Meghibásodott a saccolós szemmértékem - kimaradt némi petrezselymes burgonya. Kaját márpedig ki nem dobunk, újrahasznosítás! Így született a petrezselymes burgonyás kenyér :-))
Petrezselymes burgonyás kenyér
Hozzávalók:
- 2 ek. olaj
- 1 ek. ecet
- 2,5 (szűk 3 dl - burgonyafüggő!!) langyos víz
- kb. 20 dkg petrezselymes burgonya
- 55 dkg liszt
- 2 tk. cukor
- 2 kk. só
- 1/4 kocka élesztő
A burgonyát éppencsak meglangyosítjuk, villával összetörjük. A felsorolás sorrendjében a hozzávalókat kenyérsütő gépben megdagasztjuk-kelesztjük.
Lisztezett munkalapon átgyúrjuk, veknire formáljuk, s egy kicsit "alágyűrjük" a szélét, így egy kis tömör, helyes tésztát kapunk eredményül, ami utána formáját megtartva növekszik újra 20-30 perc után.
A sütőt - aljában egy kis tálka vízzel - előmelegítjük. A kenyér tetejét megkenjük vízzel, s 30-35 perc alatt alatt aranyszínűre sütjük. Akkor jó, ha az alját megkopogtatva kongó hangja van!
Rácsra téve kihűtjük. Nagyon finom, foszlós bélzetű, zamatos kenyér.
Nagyon szép a kenyér!!! Sárgulok:)))
VálaszTörlésKöszi :-)))
VálaszTörlésAZt szeretném megkérdezni, hogy a 20 dkg krumpli nem sok a fel kiló liszthez, mert sajnos en is sütöttem kenyeret, és nagyon nehéz kenyér lett,1300gr liszthez tettem 400 gr krumplit-arra gondoltam, hogy a krumpli nehezítette meg.
VálaszTörlésAmúgy nagyon szép ez a kenyér és lazának is tünik
Üdv.Brigi