2009. március 31., kedd

Medvehagyma ajándékba

Mást sem olvasok napok óta, mint ódákat a medvehagymáról. Jótékony hatásáról, csodás zamatáról, medvehagyma-ligetekről, ahova csak odasétál az ember gyereke és arat a természet kincséből.

Kivéve, ha az ember gyereke az Alföld tenger sík vidékén lakik! S itt jönnek az önzetlen barátok, akik füle és szíve érzékeny a sóhajokra!

Pénteken értesítés várt a postaládában, hogy csomagom érkezett. Rajta volt a feladó neve a cetlin, izgatottan robogtam a postára. Max-tól kaptam csomagot: a jövőre is gondolva szárított medvehagymát kaptam, hogy ne csak szezonban élvezhessem finom ízét, aromáját.


Örömmel távoztam a postáról, s a külső szemlélő mit láthatott? Egy magában vigyorgó csaj, aki egy lapos dobozkából átlátszó tasakokba csomagolt szárított "füvet" szedeget elő, felettébb elégedetten :-))) Mondanom sem kell, a posta közvetlen tőszomszédságában a rendőrség található :-DD



A második csomag Garffykától ma érkezett - a munkahelyemre, hisz javarészt úgyis ott vagyok, napközben bárki számára elérhető közelségben (a postás úgyis napközben jár). A portás néni felszólt telefonon, hogy csomagom érkezett. Voltak már róla előzetes morzsáim, hogy meglepetés vár, leszaladtam. Mikor a portás néni látta, hogy a csomagot - ismételten - vigyorogva megszaglászom, megkérdezte, ugyan mi van benne? Medvehagyma, válaszoltam, szagold csak meg, olyan, mint a fokhagyma! Friss fűszernövény. Erre ő: jaaaaaaaaaj, én meg azt hittem, a postásnak volt ilyen vad szaga :-DD



A friss medvehagyma begyűjtése egy 007-es ügynököt megszégyenítő akció keretében sikerült, fényképes élménybeszámoló itt.



Garffyka és Max, köszönöm szépen, hogy időt és fáradtságot nem kímélve megajándékoztatok! Recepteket tallóztam, és határozott terveim vannak kialakulóban, mihez is kezdjek a kincseimmel!


Csokis tallérok

Blogger körökben kitört a keksz-sütési láz :-) Kekszeket láttam mosolyogni Garffykánál, Trinity-nél, Max-nál.

A napokban emlegettem éppen, hogy fel kellene tölteni a fémdobozt keksszel. Ilyet már sütöttem párszor, kívül ropogós, belül krémesen lágy falatnyi süti, megbújó csokidarabokkal. Elkészítése percekben mérhető. A dobozból való fogyatkozása is :-D







Csokis tallérok


Hozzávalók kb. 20-25 darabhoz



  • 20 dkg liszt
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • fél tk. szódabikarbóna
  • fél tk. őrölt fahéj
  • 15 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 10 dkg margarin
  • 15 dkg csokoládé

A szárazanyagokat egy tálban összekeverjük. Még szaporább, ha szépen mindent egymásra mérünk a mérleg tálcájába, a felsorolás sorrendjében.

A csokoládét késsel durvára aprítjuk. Előre megfontolt szándékkal mogyorós csokit vettem hozzá...

A kimért és összekevert szárazanyagokat összegyúrjuk az egész tojással, a 10 dkg puha margarinnal és a durvára aprított csokoládéval. Ha nem állna össze, nyugodtan adjunk hozzá kevés margarint!

A tésztából diónyi gombócokat gömbölyítünk, és egymástól tisztes távolságra sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket. Sülés közben engedelmesen keksz formátumot fognak felvenni! 180 fokra előmelegített sütőben 12-13 percig sütjük. Figyelem, ennyi idő után még teljesen lágynak tűnik! Hagyjuk hűlni kicsit a tepsiben, a benne lévő hő tovább süti-szilárdítja, de a közepén megmarad egy csíknyi puha, olvadós réteg... Mintha töltött keksz lenne!

Tej, tejeskávé, finom kakaó mellé. Esetleg még egy jó könyv vagy egy újság...





Forrás: Stahl Judit - Gyorsan, valami finomat!

2009. március 30., hétfő

Segítsüti

Jómagam nem vagyok anyuka, de hátha ezzel is segítségére lehetek a licitálásnak!

Nemisbéka kezdeményezése olyan szép és nemes ebben a rideg-számító világban, és öröm látni, hogy a gasztroblogger közösség egy emberként, lelkesen, boldogan mozdult rá a témára :-)



Licitálni a sütikhez fűzött kommentekkel lehet.
A licitek állásáról, a résztvevő fantasztikus süteményekről mindent megtudsz, ha a sütiszívre klikkelsz!

Nemis, csodálatos ötlet! Köszönjük!

Kürtős kalács

Legelőször Napmátkánál pillantottam meg a házi kürtős kalácsot, ő nagyon autentikusan mákkal készítette. Elkalauzolt blogjába, ahol a technika is pontosan le volt írva, így aztán én is elkezdtem gyűjteni a gurigákat.

