Sokszor sütöttem már, és mindig nagy közönségsiker volt. Ideális falat buliba, bor melletti beszélgetéshez, fiúknak meccs-nézéshez. Nem mellesleg remekül előkészíthető.
Hozzávalók az élesztős-omlós tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 csapott ek. só
- 1 dl tejföl
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kk. cukor
- 1 tojássárgája
Töltelék:
- 50 dkg káposztából párolt káposzta
Tetejére:
- 1 tojás
- 5-10 dkg reszelt sajt
Elmorzsoljuk a lisztben a margarint és a sót. Hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, az eltördelt élesztőt és a tojássárgáját, sima tésztává gyúrjuk. Nekem még el szokott bírni plusz 1 ek. tejfölt. A tésztával vagy pihentetés nélkül továbbdolgozunk, vagy fóliába csomagolva a hűtőbe költöztetjük egy éjszakára, s csak másnap töltjük, formázzuk (előkészítés I.)
A tésztát lisztezett munkalapon kb. 30x40 cm téglalappá nyújtuk. A kihűlt párolt káposztát (előző nap megpárolható, előkészítés II.) elkenjük a tészta teljes felületén úgy, hogy középen maradjon egy 5-6 cm szabad sáv, mint egy gyalogút :-) Ezt a középső részt megkenjük tojásfehérjével, így ha majd feltekerjük a tésztát, s csigákra vágjuk, azt szépen összeragasztja, és nem veszti el a formáját.
Hosszában, középen kettévágjuk a tésztalapot, s hosszabbik vége felől feltekerjük, mint a beiglit, s 20-20 egyenlő darabra szeleteljük. Vágott felükre fordítjuk, kikent tepsire sorakoztatjuk őket, és 30 percet langyos helyen kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A csigák tetejét megkenjük felvert tojással, és mindegyikre egy csipet reszelt sajtot teszünk. 25-30 percig sütjük, míg a sajt aranyszínűre nem sül a tetején.
Konyharuhával vagy tüllharanggal letakarva több napig frissen tartható!
Forrás: Nők Lapja Konyha 2003/2.
Férjem nagy kedvence! :))
VálaszTörlésTényleg? :-)) Enyim is nagyon szereti :-)
VálaszTörlésIlyenkor sajnálom, hogy ötből csak ketten eszünk káposztát...Esetleg, ha küldenél:))))
VálaszTörlésNekunk nagyon bevalt a recept. Orulok,hogy ratalaltam, koszonjuk. Es nem csak kaposztaval lehet megtolteni. Csinaltam mar spenotosat meg pizzasat is. :-)
Törlés