Vészesen közelgett február vége, s még semmilyen olajos magvat tartalmazó étket nem sikerült főznöm. Zuramnak szegeztem a kérdést: mit főzzek hétvégén? Pörköltért esdekelt, mondván lazítsunk már egy kis hagyományos, klasszikus étellel :-)
Ekkor bukkantam Stahl Judit receptjei között erre a gyöngyszemre, amivel is két legyet ütöttem egy csapásra: pörkölt Zuramnak, olajos magvak VKF-re! Szuper! Ha jól emlékszem, Zuram végül háromszor szedett belőle...
A névadás miértjét homály fedi, mert szerintem a kaukázusi szóról mindenkinek a kefír jut eszébe, de erről szó sincs! Illatosra pirított dió és mogyoró, tejszínnel selymesített csirkepörkölt... Passz, mindenesetre a végeredmény igen meggyőző ízűre sikeredett!
Kaukázusi csirke
Hozzávalók:
olaj
- 5 dkg vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 8 db felső csirkecomb
- 10-10 dkg dió és mogyoró
- 1 tk. pirospaprika
- só
- őrölt (cayenne) bors
- 1 ek. ételkeményítő
- 2 dl tejszín
A csirkecombokat lebőrözzük, kicsontozzuk, vékony csíkokra vágjuk. Jobban szeretem, mint a mellehúsát, sokkal szaftosabb, omlósabb, egyáltalán nem lesz száraz. Pici sóval, borssal ízesítjük, s vaj-olaj keverékén pirosra sütjük. Félretesszük.
A mogyorót és a diót száraz serpenyőben kevergetve illatosra pirítjuk, ha kicsit hűlt, durvára daráljuk késes betétű robotgéppel (vagy mozsárban megtörjük).
A vöröshagymát kevés olajon puhára pároljuk, tűzről lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük kevés vízzel. Beleöntjük a dió-mogyoró keverék jelentős részét (a maradékkal a kész ételt fogjuk meghinteni). Néhány percig együtt főzzük. A keményítőt kevés hideg vízzel, majd a tejszínnel simára keverjük, hőkiegyenlítés után a hagymás keverékhez öntjük. Sóval, borssal ízesítjük, s mártássá forraljuk.
Beletesszük az előzőleg megsütött csirkecsíkokat, s így együtt is alaposan átforrósítjuk.
Párolt rizzsel, esetleg tésztakörettel tálaljuk, meghintve a félretett dió-mogyoró morzsákkal.
Szia!
VálaszTörlésNézz be hozzám, vár ott rád valami :)
Ezt én nem ismerem a Stahltól. Pedig nagyon szeretem.
VálaszTörlésElmentettem és köszönöm neked!
Citromfű, megyek :-)
VálaszTörlésGabriella, van egy netes gyűjteményem Stahl-tól, a legutóbb kiadott könyvén kívül valamennyi kiadványa, plusz egy kb. 150 oldalas gyűjtemény, imádom böngészni, nekem bejön a nő! Ha gondolod, szívesen elküldöm mélben!
Szegény Zurad, nem kap szabadnapot, mióta blogolsz:)))Ez legyen életében a legkellemetlenebb!
VálaszTörlésÉn csak holnap, végülis holnap van elseje...
Szia!
VálaszTörlésEzt a pechet!Én is pont ezt csinálnáltam meg.Na nem baj,majd legközelebb.Valami mást pedig gyorsan ki kell találnom.Szépek a képek:_D
Nyammi :-)
VálaszTörlésNézz be hozzám, kérlek.
http://garffyka.blogspot.com/2009/02/blogger-baratsag-tundek.html
Trinity, mondom, szabály szerint esdekelt :-) Jól megjárta velem :-)
VálaszTörlésBelly, nevezz vele, ez nem egy verseny! :-) Hajrá!
Garffyka, megyek! Úgy látom, a március díjesővel kezdődik :-)
Hú, de jól néz ki, biztosan nagyon finom is! Nálunk is menő a csirkecomb, és ezzel a recepttel még én sem találkoztam.
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésLehet hogy vicces lett volna,de most már késő bánat......
A diósztorin most már mi tudunk nevetni,főleg a párom.Felejthetetlen az biztos:-D
De a ti "töréspróbátok" is az:-).Belly
Kata, várom a referálást, mit szólt a közönség a recepthez :-)
VálaszTörlésBelly, el tudom képzelni az arcotokat :-D Macskát nem vertétek meg, ugye? :-DD