Aztán jött a Manókonyha, és a - szerintem - tökéletes verzió! Sörösdoboz! Amíg nincs faszénparázs, szabad tűz, no és grillsütőm sincs. A végeredmény annyira finom lett, hogy azon melegében el is tépkedtünk egy egész tekercset :-) Megdöbbentően hasonlít az "igazira"...



Míg sültek, annyira dobogott a szívem az izgalomtól, mintha nem is tudom, milyen tétje lenne az egésznek. Közben erős nosztalgiával gondoltam vissza a 2001-es év forró nyarára, amikor is Balatonszárszón nyaraltunk, és a strandhoz vezető úton, stratégiailag tökéletes helyen kürtőskalács sütő lakókocsi működött. Majd' minden nap vettünk egyet, és minden nap rimánkodtam is a receptért - persze hiába. Bibibiiiii, most már nem is kell :-)))


Kürtős kalács

Hozzávalók 5 db-hoz:
  • 10 dkg margarin
  • 1 egész tojás
  • 2,5 dl langyos tej
  • 50 dkg liszt
  • 1 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 mk. só
  • 2,5 dkg friss élesztő

A kéreghez:
  • 3-4 ek. cukor (csak érzésből szórtam a tányérra)
  • 5-10 dkg darált dió vagy mogyoró (nálunk most mogyoró)
  • 1 tojás
Ezen kívül:
  • 5 db sörösdoboz
  • alufólia
  • kevés olaj

A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, és könnyű tésztát dagasztunk-kelesztünk vele.

Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. 10 db csíkra vágjuk - sörösdobozonként 2-2 csík.

A sörösdobozokat alufóliával beburkoljuk, olajjal vékonyan megkenjük. A tésztacsíkokat spirál alakban feltekerjük rá, a csíkok vékonyan fedjék át egymást. Ha kész, egyszer-kétszer átgördítjük a munkalapon, így biztos megtapadnak egymáson!

A diót/mogyorót ledaráljuk, összekeverjük cukorral, nagyobb tányérba szórjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kürtőket lekenjük felvert tojással, és átgördítjük a cukros dión. Sütőpapírral bélelt tepsire álllítjuk! őket, majd sütőbe tesszük, és 25-35 perc alatt készre sütjük.

1-2 perc hűlés után a sörösdoboz kikandikáló vége szabad kézzel is megfogható, és simán kihúzható.

2009. március 29., vasárnap

Sörös-köményes malachús

Azzal a határozott elgondolással parkoltam le péntek délután a kedvenc hentesem előtt, hogy csirkecombokat veszek nála, amiket sörben szerettem volna megsütni. Erre mit látok? Káprázatosan zsenge, bőrös malachúst!

Csirke elvet, malachús kér. Lelkesen meséltem közben a fiúknak, hogy sörrel akarom megsütni, sok fokhagymával, fűszerekkel. Ajánlottak valami kész pácot, hogy próbáljam ki. Szerényen mosolyogtam, és közöltem velük, hogy én annál biztos sokkal jobbat tudok :-) Na ja, gondolhatták magukban! A kiscsaj talpig sminkben, lobogó hajjal, magas sarkú cipőben, elegáns ruhában (munkából mentem) a főzőtudományával büszkélkedik :-D Csak úgy ránézésre sokan nem is hinnék!





A malac jó kezekbe került, üzenem a hentes fiúknak :-)) A bőrös felén ejtett vágásokba hagymás-fokhagymás-köményes massza került, és sütés előtt felöntöttem sörrel. Olyan illatok terjengtek a lakásban... Nyálcsordító illatok, azt hiszem, így hívják!



Sörös-köményes malachús

Hozzávalók:

  • 2 kg csontos malachús
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 tk. köménymag
  • 2 dl sör
  • só, bors
  • bátraknak friss chili
  • 1 lime

A malachúst megmossuk, bőrét mélyen bevágjuk, nyugodtan beleszaladhat kicsikét a húsba is. Besózzuk.

A vöröshagymát és a fokhagymát késes betétű robotgéppel finomra aprítjuk. Összekeverjük a 2 tk. köménymaggal, a sóval és borssal. Bátrak chilit is karikázhatnak bele, de Zuram nem bírja a csípőset.

A hagymás masszát alaposan belemasszírozzuk a húsba, jusson bőven a mélyedésekbe is! Bőrös oldalával felfelé római tálba tesszük, aláöntünk 2 dl sört. Ráfacsarjuk a lime levét, és befedjük az előzetesen min. 20 percig hideg vízben áztatott tetővel. Hideg sütőben kezdjük el sütni! Hús nagyságától függően kb. 2 óra alatt készre sütjük.

Szerecsendióval illatosított, könnyű burgonyapürével és savanyú uborkával tálaltam.

2009. március 28., szombat

Spenótos-túrós pite

Akut tavaszhiányom van! Ha így folytatja az időjárás, a végén szánkón jön a nyuszi, karikára fagyva...

Még szerdán bukkantam friss spenótra a piacon. Nagyon megörültem neki, vettem is fél kilót, közben az árusító asszonnyal kitárgyaltuk a világ sorsát. Nosztalgiáztunk kicsit, milyen szép volt régen a tavasz, virágzó fák, a 20 fok körüli langyos idő. Lehet idén a tavasz egy szerdai napra fog esni, és vélhetően a télikabátot egyből pólóra fogjuk cserélni!

