2009. február 25., szerda

Májraguval rétegezett almás palacsinta

Egy Stahl-recept volt a kiindulási alap, de menet közben rendesen elcsavarogtam tőle :-) Alapvetően szimpatizálok a nővel, szerintem ügyesen csinálja, amit csinál. A receptjei süthetők-főzhetők, a hozzávalók jórészt mezei ABC-kben is beszerezhetők, nem kell külön túrát szervezni értük. S ez nekem tetszik.

A recept eredetileg minipalacsintákat írt, végül hagyományos nagyot sütöttem, tornyot raktam belőle a májraguval, s egy vékony besamel alatt átsütöttem. Az alma nagyon visszafogottan, de érezhetően volt a háttérben, remek ebéd sikerült belőle!





Májraguval rétegezett almás palacsinta
Hozzávalók:

A palacsintához:
  • 2 db tojás
  • 30 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 3-3,5 dl szóda/buborékos ásványvíz
  • 0,5 dl olaj
  • 2 közepes alma
  • 1 kk. cukor
  • 2 kk. só


Májragu:

  • 50 dkg csirkemáj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl tejföl
  • 2 tk. keményítő
  • só, bors, kakukkfű

Besamel:
  • 4 ek olaj
  • 1 ek liszt
  • 3 dl tej
  • só, bors
  • reszelt sajt

Hagyományos palacsintatésztát készítünk, amit fél óráig pihentetünk, s csak ekkor reszeljük bele a reszelő durva oldalán a meghámozott almákat. 10-12 db vastagabb palacsintát sütünk belőle.

A májat falatnyira daraboljuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon aranyszínűre pirítjuk, rádobjuk a májdarabokat, fehéredésig sütjük, majd kevés vizet aláöntve készre pároljuk. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. A keményítőt pici vízzel, majd a tejföllel simára keverjük, behabarjuk vele a fűszeres májat, kiforraljuk - így nem áztatja majd el a palacsintát.

A besamelhoz az olajon halványra pirítjuk a lisztet, habverővel folyamatosan keverve vékony sugárban hozzáöntjük a tejet, mártás sűrűségűvé forraljuk, sózzuk, borsozzuk.

A palacsintát kettesével rétegezzük le a májraguval: két palacsinta egymásra, rá arányosan a májból, s folytatjuk egészen addig, míg tartanak az alapanyagok. Felülre palacsinta kerüljön, melyre aztán rásimítjuk a besamelt, s megszórjuk reszelt sajttal.

Sütőben aranyszínű kérget pirítunk rá.


4 megjegyzés:

  1. Megint szórakozik a rendszer, nem enged a Google fiókomba:O
    Almásat én is szoktam sütni, de ez így nagyon kreatív! Grat!!!

    VálaszTörlés
  2. A technika és az ő ördöge...

    Valahogy azért átjött :-)

    VálaszTörlés
  3. ööö...ez egy remek ötlet. asszem ezt felvésem valahova.

    VálaszTörlés
  4. Nem egy hétköznapi cucc, nekünk nagyon ízlett :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.