Tehát a korábban már említett mogyoróbokor, mely oly kicsi volt, hogy észre sem vettük a kerítés mellett, mikor 2001-ben megvettük a házat. Mára már akkora, hogy sok-sok ember érné körül a derekát, s erőteljesen közelíti a villanykaró magasságát. Félelmetes!
Temérdek mogyoró termett rajta az ősszel, még az arra sétálóknak is jutott :-)) Persze mikor a leveleket kellett összegereblyézni és bezsákolni, már nem vigyorogtam ennyire :-)
Szóval mogyoró. A mogyoróról a róla elnevezett csoki után rögtön a puszedli jut eszembe. Gyümölcslevest főztem, a brownie miatt volt itthon jégkrém a fagyon, s bónuszként mogyorós puszedlit dobtam össze mellé - nem ártott neki egyáltalán.
A puszedliből érdemes bespájzolni, fémdobozban eláll, s ha váratlan vendég toppan be, kávé mellé, vagy fagylaltra morzsolva, vagy semmi perc alatt összeállított édes krém mellé szervírozva azonnal érdemes házitündérnek fognak bennünket titulálni :-D
Meggyleves fagylalttal és mogyorós puszedlivel
Hozzávalók:
A leveshez:
- 1 üveg meggybefőtt
- 3 dl tej
- 1 ek. ételkeményítő
- őrölt fahéj
- néhány szem szegfűszeg
- ízlés szerint cukor
A puszedlihez (kb. 10 kicsi db)
- 1 tojásfehérje
- csipet só
- 2 ek cukor
- 8 dkg darált mogyoró
Tálaláshoz opcionálisan egy gombóc vaníliafagylalt
A meggybefőttet fazékba öntjük, némi víz hozzáadásával felforraljuk, ízesítjük cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel. A hideg tejjel simára keverjük az ételkeményítőt, s hőkiegyenlítés után a leveshez csurgatjuk, kiforraljuk. Hideg vízbe állítjuk, hogy hűljön valamelyest, nem feltétlenül cél a jéghideg hőfok!
Elkészítjük a puszedlit. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, tovább verjük, míg fényes, összeálló massza nem lesz belőle. Hozzászórjuk a darált mogyorót. Kikent tepsire teáskanállal kis halmokat teszünk a masszából, s előmelegített sütőben, de igen alacsony hőfokon gyenge rózsaszínűre sütjük. Kívül ropogós, belül kissé ragacsos, nagyon finom végeredményt kapunk.
Bevallom, én szaporán a mikróm crisp üzemmódján 4 perc alatt sütöttem meg, azt hiszem, különbség nincs.
A langyosra-hidegre hűlt meggylevest tányérba/csészébe merjük, egy gombóc fagylaltot ültetünk a közepébe, s rámorzsolunk 1-2 puszedlit. Fenomenális az ízharmónia!
Ohhh, talán Manó is megszereti a meggyet, ha ezt elkészítem.
VálaszTörlésMa belehúztál rendesen,Viki!!!Nagyon finom lehet ebben a kombinációban!
VálaszTörlésGarffyka, Manó imádni fogja, az tuti - enyim pasiból indulok ki :-DD
VálaszTörlésTrinity, a kényszer nagy úr :-))) De nagyon jól sikerült :-)