De addig is tavaszcsalogatás tavaszi ízekkel! Spenótos-túrós pite, a Max-tól kapott medvehagymával ízesítve - itt szeretném még egyszer megköszönni!! Omlós tésztakehelyben krémes töltelék, tetején ropogósra sült sonkával, hozzá egy pohár könnyű fehérbor... Nem panaszkodtunk :-))


Tipp és trükk a piteforma kibéleléséhez, szerintem nagyon praktikus. A formát kikenjük margarinnal. Az omlós tésztából hengert sodrunk, kis karikákra vágjuk, s a karikákkal puzzle módjára kirakosgatjuk a sütőedényt. A karikákat aztán az ujjainkkal egymáshoz nyomkodjuk, hogy mindenhol egyenletes legyen a tésztaréteg. Se sodrófa, se nyújtólap nem kell, villámgyors módszer koszolás nélkül :-)

Spenótos-túrós pite

Hozzávalók

A pitetésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg fagyos vaj/margarin
  • 1 tojás sárgája
  • 3-5 ek. hideg víz
  • só, bors

A töltelékhez:
  • 50 dkg friss spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 25 dkg túró
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojás
  • só, bors
  • 2 tk. szárított medvehagyma (friss növény híján!)
  • 4 szelet sonka a tetejére (opcionális)

A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal/margarinnal, a tojássárgájával, sóval, borssal, és 3-5 ek. jéghideg vízzel szaporán tésztává gyúrjuk. A hűtőbe tesszük legalább fél órára.

Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A spenótot megmossuk, szárát lecsípjük, csíkokra vágjuk. 2 ek. olajon néhány perc alatt megpároljuk, éppen csak míg összeesik (nagyon összeesik!). Hozzázúzzuk a fokhagymát. A túrót és a tejszínt simára keverjük, fűszerekkel ízesítjük, beleütjük az egész tojásokat, és hozzáadjuk a langyosra hűlt fokhagymás spenótot.

A tésztát a fent vázolt módon piteformába nyomkodjuk, villával megszurkáljuk, és 15 percig halvány színűre elősütjük. A sütőből kivéve azon forrón megkenjük a tésztából kimaradt tojásfehérjével. A tojásfehérje bevonatot képez a forró tésztán, így a töltelék nem fogja eláztatni az omlós tésztánkat!

Belekanalazzuk a spenótos-túrós rakományt, tetejére csíkokra vágott sonkát kócosíthatunk, majd visszadugjuk a sütőbe kb. 25 percre. Langyosra hűtve fogyasszuk.


2009. március 27., péntek

Mogyoróvajas pulykafalatok

Maradt még a mogyoróvajból az üvegben a kekszsütés után. Fel-felbukkant az agyamban az üveg képe, s egyre gyakrabban társítottam Doki mogyoróvajas bonbonjával. Tegnap meg is néztem újra a receptjét, aztán megint későbbre toltam a "golyózást".

Ekkor ugrott be ez a recept, Stahl Judit első könyvéből. Ó, akkor még fogalmam sem volt holmi mogyoróvajról, amikor ezt a könyvet kaptam :-) Este újfent átnéztem a leírást, és határozottan döntöttem az elkészítéséről. Jól tettem.

Igazi multikulti kaja. Amerikai mogyorókrém. Távolkeleti szójaszósz. Indiai curry. Friss lime. Omlós pulykafalatok ebben az egzotikus mártásban...


Mogyoróvajas pulykafalatok

Hozzávalók:

  • 60 dkg pulykamell (vagy felsőcomb, csirkemell, csirkecomb filé...)
  • 1 ek. liszt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2-2 ek. olaj
  • 1 ek. vaj
  • 5 ek. mogyoróvaj
  • 2 ek. curry
  • 1 ek. szójaszósz
  • 1 ek. cukor
  • 1 ek. lime leve
  • 6 cm friss gyömbér/2 kk. őrölt gyömbér
  • 1-2 dl víz
  • só, bors

A húst felkockázzuk, sóval-borssal ízesítjük, s összeforgatjuk 1 ek. liszttel, így nem tapadnak majd egymáshoz a húsfalatok sütés közben. Serpenyőben vaj-olaj keverékén puhára sütjük.

A mártáshoz a vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk és kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a mogyoróvajat, a szójaszószt, a curryt, a gyömbért, a cukrot és 1-2 dl vizet, attól függően, milyen sűrű mártást szeretnénk végeredményül. Kiforraljuk, belefacsarjuk a lime levét.

Beleforgatjuk a megsült húskockákat, még egyet rottyantunk rajta és kész is!

Párolt rizzsel tálaljuk.



Forrás: Stahl Judit: Enni jó!

2009. március 26., csütörtök

Mindent bele - hűtőtakarítás után

Kaját márpedig nem dobunk ki! Új köntösbe öltöztetjük, kreatívan álcázzuk valami egészen másnak, feldobjuk ezzel-azzal, de ki nem dobjuk! Na jó, csak legvégső esetben.

Így történt ez a vacsora is. Szédülten keringtem a hűtő és a kamra között, percekig bámultam a kínálatot, a fellelhető alapanyagokat. Egy valamit tudtam: nem akarok hideg szendvicset vacsorázni!

