2009. március 8., vasárnap

Ananásztorta

'98-ban ez volt az eljegyzési tortánk, amit akkor is én követtem el :-) Most Zoltán nap tiszteletére sütöttem - Zuram neve napjára!

Külsejével ellentétben a torta egy könnyed édesség, alig van benne cukor, vaj/margarin pedig egy szál sem! A vaníliás krém az ananásszal nagyszerű harmóniát alkot, semmi csömör-tömör érzet! Előző nap kell elkészíteni, hogy a krémben lévő zselatinnak legyen ideje egy éjszaka alatt elvégeznie feladatát!



Ananásztorta

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 5 tojás
  • 5 ek. cukor
  • 5 ek. liszt
  • 1 tk. sütőpor

A krémhez:

  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 3 ek. cukor
  • 5 dl tej
  • 1 ek. zselatin
  • 1 dl ananászlé
  • 4 dl tejszín
  • 1 doboz körszeletes ananász


5 tojásból kapcsos tortaformában hagyományos, egyszerű piskótát sütünk. Rácson hűlni hagyjuk, majd kétfelé vágjuk. Tipp&trükk: robotgéppel előbb verjük fel a tojás fehérjét, adjuk hozzá kanalanként a cukrot, majd a tojássárgákat, végül a sütőporral elkevert lisztet. A végeredmény ugyanaz lesz, s csak egy edényt koszoltunk el!

A pudingport 5 dl tejjel és 3 ek cukorral előírás szerint megfőzzük, hozzákeverjük a vaníliás cukrot. 1 ek. zselatint simára keverünk 1 dl ananászlével, s a forró pudinghoz adjuk. Így 100%, hogy nem rontjuk el a zselatint, mintaszerűen meg fog "kötni". Hűlni hagyjuk.

A 4 dl tejszínt kemény habbá verjük, előbb egy kisebb mennyiséggel fellazítjuk a langyosra hűlt zselatinos pudingot, majd széles mozdulatokkal hozzákeverjük a többi habot is.

Összeállítjuk a tortát - fejjel lefelé. Egy kapcsos tortaformát két, egymáson keresztbetett folpackkal kibélelünk úgy, hogy jócskán túllógjon a szélén. Kirakjuk az ananász-körökkel. Az ananászra simítjuk a krém felét, majd rátesszük a piskótakarika felső részét úgy, hogy a vágott felét lássuk. Erre megint egy kis krémet kenünk, megszórjuk a maradék, feldarabolt ananásszal, befedjük a maradék krémmel - így az ananász nem áztatja el a piskótát. Végül az egészet beborítjuk a másik piskótakarikával úgy, hogy az alját lássuk. Így ha másnap kiborítjuk a formából, olyan lesz, mintha hagyományos technológiával töltöttük volna meg :-)

A folpack lelógó széleit ráhajtjuk a tortára, s egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap tálcára/tányérra fordítjuk, lepattintjuk a karimát, lehúzzuk a folpackot, s voilá, ott pompázik előttünk a gyönyörű - és nagyon finom - ananásztorta.

Szeretettel ajánlom Zuramnak és Max-nak névnapjuk alkalmából!

14 megjegyzés:

  1. Boldog névnapot az ünnepelteknek, a tortád nagyon ígéretes, alkalomadtán megsütöm én is!

    VálaszTörlés
  2. Átadom :-)

    A torta nagyon finom, jó alkalomra jó választás lesz :-))

    VálaszTörlés
  3. Boldog névnapot Zuradnak....
    Te Viki, hiszen akkor még félig gyerek voltál:O
    Most eláruljam? Nem, nem mondom meg mennyi:))))
    Mindenesetre ügyi voltál és vagy!

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    Nagyon szép ez a torta,egy szeletet elfogadnék belőle,csak úgy.
    Boldog névnapot az ünnepeltnek!Belly

    VálaszTörlés
  5. Szia,

    Hu nagyon jol nez ki, biztos meg fogom sutni, es a palacsinta csodat is!
    Boldog nevnapot kivanok, es kellemes hetvegezest. Milyen az ido? Remelem jo. Nalunk mar strandido...

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Boldog névnapot a Zuradnak! :)
    Nagyon guszta ez a torta! Biztosan nagyon finom is!

    VálaszTörlés
  7. Trinity, ja, 19 éves voltam :-) De már akkor tudtam, hogy Zuram az igazi :-))

    Belly, mindjárt átadom! Egyszer próbáld ki, isteni finom!!

    Trixi, az idő fúúúúúúúúj de rossz! Szürkeség és eső, és még két hétig ezt mondják :-( Irigylem a strandidőt, nem is idegesítem fel magam rajta :-)

    Citromfű, köszi! Finom bizony, tessék kipróbálni :-)

    VálaszTörlés
  8. Csodaszép és biztosan nagyon fini is, nyami!
    Gratulálok a blogodhoz, nagyon ügyes vagy!
    Mindennap olvasom és mindíg el vagyok kápráztatva!
    Morzsafalváról, Zsuzsa!

    VálaszTörlés
  9. Zsuzsa, köszönöm szépen :-)

    VálaszTörlés
  10. A torta még mindig jól néz ki, Zuradnak még mindig boldog névnapot :-)

    VálaszTörlés
  11. Garffyka, végre sikerült! Még mindig köszönjük szépen!

    Az ajándékát is meg tudom mutatni, hogy mennyire volt jó a fantáziád :-)

    VálaszTörlés
  12. Szia! Kevés változtatásokkal elkészítettem ezt a receptet! Az eredmény isteni lett! Köszi szépen, Eszter

    VálaszTörlés
  13. Eszter, nagyon örülök! Egészségetekre :-)

    VálaszTörlés
  14. Tavaly is ezt kapta a párom szülinapjára, és idén is kért tőlem, remek a recept! Szerdán újra elkészítem :)
    Köszönöm!
    Bianka

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.