2009. március 14., szombat

Káposztás csiga

Ha már úgyis párolt káposztát készítettem hús mellé, ez a csiga egyszerűen adta magát.

Sokszor sütöttem már, és mindig nagy közönségsiker volt. Ideális falat buliba, bor melletti beszélgetéshez, fiúknak meccs-nézéshez. Nem mellesleg remekül előkészíthető.


Káposztás csiga

Hozzávalók az élesztős-omlós tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 csapott ek. só
  • 1 dl tejföl
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kk. cukor
  • 1 tojássárgája

Töltelék:

  • 50 dkg káposztából párolt káposzta

Tetejére:

  • 1 tojás
  • 5-10 dkg reszelt sajt

Elmorzsoljuk a lisztben a margarint és a sót. Hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, az eltördelt élesztőt és a tojássárgáját, sima tésztává gyúrjuk. Nekem még el szokott bírni plusz 1 ek. tejfölt. A tésztával vagy pihentetés nélkül továbbdolgozunk, vagy fóliába csomagolva a hűtőbe költöztetjük egy éjszakára, s csak másnap töltjük, formázzuk (előkészítés I.)

A tésztát lisztezett munkalapon kb. 30x40 cm téglalappá nyújtuk. A kihűlt párolt káposztát (előző nap megpárolható, előkészítés II.) elkenjük a tészta teljes felületén úgy, hogy középen maradjon egy 5-6 cm szabad sáv, mint egy gyalogút :-) Ezt a középső részt megkenjük tojásfehérjével, így ha majd feltekerjük a tésztát, s csigákra vágjuk, azt szépen összeragasztja, és nem veszti el a formáját.

Hosszában, középen kettévágjuk a tésztalapot, s hosszabbik vége felől feltekerjük, mint a beiglit, s 20-20 egyenlő darabra szeleteljük. Vágott felükre fordítjuk, kikent tepsire sorakoztatjuk őket, és 30 percet langyos helyen kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A csigák tetejét megkenjük felvert tojással, és mindegyikre egy csipet reszelt sajtot teszünk. 25-30 percig sütjük, míg a sajt aranyszínűre nem sül a tetején.

Konyharuhával vagy tüllharanggal letakarva több napig frissen tartható!


Forrás: Nők Lapja Konyha 2003/2.

4 megjegyzés:

  1. Férjem nagy kedvence! :))

    VálaszTörlés
  2. Tényleg? :-)) Enyim is nagyon szereti :-)

    VálaszTörlés
  3. Ilyenkor sajnálom, hogy ötből csak ketten eszünk káposztát...Esetleg, ha küldenél:))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekunk nagyon bevalt a recept. Orulok,hogy ratalaltam, koszonjuk. Es nem csak kaposztaval lehet megtolteni. Csinaltam mar spenotosat meg pizzasat is. :-)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.