Végül előszedtem az összes létező maradékot, és egy "parasztreggelire" hajazó étek jött ki belőle :-) Parasztreggelit ugyan még sosem ettem, de párszor láttam a boltok mélyhűtő pultjában, és egyszer elolvastam, mit rejt a tasak. Hagyma, krumpli, szalonna, és talán üssünk rá néhány tojást volt a vezérfonal.



Mindent bele vacsora

Ez volt a hűtőben/kamrában:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 15 dkg sonka
  • kb. 3 maréknyi főtt penne
  • 2 maradék tojásfehérje
  • 4 egész tojás
  • 1 ek tejföl
  • só, bors, csipetnyi kakukkfű
A vöröshagymát nagyon vékony karikákra vágtam, kevés olajon, gyenge tűzön átlátszóra pároltam. Hozzádobtam a csíkokra vágott sonkát, megpirítottam, majd a főtt pennét is átforrósítottam a hagymás-sonkás alapon.

A tojásokat a tejföllel habosra vertem, fűszereztem, végül a serpenyő tartalmára öntöttem, s a tojás szilárdulásáig sütöttem.

Azon forrón tányérra tettem, s igény szerint savanyúsággal, friss zöldséggel már ehető is volt. Én gömbölyű hónapos retket ropogtattam hozzá, Zuram csak amúgy magában villázta be :-)



2009. március 25., szerda

Amikor a szakács unatkozik :-)

Szeretem ezeket a vicces-ötletes összeállításokat. E-mailben szoktam kapni hol ilyet, hol olyat, felüdülés 1-2 perc alatt végignézni és derülni rajta.

Most ez volt a téma, roppant kreatív :-))


Nyájas karfiolbárányok




Csönd legyen! Avagy amikor egy narancs elveszti türelmét...



Malacunk van - avokádóból!



Ajjaj! Max-tól biztos kapna egy új gombócot :-)


Hoppá! Figyeljünk a súlycsoportra, még a végén elszállunk!



Pak choi :-) halacskák úszkálnak vidáman





Pingvinek kupaktanácsa! Vajon miről pusmoghatnak?


Naaaa, csak egy puszit :-)

2009. március 24., kedd

Mogyorós csokipuding

A szombat este termése - maga az elkárhozás... Ahogy Mian kolléganő említette, fogyókúrázók és böjtölők itt ugorjanak is tovább :-)

Dolce Vita-nál láttam ezt a receptet néhány napja, teljesen beleszerettem! Grenadine VKF-je kapcsán konstatáltuk, hogy a mogyoróbokrunk termése eddig méltánytalanul hánykolódott nálunk, összegyűjtöttük, eltettük a kamrába - és azzal a lendülettel el is felejtettük. VKF-re kezdtük el törni a mogyorókat, és rájöttünk, hogy ez A Mogyoró! Mint a Piros Mogyorósban :-) Hétvégén pedig újabb meglepetés ért: a gazdaságosban láttam lédig magvakat, csonthéjasokat, és megdöbbenve láttam, hogy a mi félretett mogyorónkat aranyárban mérik a boltban!





Az utolsó lökést az adta, hogy a márciusi vendégjárásra csokilikőrt is beszereztünk, s az üvegben jócskán maradt belőle. Nincs benne tartósítószer, gyorsan el kellene használni, és itt állt össze az egész a csokipudinggá!



Elkezdtem törni a mogyorót, de hasonló tempóban fogytak is a szemek - Zuram csipegetett, míg el nem hessegettem, és be nem fogtam őt is törni :-) Már úgy volt, hogy Ernő urat is odaültetem magunk mellé segítségképpen :-))

Az eredeti recepten kicsit módosítottam. A tejszínt lecseréltem a csokilikőrre, lespóroltam egy egész tojást, és 20 dkg mogyoró helyett 15 dkg-val dolgoztam. Azt hiszem, legközelebb a 2 ek. cukrot is kihagyom belőle, még markánsabban csokisabb lesz!




Mogyorós csokipuding

Hozzávalók 4 kis üvegtálkához:
  • 15 dkg mogyoró
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj/margarin
  • 2 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 2 ek. cukor (elhagyható)
  • 4 ek. csokilikőr
A mogyorót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, ha kicsit hűlt, ledaráljuk. Nekem nincs darálóm, késes betétű robotgéppel aprítottam, nagyon jól adta magát a durva szemcséjű mogyoró!

A csokoládét és a margarint gőz fölött összeolvasztjuk.


Az összes hozzávalót összekeverjük egy tálban, és kikent üvegtálkákba osztjuk. 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük, a közepe maradjon kicsit lágy, mint a brownie-nak! Egyben is megsüthető, egy kis méretű edénykében - nekem ilyesmi űrtartalmú nincs.

Durván finom :-))

Ja, hogy ki az az Ernő úr? A fehér színű, fekete gyöngyszemű, rózsaszín tappancsú kis hörcsögünk :-)))







2009. március 23., hétfő

Túróval rakott zöldbab - inverz

Mélyhűtő átrendezés volt, és rábukkantam benne egy elfeledett, megkezdett zacskó zöldbabra. Rakott zöldbab - gondoltam lelkesen - hús nélkül, máshogy!

