2009. március 15., vasárnap

Almás-mákos szelet

A Nők Lapja február végi számában mosolygott rám ez a recept. Szó szerint, mert nagyon inspiráló kép készült róla. Azonnal kimondtam rá az ítéletet: akkor sütöm meg, amikor Zuram szülei jönnek vendégségbe.

Apósom nem egy édesszájú pasi, de ki tudja miért, a kis menye süteményeiért odáig van :-) Mindig kíváncsian várja, milyen újdonságokkal rukkolok elő. Amikor a szilvalekváros papucsot sütöttem, s vittünk nekik kóstolót, úgy jelent meg a konyhából, hogy a szája tele volt a sütivel, s mindkét kezében volt 1-1 papucs :-)



Ez a süti hozta az összes belé vetett bizodalmamat: felezett almák, magházuk helyén narancshéjas-marcipános mákkrém, egy könnyű, citromhéjas kavart tésztába süllyesztve. Mennyei lett! Referenciaként tudnám felmutatni, hogy Zuram anyukája elkérte a receptet :-))




Almás-mákos szelet

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • csipet só
  • 6 tojás
  • 30 dkg liszt
  • 8 dkg keményítő
  • 1 cs. sütőpor
  • 2,5 dl tejföl
  • 5 ek. rum (opcionális)

A mákkrémhez és a rakományhoz:

  • 1 (bio) narancs héja
  • 1 (bio) citrom héja
  • 6 ek. tej
  • 15 dkg darált mák
  • 6 dkg porcukor
  • 1 csapott kk. őrölt fahéj
  • 2,5 dkg margarin
  • 10 dkg natúr marcipán
  • 10 db közepes méretű, savanykás alma

A narancsot és a citromot alaposan megmossuk, megszárítjuk, héjukat lereszeljük, a citrom levét kifacsarjuk.

A mákot tálkába szórjuk, hozzáadjuk a porcukrot, a fahéjat, a tejben felolvasztott margarint és a reszelt narancshéjat. Összekeverjük, lefedjük, 15 percig pihentetjük. Ezután hozzáreszeljük a marcipánt, és alaposan összedolgozzuk.

Miközben a mák pihen, az almákat megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kiemeljük és azonnal megkenjük citromlével, hogy ne barnuljon. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 30x40 cm-es tepsit. Én 20x40 cm-es tepsiben sütöttem, azért lett ilyen magas.

A tésztához a margarint habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, csipet sóval, reszelt citromhéjjal, aztán egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A liszthez hozzászitáljuk a keményítőt és a sütőport, majd a tejföllel felváltva a tojásos masszához adjuk, végül belekeverjük a rumot. A tepsibe simítjuk úgy, hogy a széleken kissé vastagabb legyen a tészta, így nem púposodik fel a közepe.

A almákat papírtörlővel szárazra töröljük, üregükkel felfelé, egymás mellé a masszába ültetjük-nyomkodjuk, s arányosan elosztva megtöltjük a mákkrémmel. 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük (tűpróba!!).

A süteményt a tepsiben hagyjuk kihűlni. Sokáig elálló, kiadós finomság, mélyhűthető!

8 megjegyzés:

  1. De szép! :)
    Erre most szívesen beneveznék; tudnillik én imádom a mákot, a család viszont ki nem állhatja. Így legnagyobb bánatomra csak nagyon kevés mákos dolog kerül ki a kezem alól :(

    VálaszTörlés
  2. Ez most engem is inspirálna....a megevésre:)))A mák nálam is favorit!!!

    VálaszTörlés
  3. Hú, az de rossz, ha a család többi tagja nem szeret egy kedvencet! Nálunk ugyanez a helyzet a halászlével, mindig vendéglátó egységben élem ki a hajlamaimat!

    Lányok, van még belőle egy pici, küld.fény.post :-)

    VálaszTörlés
  4. Már azon a hétvégén megsütöttem, mikor az ominózus recept megjelent a NL-ban, mert annyira jól nézett ki. Pedig nem vagyok Lajos Mari-rajongó. Hát, várakozásomon felül teljesített, tényleg fantasztikusan finom. Vártam már, mikor látom viszont a gasztroblogon :)

    VálaszTörlés
  5. Lencsi, igen, vannak a nőnek mellényúlásai illetve elírásai mértékegységben vagy sütési időben. Itt pl. egy órát írt, nekem bőven elég volt 35 perc, pedig vastagra sikerült a kisebb tepsi miatt.

    Egyébként tényleg fantasztikus finom lett!

    VálaszTörlés
  6. Viki, ezzel én is szemeztem, és most, hogy ilyen szuper referenciát kapott a te sütésedben, biztos elkészítem :-)
    Láttam magam előtt apósod, teli szájjal, egy-egy szilváspapucsot szorongatva :-)

    VálaszTörlés
  7. Garffyka, teljes lelki nyugalommal süsd meg, utána söpörd be az elismeréseket! A fiúk és ÉSzüleid is odáig lesznek tőle!

    Apósomat jól látod, pont ilyen volt :-))

    VálaszTörlés
  8. Viki, abszolút siker ez a süti, köszi az ötletet! A marcipánt kihagytam - épp nem volt, idő sem volt utánajárni -, de úgy látom még egyszer a nagyon közeljövőben kell (!!) sütnöm, úgyhogy kiegészítem. És bevallom nem voltam figyelmes a tanácsodra, h az almákat jól meg kell törölni, és körülöttük lett egy enyhe "süti-árok". De ez csak az én lelkemet nyomta, a süti másodpercek alatt tűnt el:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.