz:
- 10 dkg margarin
- 1 egész tojás
- 2,5 dl langyos tej
- 50 dkg liszt
- 1 ek. cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 mk. só
- 2,5 dkg friss élesztő
A kéreghez:
- 3-4 ek. cukor (csak érzésből szórtam a tányérra)
- 5-10 dkg darált dió vagy mogyoró (nálunk most mogyoró)
- 1 tojás
- 5 db sörösdoboz
- alufólia
- kevés olaj
A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, és könnyű tésztát dagasztunk-kelesztünk vele.
Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. 10 db csíkra vágjuk - sörösdobozonként 2-2 csík.
A sörösdobozokat alufóliával beburkoljuk, olajjal vékonyan megkenjük. A tésztacsíkokat spirál alakban feltekerjük rá, a csíkok vékonyan fedjék át egymást. Ha kész, egyszer-kétszer átgördítjük a munkalapon, így biztos megtapadnak egymáson!
A diót/mogyorót ledaráljuk, összekeverjük cukorral, nagyobb tányérba szórjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kürtőket lekenjük felvert tojással, és átgördítjük a cukros dión. Sütőpapírral bélelt tepsire álllítjuk! őket, majd sütőbe tesszük, és 25-35 perc alatt készre sütjük.
1-2 perc hűlés után a sörösdoboz kikandikáló vége szabad kézzel is megfogható, és simán kihúzható.
Én kíváncsi vagyok bizony a kalácsaidra! És nagyon szépek lettek! :) Ügyi vagy!
VálaszTörlésKöszönöm :-) Előttem már kitapostátok az utat :-)))
VálaszTörlésA párom mondja épp most: "na, nektek egy rugóra jár az agyatok"....
VálaszTörlésViki, ne vállalkozzunk valamiben közösen? Menne ez nekünk:)))
Anyám, borogass-ez már hihetetlen!!
Hihi, én is most izgultam legjobban, úgy néztem a sütőt, mint más a tévét:OOO
Volt nálam sörösdoboz is, de nekem a kisebbek váltak be jobban.
Ügyes vagy Viki!!!!Szépek!!!
És senki nem foghatja ránk, hogy összedolgoztunk, teljesen mást reciből sütöttünk, kedves boszipajtás:)))))
Nem hiszem el. Pont ezt akarok sutni a hetvegen. Boszi :)))
VálaszTörlésBenne vagyok egy közös vállalkozásban :-D Döbbenetes, komolyan mondom!
VálaszTörlésÚgy dobogott a szívem, mint az első randin :-DDD Pedig hajjaj, hol van az már?
Nekem ez a vastag hozta az igazi feeling-et, már csak a Balcsi hiányzott!
Trixi, kigondolt kérésed parancs :-))) Hajrá!
VálaszTörlésNagyon szépek lettek! Ezek szerint nem volt gond kiüríteni a sörösdobozokat :)))
VálaszTörlésJajj, majdnem beleharaptam a monitorba :-))
VálaszTörlésBosziság ide vagy oda, párom most hozza az élesztőt, már bepakoltam mindent a gépbe, mikor észrevettem, hogy ide friss élesztő ajánlott.
Amúgy én a sütő felavatásánál guggoltam 45 percig előtte, néztem a tésztát és biztattam :-)
ManóAnyó, lásd lejjebb: sörös malachús :-)) Nem véletlenül :-))
VálaszTörlésGarffyka, nyugi, a száraz élesztő is tuti lesz! Én nagyon régóta mindenhez friss élesztőt használok, az sosem döglött és jobban is tudom adagolni! Ügyeskedjél csak :-)
Ez a sörös doboz micsoda ötlet! Én kampókat hajlítgattam, nyújtófákat tekertem alufóliába, szóval kínlódtam rendesen.... na de majd ezután, hála nektek! :)))
VálaszTörlésManóé az érdem :-)) Így tényleg hozza a "mintha igazi lenne" érzést, szuper!
VálaszTörlésLimara, várjuk a postot! :-))
Vaúúúúúú!
VálaszTörlésEngem is érdekel(ez meg a kutyátsemérdeklimiatt)
Max :-DDD
VálaszTörlésMegpróbáltam!
VálaszTörlésMég gyakorolnom kell. ;-)
A tészta viszont nagyon finom. Köszönöm szépen a receptet.
Aztamindenit!!! Ezt muszáj megcsinálnom, a gyerekek odavannak érte! Előtte ugyan kénytelen leszek leitatni a zuramat 5 doboz sörrel... de majd besegítek neki :D Köszi a receptet!
VálaszTörlésWattacukor, hajrá sörök!!
VálaszTörlésMindent a gyerekekért :-)))