Nagyon máshogy lett. Mert a zöldbab mennyiségét nem néztem meg pontosan, csak szemem sarkából láttam, hogy van. Így aztán, mikor főzni kezdtem, akkor szembesültem vele, hogy kb. két maréknyi az egész...

Gyors döntés: inverz rakott bab lesz, alul-felül a töltelék, középen a zöldbab. Még jó, hogy nem a darált húsos verzióra szavaztam :-))

Túróval rakott zöldbab

Hozzávalók:

  • kb. 20 dkg zöldbab
  • 25 dkg túró
  • 2 dl tejföl
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg sonka
  • só, bors, provance-i fűszerkeverék
  • tetejére 5 dkg reszelt sajt

A zöldbabot sós vízben roppanósra főzzük, majd leszűrjük és kicsit hűlni hagyjuk.

A túrót kikeverjük 1 dl tejföllel, az egész tojással, fűszerekkel ízesítjük.

A sonkát csíkokra vágjuk, és zsiradék nélkül serpenyőben ropogósra pirítjuk. Ha picit hűlt, a túrókrémhez keverjük.

Egy tűzálló tálba simítjuk a sonkás túró felét, ráhalmozzuk a zöldbabot és befedjük a maradék "töltelékkel". A másik 1 dl tejfölből kis pamacsokat teszünk a tetejére, s meghintjük reszelt sajttal. Forró sütőben a sajt pirulásáig sütjük.

Hidegen-melegen egyaránt nagyon finom, könnyű kis kaja!




2009. március 22., vasárnap

Ananász-gombás sertéscsíkok

Kimaradt több, mint fél doboz ananász a hawaii muffinból, ami sorsára várt a hűtőben. Bárcsak mindenkinek így teljesülne a sorsa :-)

Azt hiszem, nagyon sok évvel ezelőtt étteremben ettük ezt a fogást, ha jól rémlik, házassági évfordulót ünnepeltünk. Nagyon elégedettek voltunk vele mindketten, s meg is érkezett a felkérés, hogy meg kellene próbálni itthon is reprodukálni.

Amilyen finom, olyan egyszerű, az ízek és az állag emlékei után első próbálkozásra sikerült. Gyümölcs és hús (már megint...) de kláásszikus magyar konyhán felnőtt férfiakat láttam már belőle repetázni, amikor vendégség apropóján főztem :-)


Ananászos-gombás sertéscsíkok

Hozzávalók:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 70 dkg színhús (comb, lapocka, de lehet akár csirkemell, pulykamell is)
  • 40 dkg gomba
  • 1 doboz ananászkonzerv
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek. ételkeményítő
  • só, bors

A vöröshagymát finomra vágjuk, pici olajon üvegesre pároljuk. A gombát megtisztítjük, szeletekre vágjuk.

A húst vékony csíkokra vágjuk, rádobjuk a hagymára, kevergetve fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a gombaszeleteket, s pici vizet aláöntve majdnem puhára pároljuk. (a hús is és a gomba is levet ereszt!)

A főzés vége előtt a majdnem kész gombás húshoz adjuk a darabolt ananászt, a levéből is öntsünk hozzá bátran! Sóval, borssal ízesítjük, készre főzzük.

A keményítőt kevés hideg vízzel majd a tejszínnel simára keverjük, és folyamatos kavargatás mellett az ételhez adjuk. Kiforraljuk.

Párolt rizzsel vagy főtt tésztával tálaljuk.


2009. március 21., szombat

A Nagy Titok - nők és a toalett :-)

Kislány korodban anyukád mindig elvitt a mosdóba, megtanította, hogy legelőször le kell törölni a wcdeklit wc papírral, majd ezt követően kis darab wcpapírkákat tett a wc dekli teljes felületére. Végül megtanította: "Soha ne ülj rá a nyilvános vécékre".

Ezt követően megtanította "a pózt", azaz, hogy tartsd meg az egyensúlyodat a vécé felett úgy, hogy rá se ülj és ne is érj hozzá a felületéhez. "A Póz" megtanulása olyan első leckék egyike egy kislány életében, amely végigkíséri őt egész hátralévő életében. De még felnőttként is nehéz megtartani amikor a húgyhólyagod a kidurranás határán van.


Amikor el "KELL" menned vécére nyilvános helyen azzal fogsz szembesülni, hogy akkora sort kell végigállnod, mintha ott bent nem más, mint Brad Pitt várna rád. És vársz, mosolyogva, kedvesen és látod ahogy a többi nő is diszkréten keresztbe teszi a lábát és a kezét, ami a hivatalos kifejezése annak, hogy "behugyozom".

Végül rád kerül a sor de hirtelen megjelenik a tipikus anyuka azzal, hogy "ne haragudj, a kislányom nem bírja már tovább". Ekkor végignézed az összes többi helyiséget is, hátha nem látsz valahol lábakat. Mindegyik foglalt.

