2009. február 28., szombat

VKF!XXIII - Kaukázusi csirke

Vészesen közelgett február vége, s még semmilyen olajos magvat tartalmazó étket nem sikerült főznöm. Zuramnak szegeztem a kérdést: mit főzzek hétvégén? Pörköltért esdekelt, mondván lazítsunk már egy kis hagyományos, klasszikus étellel :-)

Ekkor bukkantam Stahl Judit receptjei között erre a gyöngyszemre, amivel is két legyet ütöttem egy csapásra: pörkölt Zuramnak, olajos magvak VKF-re! Szuper! Ha jól emlékszem, Zuram végül háromszor szedett belőle...

A névadás miértjét homály fedi, mert szerintem a kaukázusi szóról mindenkinek a kefír jut eszébe, de erről szó sincs! Illatosra pirított dió és mogyoró, tejszínnel selymesített csirkepörkölt... Passz, mindenesetre a végeredmény igen meggyőző ízűre sikeredett!



Kaukázusi csirke

Hozzávalók:
olaj
  • 5 dkg vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 8 db felső csirkecomb
  • 10-10 dkg dió és mogyoró
  • 1 tk. pirospaprika
  • őrölt (cayenne) bors
  • 1 ek. ételkeményítő
  • 2 dl tejszín

A csirkecombokat lebőrözzük, kicsontozzuk, vékony csíkokra vágjuk. Jobban szeretem, mint a mellehúsát, sokkal szaftosabb, omlósabb, egyáltalán nem lesz száraz. Pici sóval, borssal ízesítjük, s vaj-olaj keverékén pirosra sütjük. Félretesszük.

A mogyorót és a diót száraz serpenyőben kevergetve illatosra pirítjuk, ha kicsit hűlt, durvára daráljuk késes betétű robotgéppel (vagy mozsárban megtörjük).

A vöröshagymát kevés olajon puhára pároljuk, tűzről lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük kevés vízzel. Beleöntjük a dió-mogyoró keverék jelentős részét (a maradékkal a kész ételt fogjuk meghinteni). Néhány percig együtt főzzük. A keményítőt kevés hideg vízzel, majd a tejszínnel simára keverjük, hőkiegyenlítés után a hagymás keverékhez öntjük. Sóval, borssal ízesítjük, s mártássá forraljuk.

Beletesszük az előzőleg megsütött csirkecsíkokat, s így együtt is alaposan átforrósítjuk.

Párolt rizzsel, esetleg tésztakörettel tálaljuk, meghintve a félretett dió-mogyoró morzsákkal.










10 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nézz be hozzám, vár ott rád valami :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt én nem ismerem a Stahltól. Pedig nagyon szeretem.
    Elmentettem és köszönöm neked!

    VálaszTörlés
  3. Citromfű, megyek :-)

    Gabriella, van egy netes gyűjteményem Stahl-tól, a legutóbb kiadott könyvén kívül valamennyi kiadványa, plusz egy kb. 150 oldalas gyűjtemény, imádom böngészni, nekem bejön a nő! Ha gondolod, szívesen elküldöm mélben!

    VálaszTörlés
  4. Szegény Zurad, nem kap szabadnapot, mióta blogolsz:)))Ez legyen életében a legkellemetlenebb!
    Én csak holnap, végülis holnap van elseje...

    VálaszTörlés
  5. Szia!

    Ezt a pechet!Én is pont ezt csinálnáltam meg.Na nem baj,majd legközelebb.Valami mást pedig gyorsan ki kell találnom.Szépek a képek:_D

    VálaszTörlés
  6. Nyammi :-)
    Nézz be hozzám, kérlek.
    http://garffyka.blogspot.com/2009/02/blogger-baratsag-tundek.html

    VálaszTörlés
  7. Trinity, mondom, szabály szerint esdekelt :-) Jól megjárta velem :-)

    Belly, nevezz vele, ez nem egy verseny! :-) Hajrá!

    Garffyka, megyek! Úgy látom, a március díjesővel kezdődik :-)

    VálaszTörlés
  8. Hú, de jól néz ki, biztosan nagyon finom is! Nálunk is menő a csirkecomb, és ezzel a recepttel még én sem találkoztam.

    VálaszTörlés
  9. Szia!

    Lehet hogy vicces lett volna,de most már késő bánat......
    A diósztorin most már mi tudunk nevetni,főleg a párom.Felejthetetlen az biztos:-D
    De a ti "töréspróbátok" is az:-).Belly

    VálaszTörlés
  10. Kata, várom a referálást, mit szólt a közönség a recepthez :-)

    Belly, el tudom képzelni az arcotokat :-D Macskát nem vertétek meg, ugye? :-DD

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.