Egyszerű kelt tészta, mely kicsi kézügyességgel formabontó, izgalmas alkotássá lényegül át. A töltelék ízlés szerint variálható. Nem ördöngösség, bátran próbálja ki bárki! Bulik, partik, büféasztalok érdekes színfoltja lesz!
Krokodil
Hozzávalók:
- 250 ml langyos tej
- 1 dl tejföl
- 500 gr liszt
- 2 tk. cukor
- 2 mk. só
- 25 gr élesztő
Töltelék (nálam):
- 250 gr húsos, főtt szalonna
- 2 db paprika
- 100 gr reszelt sajt
- tetejére 1 db felvert tojás
A tészta hozzávalóit a felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe helyezzük, s dagasztó-kelesztő programon sima tésztát készítünk belőle. Ha megkelt, lisztezett nyújtólapra borítjuk, s fél cm vastagságú téglalappá nyújtjuk.
A téglalap széleit derelyemetszővel levágjuk. A leeső tésztadarabokat félretesszük, szükségünk lesz rá a végén a „testrészek” elkészítéséhez! A tölteléket a tészta közepére halmozzuk úgy, hogy mind a négy oldalán megmaradjon 10-10 cm szabad rész. A hosszanti szélét derelyemetszővel rézsútosan bevágjuk 3-4 helyen, ebből lesz a krokodil törzse.
Megformázzuk a fejét, s a farkát, kivajazott tepsire emeljük, testét ívben meghajlítjuk.
A félretett tésztadarabokból megformázzuk a szemét – két kis tésztahurkát sodrunk, szemöldököt hajlítunk belőle, majd két kicsi gombócot illesztünk a szeme helyére. A maradék tésztát négy egyenlő részre vágjuk, csepp alakra formázzuk, s derelyemetszővel 3 metszést ejtünk rajta, ez lesz a lába. A tappancsokat a törzshöz illesztjük. Ollóval fogakat csípünk a szája szélén, s a törzsét-farkát is megcsipkedjük, a pikkelyeket utánozva.
Langyos helyen 30 percet kelesztjük. Közben a sütőt - aljában egy lábaska vízzel – előmelegítjük 180 fokra. A krokodilt közvetlenül sütés előtt lekenjük a felvert tojással, s 25 perc alatt készre sütjük.
Íme a krokodil, melyet mi fogunk megharapni :-D
Tessék , itt egy kreativ blogger....
VálaszTörlésAz elején jól megijesztettél a krokodiltól félek:O De látom, ez egy jó kroki:)))
ez nagyon tetszik! Igazán leleményes vagy, meg is lepem a családot vele :)
VálaszTörlésHihi, ahogy a végén is írtam, ez egy olyan kroki, amibe mi harapunk bele :-)
VálaszTörlésKétszersült, a család odáig lesz a látványtól, tuti :-)
megelőztél! :)) Egy kedves olvasóm elküldte nekem is pár napja a képeket
VálaszTörlésNem mondod :-))) Kicsi ez az ország, hiába :-)) Annyira megtetszett, csak erre bírtam gondolni!
VálaszTörlésEz nagyon tetszik! Aranyos és szuper ügyes vagy! :-)
VálaszTörlésKöszi Garffyka :-) Úgy izgultam, hogy jól meg tudjam csinálni, mint egy "szűzlány" :-D
VálaszTörlésAham, látom ám, hogy Te sem tétlenkedtél!
Viki.. nem mondod, hogy ezt megcsináltad!!! :) Mailben kaptam meg én is, nekem is tetszett nagyon. De eddig én már nem fajultam el. ;) Nem gondoltam volna, hogy lesz az ismerettségi körömben ilyen vállalkozó szellem! :) Gratulálok! Ugye ilyen finom is volt?? :))
VálaszTörlésNem tudtam, hogy egy szobrász is elveszett Benned, Viki!!!Ügyes vagy!!!!
VálaszTörlésViki: amint megcsináltam, láthatjátok Ti is az oldalamon - természetesen élménybeszámolóval egyetemben ;)
VálaszTörlésSzép napot!
ChefViki a kroki szelidítő:-)
VálaszTörlésNagyon ügyes vagy!!!
Kos, ráadásul nagyon finom is volt, nagyon foszlós a tésztája még másnap is! Biztos egy kis hagymás csirkemájjal is finom...
VálaszTörlésTrinity, aha, az új Rodin :-DD
Kétszersült, várjuk a postot élménybeszámolóstól!
Max :-DD Akár a cirkuszban is felléphetnék, nem?
Biztosan sokan megkapták azt az e-mailt, és remélem még többen megcsinálják! Aztán majd tarthatnánk egy krokiszépségversenyt! :-)
VálaszTörlésGratulálok, nagyon szép lett a korokid!
Andi