Végre, valamelyik kinyílik és ráveted magad, szinte kiszeded az illetőt, aki éppen jön ki. Bemész és konstatálod, hogy a zár nem működik (sosem működik), nem baj. Rátennéd a táskád az akasztóra de nincs (sosincs), gondolod majd a kilincsre, az sincs, ezért szemügyre veszed a területet, lenézel a földre és látod, hogy gyanús, meghatározhatatlan víz van a földön, nem mered a földre tenni, inkább a nyakadba akasztod, miközben nézed, hogy himbálózik alattad, nem beszélve arról, hogy szinte megfojt, mert annyira tele van, hogy alig bírod el olyan dolgokkal amiket szép lassan tettél bele, de a nagyrészét nem is használod, de mégis ott van hátha kelleni fog valamikor.


De visszatérve az ajtóra. Mivel nem volt rajta zár, az egyetlen módja, hogy zárva tartsd az, ha az egyik kezeddel fogod, miközben a másikkal egy rántással lehúzod a bugyid és odateszed magad "a pózba". Micsoda megkönnyebülés!!!... Ahhhh. Végre! És akkor hirtelen érzed, ahogy a combjaid elkezdenek remegni, mert lógsz a levegőben, a lábaid behajlítva, a bugyid elvágja a vérkeringésedet a combjaidban, a kezed amely tartja az ajtót kinyújtva és egy 5 kilós táska a nyakadban. Nagyon szeretnél leülni, de amikor bejöttél, nem volt időd letörölni a vécédeklit és bevonni papírral. Valószínűleg nem történne semmi, ha leülnél, de anyád szavai visszhangoznak a fejedben: "sose ülj rá a nyilvános vécékre", ezért úgy maradsz "a pózban" remegő lábakkal. De jaj, egy rossz kalkuláció miatt érzed, ahogy egy vékony sugárban végigcsurog a pisi a fenekeden, talán a harisnyád is olyan lett!!!

Egy kis szerencsével megúszod, hogy a cipődet ne érje, de hát óriási koncentrációt ígényel megtalálni a helyes "pózt". OK, próbálod elfelejteni ezt a szerencsétlenséget és inkább elkezded keresni a wcpapírt, de... Üres, nincs papír (mindig üres)! Ekkor esdekelve könyörögsz, hogy legyen a táskádban az 5 kiló lom között egy nyomorult papírzsebkendő, de ahhoz, hogy megkeresd, el kell engedned az ajtót. Egy pillanatra kételkedsz, hátha valaki pont akkor nyit majd be, de nincs mit tenni muszáj elengedni.

És persze, hogy amikor elengeded, valaki belöki az ajtót, amit meg kell fékezned egy erős, gyors és nagyon határozott mozdulattal, miközben kiordítod: FOOOOOOOOGLALT!!! Viszont ekkor megbizonyodsz, hogy mindenkihez eljutott ez az információ, aki kint várakozik, ezért az ajtót már nyugodtan elengedheted, hiszen senki nem fog újra rádtörni (ebben mi nők, nagyon tiszteljük egymást) és végre nyugodtan elkezdheted keresni a papírzsebkendőt. Szeretnéd mindet felhasználni, de tudod, hogy micsoda kincset érhet hasonló esetben, ezért elteszel egyet. Ekkor már számolod a másodperceket, hogy végre kimehess, mert rajtad a kabát, hiszen nincs akasztó, ömlik rólad a víz, őrjítő, milyen meleg tud lenni ezekben a pici helyiségekben, ráadásul ebben az erőltetett testtartásban, amiben még mindig vagy a vádlid már majdnem szétrobbant.

Nem beszélve, hogy rád törték az ajtót, megfojtott a táskád, csorog az izzadság a halántékodon és a végigcsurgott lábadról. És tudod, hogy anyukád most nagyon szégyenkezne miattad, ha így látna, mert az ő feneke sosem ért hozzá egyetlen nyilvános vécéhez sem és hát valljuk be, "nem tudhatod milyen betegségeket lehet összeszedni egy ilyen helyen"... Már teljesen ki vagy merülve, amire felállsz, nem érzed a lábaidat sem, gyorsan magadra húzod a ruhádat és lehúzod a wc-t.


Ezután átmész a kézmosóba. Minden tiszta víz, nem engedheted el a táskádat, a válladra helyezed. Nem tudod, hogy működik a csap, olyan sok fajta szenzoros csap van manapság és addig érintgeted, amíg egy hajszálvékony hideg vízsugár meg nem jelenik. Gyorsan beszappanozod a kezed, megmosod egy olyan pózban, mintha a notre-dame-i toronyőr púposa lennél, hiszen nem szeretnéd, ha lecsúszna a táska a válladról. A szárítót már nem is használod, hanem gyorsan beletörlöd a gatyádba, mert ugye nem fogsz egy egész papírzsepit erre áldozni és kimész. Ha szerencséd van nem húzol magaddal egy darab papírzsebkendőt a cipődön, vagy ami még rosszabb, nem akadt fent a szoknyád a harisnyádban, amikor fénysebességgel felrántottad magadra a ruhádat és kivillant a feneked.

Ekkor meglátod a pasidat, aki bement a férfi vécébe, kijött és még egy újságot is volt ideje olvasgatni, míg rád várt. "Miért voltál bent ilyen sokáig?" -kérdezi az idióta. És csak ennyit válaszolsz: "Sokan voltak".



