2009. március 5., csütörtök

Kolbászos spenótropogós

András napkor kolbászt töltöttünk - a negyediken, jó muri volt :-) - és Zuram sült kolbász után sóhajtozott. Sült kolbászhoz főzelék dukál... Ahogy így morfondíroztam, egy gyógynövényes-fűszeres könyvben lapozgattam, amikor is rámköszönt ez a recept. Igen, ez egy ilyen vagány könyv!

A spenót besamellel és sütnivaló nyers kolbásszal bekeverve, morzsába forgatva és ropogósra sütve - a vezérhangya elindult az agyamban. Egy dologgal nem számoltam: a fasírt harsogóan zöld színű lett - minő meglepetés, nem? Ha már lúd, legyen kövér alapon ragyogó piros paradicsomszószt főztem mellé, fehér tányéron maga a magyar trikolór :-)





Kolbászos spenótropogós

Hozzávalók:

  • 50 dkg fagyasztott parajpüré
  • 35 dkg sütnivaló kolbász
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. liszt
  • fél dl olaj
  • 2 dl tej
  • zsemlemorzsa, amennyit felvesz, plusz a panírhoz
  • só, bors

Az olajból, lisztből, tejből sűrű besamelmártást főzünk, hűlni-szilárdulni hagyjuk.

A spenótot felolvasztjuk, szűrőbe téve alaposan lecsepegtetjük a víztől. A kolbászt kifejtjük a bőréből.

Összekeverjük a besamelt, a lecsöpögtetett spenótot, a nyers kolbászhúst, hozzáreszeljük/zúzzuk a fokhagymát, sóval, borssal ízesítjük. Annyi zsemlemorzsát szórunk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk.

Két tenyerünk között evőkanálnyi adagból előbb gombócokat formázunk, majd kicsit ellapítjuk, és zsemlemorzsába forgatjuk. Közepesen forró olajban mindkét oldalát ropogósra sütjük.

Nagyon diszkrét, visszafogott ízű paradicsommártást főzünk hozzá, csak sóval, pici cukorral ízesítve, hogy a ropogós összetett ízei kellőképpen érvényesülhessenek.


5 megjegyzés:

  1. És nagyon finomnak hangzik, a remek kinézete mellett!

    VálaszTörlés
  2. Patrióta kaja :-D

    Finom, és a kolbász dacára meglepően könnyed. A kolbász csak jelzésértékűen szerepel benne :-)

    VálaszTörlés
  3. Jó az ötlet! Finom lehetett.

    Off: megkóstoltuk a barátság italt. Nagyon finom lett, de egy kicsit erős!!!

    VálaszTörlés
  4. Max, ahogy írtam is, ez nem egy csajos likőr, hanem 51 fokos kerítésszaggató házipálinka az alapja :-) Csak óvatosan!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.