Ez a süti hozta az összes belé vetett bizodalmamat: felezett almák, magházuk helyén narancshéjas-marcipános mákkrém, egy könnyű, citromhéjas kavart tésztába süllyesztve. Mennyei lett! Referenciaként tudnám felmutatni, hogy Zuram anyukája elkérte a receptet :-))
Almás-mákos szelet
Hozzávalók:
Tésztához:
- 25 dkg margarin
- 25 dkg cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- csipet só
- 6 tojás
- 30 dkg liszt
- 8 dkg keményítő
- 1 cs. sütőpor
- 2,5 dl tejföl
- 5 ek. rum (opcionális)
A mákkrémhez és a rakományhoz:
- 1 (bio) narancs héja
- 1 (bio) citrom héja
- 6 ek. tej
- 15 dkg darált mák
- 6 dkg porcukor
- 1 csapott kk. őrölt fahéj
- 2,5 dkg margarin
- 10 dkg natúr marcipán
- 10 db közepes méretű, savanykás alma
A narancsot és a citromot alaposan megmossuk, megszárítjuk, héjukat lereszeljük, a citrom levét kifacsarjuk.
A mákot tálkába szórjuk, hozzáadjuk a porcukrot, a fahéjat, a tejben felolvasztott margarint és a reszelt narancshéjat. Összekeverjük, lefedjük, 15 percig pihentetjük. Ezután hozzáreszeljük a marcipánt, és alaposan összedolgozzuk.
Miközben a mák pihen, az almákat megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kiemeljük és azonnal megkenjük citromlével, hogy ne barnuljon. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 30x40 cm-es tepsit. Én 20x40 cm-es tepsiben sütöttem, azért lett ilyen magas.
A tésztához a margarint habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, csipet sóval, reszelt citromhéjjal, aztán egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A liszthez hozzászitáljuk a keményítőt és a sütőport, majd a tejföllel felváltva a tojásos masszához adjuk, végül belekeverjük a rumot. A tepsibe simítjuk úgy, hogy a széleken kissé vastagabb legyen a tészta, így nem púposodik fel a közepe.
A almákat papírtörlővel szárazra töröljük, üregükkel felfelé, egymás mellé a masszába ültetjük-nyomkodjuk, s arányosan elosztva megtöltjük a mákkrémmel. 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük (tűpróba!!).
A süteményt a tepsiben hagyjuk kihűlni. Sokáig elálló, kiadós finomság, mélyhűthető!
De szép! :)
VálaszTörlésErre most szívesen beneveznék; tudnillik én imádom a mákot, a család viszont ki nem állhatja. Így legnagyobb bánatomra csak nagyon kevés mákos dolog kerül ki a kezem alól :(
Ez most engem is inspirálna....a megevésre:)))A mák nálam is favorit!!!
VálaszTörlésHú, az de rossz, ha a család többi tagja nem szeret egy kedvencet! Nálunk ugyanez a helyzet a halászlével, mindig vendéglátó egységben élem ki a hajlamaimat!
VálaszTörlésLányok, van még belőle egy pici, küld.fény.post :-)
Már azon a hétvégén megsütöttem, mikor az ominózus recept megjelent a NL-ban, mert annyira jól nézett ki. Pedig nem vagyok Lajos Mari-rajongó. Hát, várakozásomon felül teljesített, tényleg fantasztikusan finom. Vártam már, mikor látom viszont a gasztroblogon :)
VálaszTörlésLencsi, igen, vannak a nőnek mellényúlásai illetve elírásai mértékegységben vagy sütési időben. Itt pl. egy órát írt, nekem bőven elég volt 35 perc, pedig vastagra sikerült a kisebb tepsi miatt.
VálaszTörlésEgyébként tényleg fantasztikus finom lett!
Viki, ezzel én is szemeztem, és most, hogy ilyen szuper referenciát kapott a te sütésedben, biztos elkészítem :-)
VálaszTörlésLáttam magam előtt apósod, teli szájjal, egy-egy szilváspapucsot szorongatva :-)
Garffyka, teljes lelki nyugalommal süsd meg, utána söpörd be az elismeréseket! A fiúk és ÉSzüleid is odáig lesznek tőle!
VálaszTörlésApósomat jól látod, pont ilyen volt :-))
Viki, abszolút siker ez a süti, köszi az ötletet! A marcipánt kihagytam - épp nem volt, idő sem volt utánajárni -, de úgy látom még egyszer a nagyon közeljövőben kell (!!) sütnöm, úgyhogy kiegészítem. És bevallom nem voltam figyelmes a tanácsodra, h az almákat jól meg kell törölni, és körülöttük lett egy enyhe "süti-árok". De ez csak az én lelkemet nyomta, a süti másodpercek alatt tűnt el:)
VálaszTörlés