Ez az oka annak, hogy a nők csapatostul mennek mindig a mosdóba, szolidaritás miatt, mert amíg bent vagy, az egyik tartja a táskádat és a kabátodat, a másik az ajtót és a harmadik beadja a papírzsebkendőt az ajtó alatt, és így sokkal gyorsabb és könnyebb megtartani a "pózt" és a méltóságodat.

Rozsos bucik

Mikor ezeket a finomságokat készítettem, igazából nem is ütemeztem elő magamnak sütést. A no liszt, no cukor hét jegyében kenyérhez nem akartam hozzáfogni, mert csak megszárad, így gondoltam, veszek Zuramnak 3-4 db zsemlét a boltban...

De nem ám! Mire bolt közelébe kerültem, üres péksüteményes polcokat láttam. Illetve láttam különféle csoda szeletelt kenyereket, folpackba csomagolt darabokat. Köszöntem szépen, inkább vettem egy zacskó teljes kiőrlésű rozslisztet, hazajöttem, és bedagasztottam Garffyka kolléganő teljes kiőrlésű lisztes buciját - sok szépet hallottam róla :-)


Várakozáson felüli végeredmény sült ki belőle, a teljes kiőrlésű rozsliszt nem nehezítette el a tésztáját, foszlós, puha, de ropogós héjú bucik perdültek elő a sütőből!

Recept itt, módosítás nélkül készítettem, hibátlan! Köszönöm :-) Zuram villantott is a kollégái előtt a trendi péksüteményével :-))

2009. március 20., péntek

Hawaii muffin

Stahl Judit a bűnös benne, hogy rákaptam a muffinokra, a muffinsütésre. Ahogy egyre inkább beindult a főzőműsora, majdnem minden adásban készített, sőt még azelőtt a Nők Lapjában is publikált néhány receptet.

Megszállott lettem, és egyre muffinforma után sóhajtoztam. A sóhajt meghallotta az angyalkám, s pár éve szülinapomra kaptam - rögtön kettőt :-)) Szeretem ezeket a kis sütiket, némelyiket tényleg percek alatt meg lehet kavarni, nem kell hozzá pl. tojáshabot verni, pikk-pakk kész van.

Mostanában látom a blogokon sorra feltünedezni a muffinokat - cupcake álnéven :-) Ez most egy sós verzió, Zuramnak tízórai-uzsonna gyanánt, és igen pozitív visszhangja volt!


Hawaii muffin

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg sonka
  • 15 dkg konzerv ananász
  • 2,5 dl tej
  • 0,6 dl olaj
  • 2 tojás
  • 1 cs. sütőpor
  • szerecsendió, só, bors

A sonkát és az ananászt kis kockákra vágjuk.

A lisztet összekeverjük a fűszerekkel és a sütőporral.

A tojást, tejet, olajat simára keverjük, beleszórjuk a sonkát és az ananászt, végül a lisztes-sütőporos keveréket.

A formát kivajazzuk vagy kibéleljük kapszlikkal. Belekanalazzuk a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

Mexikói tonhalas rizs

Annyira egyszerű, hogy talán vétek is rá szavakat pazarolni.

Egy ötlet, hogyha valaki kedvet kapott a tisztítókúrára vagy tervez valami hasonló "merényletet", ihletet merítsen, mivel verje el az éhét és elégítse ki az ízlelőbimbóit!





Mexikói tonhalas rizs

Hozzávalók 2-3 adaghoz:

  • 1 csésze rizs (2 dl)
  • 1 doboz tonhalkonzerv mexikói módra

A rizst olaj nélkül, sós vízben megfőzzük-pároljuk, s nemes egyszerűséggel összekeverjük a zöldséges tonhallal. Reszelt sajttal a tetején tálaljuk.

Várakozáson felül finom, laktató!

2009. március 19., csütörtök

EyeCandy - tízes listám...

Csajok, ha összejönnek :-))) A GBT "hordaléka", túl az élménybeszámolókon, pazar ételfotókon és recepteken.

Ha csajok összejönnek, előbb-utóbb óhatatlanul is szóba kerülnek a pasik. Most mindenki tegye a szívére a kezét! Ugye? Szerintem pasasoknál ugyanez megy, ha leülnek sörözni :-))

Doki pendítette a témát, és szemmel láthatóan megmozgatta a gasztrobloggerinákat. Itt van az én tízes brigádom, akikre első blikkre azt mondom: "innye"!




1. Jean Reno
. Leon a profi óta imádom. Elég a nevét látni a szereposztásban, és tuti megnézem a filmet :-) Egyaránt hiteles krimiben és vígjátékban, szerintem ez ritkaság! Imádom, imádom!


2. Sean Connery. Egy pasas, akinek csak jót tett az idő! Ahogy öregszik, szerintem annál sármosabb. Gondoljunk csak például a Sziklára...

3. Daniel Craig
- az új 007 ügynök. Nem eseteim a szőke-kékszemű pasik, de ő... Atttyaúristen, nagyon jól áll neki a James Bond szerep, sokkal jobban bejött, mint a "szépfiú-bájgúnár" Pierce Brosnan (bocs, Pierce)!

