Egy Stahl-recept volt a kiindulási alap, de menet közben rendesen elcsavarogtam tőle :-) Alapvetően szimpatizálok a nővel, szerintem ügyesen csinálja, amit csinál. A receptjei süthetők-főzhetők, a hozzávalók jórészt mezei ABC-kben is beszerezhetők, nem kell külön túrát szervezni értük. S ez nekem tetszik.
A recept eredetileg minipalacsintákat írt, végül hagyományos nagyot sütöttem, tornyot raktam belőle a májraguval, s egy vékony besamel alatt átsütöttem. Az alma nagyon visszafogottan, de érezhetően volt a háttérben, remek ebéd sikerült belőle!
A recept eredetileg minipalacsintákat írt, végül hagyományos nagyot sütöttem, tornyot raktam belőle a májraguval, s egy vékony besamel alatt átsütöttem. Az alma nagyon visszafogottan, de érezhetően volt a háttérben, remek ebéd sikerült belőle!
Májraguval rétegezett almás palacsinta
Hozzávalók:
A palacsintához:
- 2 db tojás
- 30 dkg liszt
- 4 dl tej
- 3-3,5 dl szóda/buborékos ásványvíz
- 0,5 dl olaj
- 2 közepes alma
- 1 kk. cukor
- 2 kk. só
Májragu:
- 50 dkg csirkemáj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 dl tejföl
- 2 tk. keményítő
- só, bors, kakukkfű
Besamel:
- 4 ek olaj
- 1 ek liszt
- 3 dl tej
- só, bors
- reszelt sajt
Hagyományos palacsintatésztát készítünk, amit fél óráig pihentetünk, s csak ekkor reszeljük bele a reszelő durva oldalán a meghámozott almákat. 10-12 db vastagabb palacsintát sütünk belőle.
A májat falatnyira daraboljuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon aranyszínűre pirítjuk, rádobjuk a májdarabokat, fehéredésig sütjük, majd kevés vizet aláöntve készre pároljuk. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. A keményítőt pici vízzel, majd a tejföllel simára keverjük, behabarjuk vele a fűszeres májat, kiforraljuk - így nem áztatja majd el a palacsintát.
A besamelhoz az olajon halványra pirítjuk a lisztet, habverővel folyamatosan keverve vékony sugárban hozzáöntjük a tejet, mártás sűrűségűvé forraljuk, sózzuk, borsozzuk.
A palacsintát kettesével rétegezzük le a májraguval: két palacsinta egymásra, rá arányosan a májból, s folytatjuk egészen addig, míg tartanak az alapanyagok. Felülre palacsinta kerüljön, melyre aztán rásimítjuk a besamelt, s megszórjuk reszelt sajttal.
Sütőben aranyszínű kérget pirítunk rá.
Megint szórakozik a rendszer, nem enged a Google fiókomba:O
VálaszTörlésAlmásat én is szoktam sütni, de ez így nagyon kreatív! Grat!!!
A technika és az ő ördöge...
VálaszTörlésValahogy azért átjött :-)
ööö...ez egy remek ötlet. asszem ezt felvésem valahova.
VálaszTörlésNem egy hétköznapi cucc, nekünk nagyon ízlett :-)
VálaszTörlés