2009. február 8., vasárnap

Krokodil

A recept csütörtökön körbejárt a munkahelyi hálózaton. Kollektíve elaléltunk tőle, én személy szerint teljesen a hatása alá kerültem, s alig vártam a hétvégét, hogy megsüthessem. Elérkezett a hétvége :-)

Egyszerű kelt tészta, mely kicsi kézügyességgel formabontó, izgalmas alkotássá lényegül át. A töltelék ízlés szerint variálható. Nem ördöngösség, bátran próbálja ki bárki! Bulik, partik, büféasztalok érdekes színfoltja lesz!






Krokodil


Hozzávalók:



  • 250 ml langyos tej

  • 1 dl tejföl

  • 500 gr liszt

  • 2 tk. cukor

  • 2 mk. só

  • 25 gr élesztő

Töltelék (nálam):



  • 250 gr húsos, főtt szalonna

  • 2 db paprika

  • 100 gr reszelt sajt

  • tetejére 1 db felvert tojás

A tészta hozzávalóit a felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe helyezzük, s dagasztó-kelesztő programon sima tésztát készítünk belőle. Ha megkelt, lisztezett nyújtólapra borítjuk, s fél cm vastagságú téglalappá nyújtjuk.



A téglalap széleit derelyemetszővel levágjuk. A leeső tésztadarabokat félretesszük, szükségünk lesz rá a végén a „testrészek” elkészítéséhez! A tölteléket a tészta közepére halmozzuk úgy, hogy mind a négy oldalán megmaradjon 10-10 cm szabad rész. A hosszanti szélét derelyemetszővel rézsútosan bevágjuk 3-4 helyen, ebből lesz a krokodil törzse.




Megformázzuk a fejét, s a farkát, kivajazott tepsire emeljük, testét ívben meghajlítjuk.





A félretett tésztadarabokból megformázzuk a szemét – két kis tésztahurkát sodrunk, szemöldököt hajlítunk belőle, majd két kicsi gombócot illesztünk a szeme helyére. A maradék tésztát négy egyenlő részre vágjuk, csepp alakra formázzuk, s derelyemetszővel 3 metszést ejtünk rajta, ez lesz a lába. A tappancsokat a törzshöz illesztjük. Ollóval fogakat csípünk a szája szélén, s a törzsét-farkát is megcsipkedjük, a pikkelyeket utánozva.





Langyos helyen 30 percet kelesztjük. Közben a sütőt - aljában egy lábaska vízzel – előmelegítjük 180 fokra. A krokodilt közvetlenül sütés előtt lekenjük a felvert tojással, s 25 perc alatt készre sütjük.




Íme a krokodil, melyet mi fogunk megharapni :-D

13 megjegyzés:

  1. Tessék , itt egy kreativ blogger....
    Az elején jól megijesztettél a krokodiltól félek:O De látom, ez egy jó kroki:)))

    VálaszTörlés
  2. ez nagyon tetszik! Igazán leleményes vagy, meg is lepem a családot vele :)

    VálaszTörlés
  3. Hihi, ahogy a végén is írtam, ez egy olyan kroki, amibe mi harapunk bele :-)

    Kétszersült, a család odáig lesz a látványtól, tuti :-)

    VálaszTörlés
  4. megelőztél! :)) Egy kedves olvasóm elküldte nekem is pár napja a képeket

    VálaszTörlés
  5. Nem mondod :-))) Kicsi ez az ország, hiába :-)) Annyira megtetszett, csak erre bírtam gondolni!

    VálaszTörlés
  6. Ez nagyon tetszik! Aranyos és szuper ügyes vagy! :-)

    VálaszTörlés
  7. Köszi Garffyka :-) Úgy izgultam, hogy jól meg tudjam csinálni, mint egy "szűzlány" :-D

    Aham, látom ám, hogy Te sem tétlenkedtél!

    VálaszTörlés
  8. Viki.. nem mondod, hogy ezt megcsináltad!!! :) Mailben kaptam meg én is, nekem is tetszett nagyon. De eddig én már nem fajultam el. ;) Nem gondoltam volna, hogy lesz az ismerettségi körömben ilyen vállalkozó szellem! :) Gratulálok! Ugye ilyen finom is volt?? :))

    VálaszTörlés
  9. Nem tudtam, hogy egy szobrász is elveszett Benned, Viki!!!Ügyes vagy!!!!

    VálaszTörlés
  10. Viki: amint megcsináltam, láthatjátok Ti is az oldalamon - természetesen élménybeszámolóval egyetemben ;)
    Szép napot!

    VálaszTörlés
  11. ChefViki a kroki szelidítő:-)

    Nagyon ügyes vagy!!!

    VálaszTörlés
  12. Kos, ráadásul nagyon finom is volt, nagyon foszlós a tésztája még másnap is! Biztos egy kis hagymás csirkemájjal is finom...

    Trinity, aha, az új Rodin :-DD

    Kétszersült, várjuk a postot élménybeszámolóstól!

    Max :-DD Akár a cirkuszban is felléphetnék, nem?

    VálaszTörlés
  13. Biztosan sokan megkapták azt az e-mailt, és remélem még többen megcsinálják! Aztán majd tarthatnánk egy krokiszépségversenyt! :-)
    Gratulálok, nagyon szép lett a korokid!
    Andi

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.