4. Andy Garcia. Ha a férfi igazán szeret, de jó film volt! De nagyon szeretem krimikben is, iszonyú jó színész!

5. Al Pacino
. Juj de megöregedett... Zseniális színész, őrületes az eszköztára. Esetében is érvényes, hogy ha már szereposztásban szerepel, esélyt kell adni a filmnek.

6. Colin Farrell. Látta valaki a Miami Vice moziváltozatát? Sodró, lendületes, kemény, hmmmmmmm.... Szuper volt!

7. Colin Firth. Mark Darcy, igaz? Milyen megnyugtató volt, hogy nem a csontkollekciókra gerjedt :-)) A Büszkeség és balítéletben naggggyon meggyőző volt!

8. Robbie Williams. Korosztályom. Nekem még volt Take That poszterem a falon :-)) És csüngtem a klipjeiken :-)) Mióta szóló, még jobb. A Kylie-val készített száma/klipje egyik kedvencem.

9. Bono. Az idő neki is csak jót tett! A szemeiről képtelen vagyok levenni a szemem, hihetetlen kisugárzása van! Mondjuk szívesen kiugranék Írországba egy jó kis U2-koncertre...

A legvégére hagytam a "csemegét", a legjobbat :-))





Ákos. Egy élő istenség :-)) Olyan szuggesztív, karizmatikus, hiteles művész, hogyha Pesten laknánk, bizony isten addig pedáloznék, míg nem dolgozhatnék akármilyen kicsi, apró munkát a stábjában! Akiért beutaztuk a Budapest-Szeged-Debrecen háromszöget, s egyszer sem okozott csalódást a hihetetlen profizmusával, a csodálatos koncertjeivel - legyen az csörömpölős-zúzós, vagy áthangszerelt-szmokingos. A koncert dvd-itől a hideg futkározik a hátamon, és Ákos szerepel a telefonomon háttérképként, valamint a számítógépemen asztalként és képernyőkímélőként... Befejeztem! Hamarosan indul az Ákos: 40+1 országjáró turné :-)))


Blogger kollégák? Kíváncsi lennék, az ellenkező nem képviselőinek milyen lehet a top 10!

Sajtos zsömle

Zuram nem vesz részt a tisztítókúrában, neki rendes kaját kell ennie. Egyrészt mert pasi :-), másrészt mert gyomor terén meglehetősen problémás... Most nem sütök kenyeret, mert egyedül eszi és akkora mennyiség ránkszáradna, így zsömlére szavaztam.

Sajtos zsömlére. Puha, foszlós bélű, ropogós az alja. Olyan illata van sülés közben, hogy elképesztő! Egy adaggal tessék vigyázni, frissen-langyosan szabad levegőn hamar párolog :-))



Sajtos zsömle

Hozzávalók 8 normál méretű darabhoz:

  • 1 ek. olaj
  • 2 dl tejföl
  • 1,5 dl víz
  • 45 dkg liszt
  • 10 dkg reszelt füstölt (vagy egyéb karakteres ízű) sajt
  • 2 tk. cukor
  • 2 kk. só
  • 2,5 dkg élesztő
  • tetejére tetszés szerint szezámmag, tökmag, napraforgó, mák...

A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe helyezzük, megdagasztjuk, megkelesztjük. A sajt és a tejföl miatt viszonylag lágy lesz a tészta!

Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, átgyúrjuk, és 8 egyenlő darabra vágjuk. Egyenként gombócokat formálunk belőle, és sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket. 20 percig langyos helyen kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy lábaska vízzel. A megkelt zsömlék tetejét lekenjük vízzel, megszórjuk kedvünk szerinti magokkal, és 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

2009. március 18., szerda

Almás-sajtos karaj

Ő is már az ajándékba kapott tányérokon fotózva :-)) Újra a kedvenc kombinációm, gyümölcs és hús, a tetején a sajt füstölt sajt - Zuramat úgy kellett róla lepattintani, hogy másnap ebédre is maradjon egy adag!





Köret nélkül a tisztítókúrába -no cukor, no liszt - is beilleszthető (be is illesztettem), ellenben egy adag friss salátával vagy pl. tzatzikivel laktató ebéd. Ráadásul amellett, hogy isteni (naná!) párhuzamosan egyéb dolgokat is lehet művelni. Mivel nem kell mellette állni, amíg fólia alatt párolódott, konkrétan kivasaltam egy rakás ruhát :-)



Almás-sajtos karaj

Hozzávalók:

  • 70 dkg karaj (vagy comb, lapocka, csirkemell, csontozott csirkecomb)
  • 10 dkg (füstölt) sajt
  • 2-3 db piros alma
  • só, bors, provance-i fűszerkeverék

A húst szeletekre vágjuk, enyhén kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, provance-i fűszerkeverékkel ízesítjük. Tepsibe fektetjük, kevés vizet öntünk alá, fóliával szorosan lezárjuk, és hústól függően 35-45 percig pároljuk.

Az almát megmossuk, kettévágjuk, magházát kiemeljük és kerek szeletekre vágjuk. A sajtot megreszeljük. A húsra pakoljuk az almaszeleteket, beborítjuk a reszelt sajttal. Visszadugjuk a sütőbe, míg a sajt meg nem pirul, ennyi idő az almának is bőven elég.

Krumplipürével és/vagy friss salátával tálaljuk.